|
EI TEIDÄN VOI ENÄÄ OLLA NÄLKÄ!
Kolme tapaa haaskata hyvää viskiä
-
-
Tässä Truman Capoten ihanassa novellissa Joulumuisto ovat pikkupoika ja vanha höppänä täti trokarin luona jouluostoksilla kieltolain vuosina:
Askelia. Ovi aukeaa. Meiltä nousee sydän kurkkuun. Herra Haha Jones itse!. Hän on kuin onkin jättiläinen, hänellä on kuin onkin arpia, eikä hän hymyile. Ei, hän tuijottaa meihin pirullisesti siristävillä silmillään ja haluaa tietää:
- Mitä asiaa Hahalle?
Hetken aikaa olemme niin lamassa, että emme saa vastatuksi. Sitten ystäväni jotenkuten saa takaisin äänensä, joka parhaimmillaankin on vain kuiskausta:
Me tahtoisimme neljänneksen teidän parasta viskiänne, herra Haha, jos sopii.
Miehen silmät siristyvät entistä enemmän. Uskomatonta, Haha hymyilee! Nauraakin vielä.
- Kumpi teistä juopottelee?
- Se tulisi hedelmäkakkuihin, herra Haha. Ruoanlaittoon.
Tämä saa hänet jälleen asialliseksi. Hän rypistää otsaansa.
- Hyvää viskiä ei sovi haaskata semmoisiin.
(Aamiainen Tiffanylla, s. 163-4)
Irish Oatmeal eli Peruskorjattu kaurapuuro
Edellisellä ruokasivullani sättimäni kaurapuuro löysi vastoin luuloani puolustajan. Täytyy kyllä sanoa, että tässä, kuulemma irlantilaisessa ohjeessa puuromömmöä on avitettu niin radikaalein konstein, että sen voisi yksin häpein korvata suosiolla kahvilla
140 g kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
vettä
2 rkl viskiä
Pane vesi kiehumaan, ja heti kun se poreilee, sekoita siihen kaurahiutaleet koko ajan hämmentäen. Kun seos alkaa uudestaan kiehua, käännä levy pienemmälle ja anna puuron hautua kannen alla kymmenisen minuuttia. Sekoita sitten mukaan suola ja anna hautua vielä toiset kymmenen minuuttia. Juuri ennen tarjoilua haaskaa sekaan luraus hyvää viskiä ja tarjoa fariinisokerin ja kerman kanssa.
No, kyllähän nuo apuaineet epäilemättä puuroa kohentavat (kuinka ne muuta voisivatkaan?), mutta mieluummin lantraan kyllä viskini jollakin muulla, esim. katkaravuilla. Seuraavan reseptin olen saanut ystävältäni Terhiltä:
Whiskypata
500 g katkarapuja
200 g tuoreita herkkusieniä
iso sipuli
punainen paprika
keltainen paprika
vihreä paprika
1/2 dl öljyä
tölkki tomaattimurskaa
2 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
1 dl viskiä
Freesaa silputtu sipuli ja viipaloidut sienet öljyssä, lisää tomaattimurska ja suikaloidut paprikat. Sekoita jauhot kermaan ja suurusta pata. Keittele miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää mausteet. Sekoita lopuksi ravut ja viski, älä keitä enää. Tarjoa riisin ja/tai hyvän vaalean leivän kanssa.
Whiskymarmeladi
Saimme tuossa taannoin purkin whiskymarmeladia englantilaiselta ystävältämme, jonka nimen luultavasti tunnistaisitte, ja joka tekisi teihin vaikutuksen, mutta mehän emme brassaile tuttavuuksillamme, emme edes Rob Holdstockilla. Tuote tuli syödyksi niin nopsaan, että reseptiä täytyi ruveta jäljittämään.
vajaa kilo appelsiineja (tai muita sitrushedelmiä)
1 litra vettä
suunnilleen 1,3 kiloa sokeria
1/2 dl limen mehua
1/2 dl (reilu) whiskyä
Pese appelsiinit kunnolla ja kuori perunankuorimaveitsellä ohuelti keltainen kerros talteen. Leikkele se ohuiksi suikaleiksi. Perkaa pois valkoinen kuorikerros ja lohkojen kalvot. Ota mahdolliset siemenet talteen ja laita sideharsopussiin. Laita paloiteltu hedelmäliha, kuorisuikaleet, siemenet ja vesi astiaan, peitä se ja anna seistä yön yli.
