Kaikkien aikojen kuningas, artikkeli kuningas Arthurista ja Pyöreän Pöydän perinteestä, julkaistu Aikakoneessa 2/93. Tämä artikkeli on 130 kilotavun kokoinen, joten sen avautuminen kestää tovin.
Rikos ja rangaistus science fictionissa tarkastelee lain ja moraalin instituutioita tieteiskirjallisuuden ekstrapoloimina. Mikä on sisäänrakennettua ja mikä taas muuttuu olosuhteiden ja arvojen myötä? Artikkeli on julkaistu Aikakoneessa 4/91.
Kirjallisuutta siitä, mikä on pysyvää, joitakin karkeita yleistyksiä fantasiakirjallisuudesta on pieni artikkeli, joka on julkaistu kahteen otteeseen Turun kirjamessuilla Suomen sf-seurojen yhteisosastolla jaetussa lipareessa. Näin ei tule tapahtumaan enää milloinkaan, joten laitan ihan pikkuisen päivitetyn jutun nyt arkistoihini. Tämä artikkeli on tarkoitettu lähinnä maallikkojen valistamiseen fantasiakirjallisuudesta, vihkiytyneille tästä ei ehkä suuria irtoa. Mutta saa sen silti lukea.
Sormuksen orjat on vuonna 1991 maailman ensimmäisessä Legolasissa julkaistu nalkutus kerran niin ihanan fantasiakirjallisuuden karmeasta trendistä korvata laatu määrällä ja mielikuvitus yhden suuren esikuvan variaatioille. Laitan sen nyt tännekin, koska suuntaus ei ole seistemässä vuodessa muuta kuin pahentunut. Mukana on pari kuvaakin, joissa artikkelin kavala kirjoittaja osoittaa kaksinaamaisuutensa.
J.R.R. Tolkien ja fantasiakirjallisuus puolestaan on maailman ensimmäisessä Portissa julkaistu parin liuskan syväluotaus Tolkienin pääteoksen kirjallisuusteoreettisista taustoista. Vaikka suomalainen sf/f-lehdistö oli tuolloin hädin tuskin syntynyt, oli tämä pikkuinen juttu jo ennättänyt hankkia pienen riitaisan julkaisuhistorian, joka selostetaan artikkelin alussa. Tähän ei eläin pysty.
Metsien mies ilmestyi Jyväskylän sf-seura 42:n julkaisussa Alienistissa 2/92 silloin, kun Robert Holdstock oli Jyväskylän Kesän kunniavieraana. Kaivelin silloisen, nyt jo pahasti ajastaan jääneen artikkelin esiin lähinnä siksi, että Rob metsineen on viime aikoina hallinnut ajatuksiani, ilmaistakseni asian hyvin lievästi. Toivon mukaan nyt, kun olen onnistunut rämpimään taas ihmisten ilmoille Ryhope Woodista, saan aikaiseksi ajan tasalla olevan artikkelin mytagoista ja muusta semmoisesta.
Holvi metsään on samaan metsäiseen aihealueeseen liittyvä kirja-arvosteluni, joka puolestaan ilmestyi Aikakoneessa 3/1995 ja löytyy myös Aikakoneen arkistosta.
Hurjan inhimillinen peto - Ihmissusi kansanperinteessä ja kirjallisuudessa on ilmestynyt aikaisemmin Portissa 1/1986 ja Matti Savolaisen ja Päivi Mehtosen toimittamassa Haamulinnan perilliset -nimisessä kauhukirjallisuutta käsittelevien kirjallisuusartikkelien antologiassa (Kirjastopalvelu, 1992). Muodonmuuttajasta kertova juttuni on ollut joka kerta hieman erilainen. Artikkeli on tosi iso, joten sen latautuminen vie jonkin aikaa.
Ellei lohikäärmettä olisi, se täytyisi keksiä ilmestyi pieni iankaikkisuus sitten Portissa 4/1984. Tarkastelen siinä lohikäärmeen hämmästyttävän yhdenmukaista esiintymistä maailman eri kulttuureissa aikana, jolloin tiedonkulku oli vähäistä tai olematonta, sekä sitä miten fantasia- ja tieteiskirjallisuus ovat taruhirviötä hyödyntäneet.
Roger Zelazny: Damnation Alley - sankarin tie ilmestyi vuonna 1985 Tampereen yliopiston Yleisen kirjallisuustieteen julkaisussa Tieteiskirjallisuuden maailmoita, jonka toimitti Matti Savolainen. Tarkastelen siinä erään lempikirjailijani silkaksi action-räimeeksi mainittua teosta arkkityyppisen sankarimatkakaavan pohjalta.