Leenan lukemistotLEENA 1968Älkää naurako, minä, Leena Peltonen, tuo todella olen. Tai olin. Olin sinä vuonna, kun Martin Luther King ja Robert Kennedy ammuttiin, Neuvostoliitto miehitti Tsekkoslovakian, opiskelijat mellakoivat Pariisissa ja Richard Nixon valittiin USA:n 37. presidentiksi. Olympiakisattiin Grenoblessa ja Mexicossa ja Kekkonen armahti Hannu Salaman ja Otavan jumalanpilkkasyytöksistä, Roger Zelazny voitti Hugon romaanillaan Lord of Light ja vuoden parhaana draamallisena esityksenä palkittiin Star Trek -jakso "City on the Edge of Forever", ja Apollo 8 kiersi Kuun. Niin, ja vuoden päätteeksi keskiolut ns. vapautui, joskaan minä en vielä ollut kyllin vanha ostamaan sitä. Useimmat tällä hetkellä vaikuttavat sf-persoonat eivät olleet silloin vielä edes vakavasti harkinneet syntymistä. Mutta kyllä tekin siitä kolmessakymmenessä vuodessa rupsahdatte!

Sittemmin olen suorittanut ylvään akateemisen loppututkinnon pääaineenani kirjallisuustiede ja sivuaineinani muita yhtä kiehtovia ja taloudellisesti kannattamattomia asioita. Olen työskennellyt rakennuksella repsikkana, varastossa trukkikuskina, sekalaisissa tiedotustehtävissä, mainostoimiston copyna ja suomennellut siinä sivussa kirjoja. Taannoin opiskelin hypermediaa Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen Digsis-kurssilla.

Elämäni suuri rakkaus on science fiction- ja fantasiakirjallisuus. Minulla oli (ja on?) ilo ja kunnia toimittaa suurenmoista alan lehteä Aikakonetta, genren ehdotonta laatujohtajaa, joka nykyään ilmestyy www-muodossa. Scifin, fantasian ja mainstream-kirjallisuuden ohella rakastan hellästi myös elokuvaa ja sarjakuvaa, historiaa ja arkeologiaa, kesyrottia ja ruoanlaittoa. Synnyin- ja kotikaupunkiani Tamperetta rakastan myös niin että päässä vinkuu. Kaikesta tästä löytyy lisätietoja sivultani joko jo nyt tai ainakin aika pian.Takaisin sivun alkuun.

Postia Leenalle