Hauduta seuraavana päivänä seosta kannen alla suunnilleen puoli tuntia tai kunnes kuorisuikaleet pehmenevät. Ota sideharsopussi pois. Mittaa hedelmäseos ja lisää samaa määrä sokeria. Laita takaisin liedelle ja sekoittele kiehuttamatta, kunnes sokeri on sulanut ja sekoita sitten joukkoon lime-mehu. Keitä ilman kantta sekoittelematta suunnilleen 40 minuuttua tai kunnes marmeladitippa hyytyy, kun tiputat sen kylmään veteen. Sekoita silloin whisky joukkoon ja kaada marmeladi puhtaisiin tölkkeihin, jotka suljet kuumina.
Marmeladi säilyy viileässä pari kuukautta mikäli ehtii.
Voit valmistaa samalla menetelmällä marmeladia myös muista sitruksista, esim. mandariineista tai sitruunoista, tai niiden yhdistelmistä.
Lohikäärme Griaulen munat
Tämä resepti on peräisin English Heritage -julkaisusarjan ansiokkaista läpysköistä, jotka esittelevät brittiläistä ruokakulttuuria (Food and Cooking in XXth Century Britain - History and Recipes) eri vuosisatoina. Nyt sovellettavana oleva resepti on 1500-luvulta. Taannottain, kun täytin tasaisia vuosia, järjestettiin asianmukaiset pidot fantasiakirjallisuuden hengessä, ja tämä mainio munaruokalaji sai uuden nimen tuon lohikäärmeistä jylhimmän kunniaksi. Pitojen parantuessa juhlarahvas alkoi sutata tarjolla ollutta sitruunamarinoitua siikaa (Fisua Gollum) tähän sinappisoossiin, josta munat olivat jo huvenneet, ja yhdistelmäkin teki oivallisesti kauppansa. Siispä:
Keitä haluamaasi määrää munia tuommoiset seitsemän minuuttia ja anna niille sitten shokkihoito kylmällä vedellä, jotta kuoret irtoavat vastaan pyristelemättä.
Ota jokaista munaa kohden:
25 g voita
1 tl valmista sinappia
1 tl viinietikkaa
ripaus suolaa
vähän pippuria
Ruskista voi keveästi ja anna hiukan jäähtyä, ennen kuin sekoitat siihen nopeasti muut ainekset. Lohko munat neljänneksiksi ja aseta ne lämpimälle vadille. Kaada päälle lämmin kastike ja kanna saman tien tarjolle.
Fisua Gollum eli sitruunagraavattu siika
Edellisen repeptin kanssa epäortodoksisen liiton solmineesta siiasta on erilaisia versioita. Hunajan esimerkiksi voi jättää pois ja korvata tillillä.
2-3 siikafilettä
1 rkl merisuolaa
1 tl murskattuja rosee- tai viherpippureita
1 rkl hunajaa
1 sitruunan mehu
(tilliä)
Poista kalasta ruodot. Se käy pinseteillä yllättävän näppärästi. Ripottele sitten fileille suola ja pippuri, ja laita ne muovipussiin. Liuota hunaja sitruunamehuun ja kaada pussiin kalojen seuraksi. Laita pussi vuorokaudeksi jääkaappiin kevyen painon alle. Kääntele pariin kertaan maustumisen aikana. Leikkaa juuri ennen tarjolle tuomista terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi.
Kotoinen tandoorikana
Avecran oivallisen ruokalehden Rakkaudesta ruokaan tämänkin vuoden numero on täynnä ihanuuksia. Nuo 50-sivuiset lehdet ovat tosiaankin parempia kuin moni näkemäni keittokirja. Ensimmäiseksi kiirehdittiin kokeilemaan tätä vaaleanpunaista kanaa, kun tandooritahnaakin sattui olemaan jääkaapissa.
4-5 broilerin rintaleikettä
3 dl maustamatonta jogurttia
3 tl tandooritahnaa
puolen sitruunan mehu
suolaa
Raasta broilerin rintaleikkeistä luut. Sekoita muista aineista marinadi, ja upoteta broileri siihen muhimaan useaksi tunniksi, mielellään yön yli. Pyyhi sitten marinadi pois (sottaista) ja paahda broileri ruskeaksi kuivalla pannulla. Ripota pinnalle vähän suolaa ja kypsennä uunissa 175 asteessa 20 minuuttia.
Lämmitä marinadiliemi leppeästi ja suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetulla maissijauholla tai ohrakkaalla. Lisää vähän sokeria ja tarkista maku mieleiseksesi. Tarjoa kurkumalla kellastetun ja rusinoilla ryyditetyn riisin kanssa. Chutney sopii ihanasti oheen.
Suppilovahveropihvit
1/2 l suppilovahveroita (alkuperäinen resepti sanoo pakastettuja, mutta vastaava määrä kuivatuista liotettuja toimii hienosti)
pätkä purjoa
1/2 dl couscoussuurimoita (tai mannaryynejä)
1/2 dl korppujauhoja
tilkka vettä tai kermaa
(1/2 dl pähkinärouhetta)
3 munaa
mustapippuria
yrttisuolaa
currya
Hienonna sienet ja purjo. Turvota suurimot ja korppujauhe vedessä tai kermassa ja sekoita kaikki aineet taikinaksi. Paista pannulla ruskeiksi pihveiksi. Mukaan sopii kylmä currykastike:
Ohenna 1 1/2 dl ranskankermaa lurauksella piimää tai kermaa ja mausta currylla, mustapippurilla, suolalla ja sokerilla.
Eksoottinen tomaattikeitto
Tuoreiden tomaattien ollessa parhaimmillaan ja/eli kohtuuhintaisia, on aika valmistaa tätä muhevaa intialaisaromista tomaattikeittoa. Se on parasta valmistaa päivää ennen tarjoamista, jotta aromit ennättävät kehittyä.
voita
2 hienonnettua sipulia
1 tl keltaisia sinapinsiemeniä
1 rkl currya
1 tl chilipulveria
1 tl kanelia
2-4 murskattua valkosipulinkynttä
pikku purkki tomaattipyreetä
1 rkl (fariini)sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
puoli litraa kana- tai kasvislientä
tölkki tomaattimurskaa
kilo tuoreita tomaatteja kaltattuina ja pilkottuina
Kuullota sipulisilppu kattilassa, lisää kuivat mausteet ja pyörittele minuutin pari. Lisää sitten valkosipulia, tomaattipyree, sokeri ja jauhot ja keitä taas hämmennellen minuutin verran ennen kuin lisäät vähin erin kanaliemen, tölkkitomaatit ja tuoreet tomaatit. Anna kiehahtaa, peitä kannella ja hauduta tunnin verran miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen. Tarjoa keiton kanssa kermaa, ranskankermaa tai smetanaa, jota kukin saa lisätä annokseensa mielensä mukaan.
Kastiton Curry
Tämä resepti on pohjimmiltaan peräisin hyvin kivasta keittokirjasta Kevyttä Hyvää & Tulista hyvää, jonka sain ystävältäni Eijalta tupaantuliaislahjaksi. Ruoka esittäytyy kirjan tulisessa (yllätys, yllätys!) osassa nimellä Bombay Curry, mikä on aika merkillistä, koska selitystekstin mukaan resepti on kehitetty Pakistanissa ja sisältää sitä paitsi roiman kämpäleen naudanpaistia. Itse ryhdyin tekemään sitä puhdasoppisesti lampaasta, mutta lampaanlihakappaleeni oli siksi pieni, että myös puhdasoppisuus loppui alkuunsa, ja löin jatkeeksi sikanauta-jauhelihaa. Lopputulos oli kaikessa rienaavuudessaan perin onnistunut: lammas paloiteltuna kokolihana hallitsi vaikutelmaa, mutta jauheliha lisäsi muhevuutta ja substanssia.
n. 400 grammaa luutonta lampaanlihaa
n. 250 grammaa jauhelihaa
1 rkl öljyä
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 chilipalkoa
1 rkl tuoretta inkivääriä silputtuna
2 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 rkl morttelissa murskattuja korianterinsiemeniä
chilipippuria maun mukaan
1-2 tl suolaa
1 tölkki tomaattimurskaa
2 dl kookosmaitoa
Paloittele lampaanliha haukkapaloiksi ja ruskista ne pilkotun sipulin kanssa öljytilkassa. Lisää joukkoon jauheliha ja mausteet suolaa lukuunottamatta. Kun mausteet ovat sekoittuneet lihaan, ja lieden ympärillä leijuu intialaissapuskan unohtumaton tuoksu, lisää tomaattimurska ja suola. Anna hautua hiljalleen kiehuen tunnin verran. Sekoita lopuksi joukkoon kookosmaito (minä käytän jauhetta, josta saa veteen liottamalla haluamansa vahvuista) ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia.
Tarjoa lisänä riisiä ja mangochutneyta. Jos on tullut maustetuksi anteliaalla kädellä (ja muutenkin), intialaiseen sopii ihanasti pilkotun banaanin, taatelin ja kurkun kolmiyhteys, kukin omasta kipostaan tietenkin.
Normandialainen broileri
Joskus taannoin telkkarissa oli Teijan keittiössä vierailijana Lilli Suomalainen, joka valmisti broileria normandialaisittain, tai ehkä bretagnelaisittain, enpä muista kumpaa. En muista liioin tarkkaa reseptiä, mutta kolme tärkeintä ainesosaa olivat broileri, siideri ja kerma. Kokeilin sitä viipymättä ja hyvää se olikin. Olen sittemmin valmistanut sitä aiemmin selostetun sitruunakanani tapaan, ja tietysti sovellellen. Muistaakseni Lillin versioon ei tullut omenaa (vannomaan en mene), mutta itse olen lisännyt happaman omenan lohkoja ja kokeillut myös päärynäsiideri/päärynänlohko -variaatiota. Omena sopii kyllä minun mielestäni paremmin.
4 broilerin rintaleikettä
vehnäjauhoja, suolaa
öljyä
pullo vahvan makuista siideriä
rosepippuria
hapanta omenaa
2 dl kermaa
(calvadosia)
Leikkele luuttomaksi raastetut rintaleikkeet suuhun sopiviksi palasiksi, pyöritä suolalla maustetuissa jauhoissa ja paista öljyssä kullanruskeiksi. Laita palat uunivuokaan omenalohkojen kanssa, heitä perään ruokalusikallinen rosepippureita ja kaada päälle siideri. Sen alkoholiprosentilla ei ole merkitystä, prosentit haihtuvat joka tapauksessa kypsennyksen aikana, joten käytä valintaperusteena voimakasta, rustiikkista makua. Tuuppaa sapuska uuniin muhimaan. Ei haittaa ollenkaan, jos omenalohkot hajoavat kypsymisen aikana. Kun kananpalat ovat likimain kypsiä, kaada päälle kermaa ja anna sen vielä fuusioitua kunnolla muiden aineiden kanssa ennenkuin tarjoilet kanan riisin ja/tai uuniperunoiden, tai jos oikein etniseksi heittäydyt, isojen kreppien täytteenä.
Tässä hyväksi havaittu mössö dippikastikkeeksi tai eksoottisen ruoan lisukkeeksi.
Banaanilisuke
1 tölkki kermaviiliä
1 kypsä banaani
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1 rkl currya
(liraus sitruuna- tai limemehua)
vähän selleri- tai yrttisuolaa
roiskaus piripiriä tai tabascoa
Muhenna banaani ja sekoita kermaviiliin mausteiden kanssa. Säätele mausteiden määrä makusi ja käyttötarkoituksen mukaan. Jos käytät mössöä dippikastikkeena, sitä kannattaa hiukan notkistaa esim. kermalla tai maidolla. Tee banaanilisuke hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta maku ennättää tavoittaa täyteläisyytensä.
Litteä suklaaihanuus
Katselin lukemattomat kerrat kiinnostuneena tätä ikisuosikkini Annan keittokirjan suklaakakkureseptiä, mutta tunsin moisen täsmäkokkaamisen luonnolleni vieraaksi. Kerran sitten karaisin mieleni, ja siitä päivästä alkaen meillä on ollut tätä ihanuutta lähes alituiseen. Resepti on halpa ja nopea tehdä, ja mitä tulee minuutintarkkaan paistoaikaan, niin onhan munakellot keksitty.
100 grammaa margariinia
2 munaa
2 dl sokeria
1 dle vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Sulata margariini ja anna vähän jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää sula margariini ja sitten siivilän läpi jauhot ja kaakao niin, ettei tule paakkuja. Vanilliinisokeri on ihan hyvä, mutta leivinjauhetta kakkuun EI laiteta.
Nyt alkaa se täsmävaihe. Uunin lämpötila on 1175 astetta ja paistoaika on 24 minuuttia, jos käyttämäsi vuoan halkaisija 20 senttiä, ja 21 minuuttia, jos vuoan halkaisija on 23 senttiä. Tämä ei ole vitsi. Yhtään liian pitkä paistoaika on kohtalokas kakun ihanalle, konvehtimaiselle mehevyydelle. Ulkoasu on litteä, mutta niin sen kuuluukin. Malta mielesi kolmisen tuntia paistamisen jälkeen, ennenkuin alat herkutella, jotta kakku ehtii tavoittaa oikean konsistenssinsa.
2 dl kookoshiutaleita (miel. paahdettuja)
100 grammaa voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 dl pähkinärouhetta
Jos löydät paahdettuja kookoshiutaleita niin hyvä. Tavallisetkin käyvät mainiosti, ja voit sitäpaitsi pyöritellä niitä hetken kattilassa liedellä niin, että ne saavat kevyen rusketuksen. Ota välirttömästi liedeltä ja jäähdytä. Hiero voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää vatkattu muna ja vaniljasokeri ja sekoita pontevasti ennenkuin lisäät kaura- ja kookoshiutaleet.
Laita taikinanokareita teelusikalla uunipellille, jätä leviämisen varaa. Paista n. 200-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä pellillä.
Tämä ylellinen toffeepiiras tehdään juustokakun periaatteella, paistamatta. Se on taatusti lihottava, herkullinen ja epäterveellinen, mutta ei, vastoin antamaansa vaikutelmaa, mitenkään pahasti kallis. Aika suttaaminen siinä kyllä on.
Pohja:
1 pkt keksejä, kaura-, Digestive tms.
60 grammaa voita tai margariinia sulatettuna
Täyte:
3 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1 dl sokeria
1 1/2 dl sokeria (jep!)
n. 1/2 dl vettä
3 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä
1 rkl konjakkia
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
(2 dl kermaa koristeeksi)
Muserra keksit, sekoita voisulan kanssa ja painele tiiviisti irtopohjavuokaan.
Vatkaa keltuaiset ja 1 dl sokeria kuohkeaksi. Keitä seosta kaksikerroskattilan yläosassa alaosan kiehuvan veden päällä, kunnes seos sakenee. Laita 1 1/2 dl sokeria ja reilu 1/2 dl vettä kasariin ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää lämpöä ja keitä sekoittamatta kunnes muodostuu kullanruskeaa toffeeta. Kaada toffee kuumaan munaseokseen jatkuvasti hämmentäen kuuman veden yllä, kunnes toffee on sekoittunut ja seos on tasaista. Ota se sitten tulelta. Sekoita liivate ruokalusikalliseen kuumaa vettä ja lisää kuumaan toffeeseokseen konjakin ja vaniljasokerin kanssa. Anna jäähtyä. Kääntele sekaan vatkattu kerma ja vaahdotetut valkuaiset. Levitä tasaisesti keksinmurupohjan päälle ja pidä jääkaapissa, kunnes torttu on jähmettynyt. Voit levittää vielä tortun pinnalle kerroksen kermavaahtoa ja/tai koristella mielesi mukaan.
3 omenaa
1 rkl vettä
8-10 vartta raparperia
1 dl sokeria
päälle:
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
75 grammaa voita
1 dl fariinisokeria
kanelijugurtti:
2 dl maustamatonta jugurttia
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua muskottia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
Kuori ja paloittele omenat ja laita ne vesitilkan kanssa kattilaan hautumaan kannen alla viitisen minuuttia eli kunnes ovat pehmenneet. Lisää kuorittu, paloiteltu raparperi ja sokeri ja jatka hauduttamista kannen alla, kunnes raparperi on pehmennyt mutta ei vielä hajonnut. Siivilöi seoksesta neste, jonka voit laimentaa mehuksi tai käyttää keittoon tai kiisseliin.
Kaada raparperiseos matalaan, uuninkestävään vuokaan.
Hiero paloiteltu voi jauhoihin ja kaneliin ja sekoita sitten mukaan fariinisokeri. Levitä jauhoseos raparperin päälle vuokaan. Paista n. 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes päällys on hieman ruskettunut. Tarjoile lämpimänä kanelijugurtin kanssa, jonka teet sekoittamalla aineet keskenään.
1/2 kg mansikoita
3 isoa hapokasta omenaa
1/2 dl sitruunamehua
7 dl vettä
1 kg sokeria
Kuori omenat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Pane mansikat (isot voit halkaista), omenaviipaleet, sitruunamehu ja vesi isoon kattilaan. Kiehauta ja madalla sitten lämpöä, ja hauduta kannen alla n. 20 minuuttia, kunnes omenat soseutuvat.
Nyt seuraa yllättävä temppu. Levitä sokeri uuniastiaan ja työnnä se 200-asteiseen uuniin seitsemäksi (7) minuutiksi, ota pois ennen kuin palaa, ja lisää mansikkaseokseen, jota sekoittelet, kunnes sokeri on sulanut. Lisää taas lämpöä ja keitä ilman kantta noin 25 minuuttia kunnes seos hyytyy, kun tiputat sitä kylmälle lautaselle. Kaada puhtaisiin kuumiin tölkkeihin ja sulje heti.
Takaisin sivun alkuun.
Takaisin ruokalistaan.
Takaisin aloitussivulle.
Postia Leenalle
|