Näin galaksi keittää- Leena Peltonen -Tämä juttu on julkaistu aiemmin alkuperäisen paperimuotoisen Aikakoneen numerossa 4/1990IT'S FOOD, JIM, BUT NOT AS WE KNOW IT

Tuskin yllättävästi Star Trek on ottanut runsaassa ja monimuotoisessa julkaisuvalikoimassaan huomioon myös sen, että Tähtilaivasto navigoi vatsallaan. Ihan oikea Bantam Books on julkaissut teoksen Official Star Trek Cooking Manual (1978) toimittajana Mary Ann Piccard (kyllä, kahdella c:llä), joka puolestaan kertoo ammentaneensa aineistonsa hoitaja Christine Chapelin kokoamasta kirjasesta.

Teos on kerrassaan kattava. Se esittelee ensinnäkin 'kansalliset' keittiöt: Federaation, mikä tässä näyttää merkitsevän humanoidien asuttamia maailmoja, Vulcanuksen, romulaanit ja klingonit. Sitten esitellään (alkuperäisen sarjan) päähenkilöiden mieliruoat. Jokainen näyttää laajoista matkusteluistaan huolimatta olevan lujasti kotiseutunsa tyypillisten ruokien kannalla, ainoana poikkeuksena C. Chapel itse. Lopuksi ovat keskeiset näyttelijätkin saaneet kertoa yhden mieliruokansa. Kaikkiaan kirja sisältää 110 reseptiä, joiden usein hyvinkin eksoottisille aineksille toimittaja on parhaansa mukaan etsinyt maapallolta löytyvät vastineet.

Toimittaja on kirjannut huolellisesti talteen jokaikisen ruokalajin, joka koskaan tuli esiintyneeksi alkuperäisessä tv-sarjassa, ja monen ennen mainitsemattomankin kohdalla hän selostaa ne tilanteet ja henkilöt, joiden yhteydessä kyseistä murkinaa on nautittu. Voidaan otaksua, että nämä reseptit on hyväksytty osaksi trekkie-fandomia, sillä esim. Sharyn McCrumbin nyt jo legendaarisessa Bimbos of the Dead Sun -teoksessa kuvatuissa Star Trek -häissä tarjotaan tämän teoksen esittelemää hääkakkua. Kas tässä resepti:

Tufeen Hushani

180 g kuorittuja, jauhettuja manteleita
1/2 kupillista jauhoja
1/2 tl suolaa
1/8 tl neilikkaa
1/4 tl kanelia
1 1/2 tl leivinjauhetta
180 g karkeaksi raastettua porkkanaa
1 rkl tummaa rommia (loogisempaa olisi käyttää vulcanuslaista katkeronektaria, mikäli sitä on saatavissa)
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
5 rkl voita
180 g sokeria
5 munaa

Jauha mantelit hyvin hienoksi ja sekoita jauhoihin. Lisää suola, mausteet ja leivinjauhe.
Sekoita sitruunan kuori ja mehu sekä rommi porkkanaraasteeseen. Peitä seos ja jätä odottamaan.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele munien keltuaiset ja sekoita vaahtoon, lisää myös porkkanaseos ja sekoita hyvin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet porkkanaseokseen, ja kaada taikina valkuaisvaahdon päälle varovasti, mutta huolellisesti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kumoa hiukan jäähtyneenä tarvoiluvadille.

Huom. anglosaksinen 'kupillinen' on vajaa 3 dl.

Kaikenkaikkiaan vulcanuslaiset reseptit ovat, kuten kuuluukin, ovolaktovegetaarisia, ja tätä yhtä poikkeusta lukuunottamatta alkoholittomia. Esitellyissä resepteissä on oman planeettamme ruokakulttuuriin verrattuna selvä Lähi-Idän ja Intian keittiöiden tuntu, ja vulcanuslaiset ruoat liittyvät olennaisesti planeetan lukuisiin rituaaleihin. Kohtalaisena järkytyksenä tulee tieto, että tämä jalo kansa käyttää ketsuppia.

Romulaanien perinteistä keittiötä voisi puolestaan parhaiten rinnasta maalais-ranskalaiseen: tervehenkistä kunnon ruokaa, lihan, hedelmien, vihannesten ja viljan moninaisia yhdistelmiä ilman hurjia mausteita. Kirja neuvoo myös vekkulin konstin, kuinka tangeriinin kuoresta, josta hedelmälohkot on irrotettu, tehdään romulaanipidoissa jokaisen vieraan kattausta koristava pieni öljylamppu.

Tuskin kukaan kauheasti yllättyy, kun paljastan, että klingonien keittiö muistuttaa ihmeellisesti saksalaista: siansorkkia hernekeitossa, sianlihaa hapankaalin kera, kaalisalaattia, perunasalaattia etc. Tässä teille näytteeksi klingonilainen sipulipiiras:

Gargara Dakria

Sokeritonta piirastaikinaa, esim. nypittyä voitaikinaa
n. 100 g suikaloitua pekonia
2 rkl voita
500 g sipulia karkeasti pilkottuna
3 isoa munaa
1 kupillinen ranskankermaa tai smetanaa
3/4 tl suolaa
1/8 tl jauhettua mustapippuria
1/16 tl jauhettua muskottipähkinää

Painele piirastaikina vuoan pohjalle ja reunoille. Suikaloi pekoni ja ruskista kevyesti. Lisää voi, anna sen sulaa ja lisää sitten sipuli. Kypsennä miedolla lämmöllä usein sekoittaen, kunnes sipuli on pehmeää ja kuultavaa. Anna jäähtyä.
Vatkaa munat, kerma ja mausteet kulhossa. Levitä sipuliseos taikinalla vuorattuun vuokaan ja kaada munaseos päälle. Tasoita täyte lusikalla. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes taikina on ruskistunut ja täyte kiinteä. Tarjoa kuumana....TO BOLDLY EAT WHAT NO MAN HAS EATEN BEFORE

Official Star Trek Cooking Manual on selvästikin laadittu meille maakravuille, jotka emme vaeltele tuolla käymättömistä korpimaista vihonviimeisessä. Toisin on laita April Publications'in vuonna 1981 julkaiseman vihkosen nimeltä Starfleet Cook Book, joka esipuheessaan kertoo valmistavansa Tähtilaivaston Akatemian upseerioppilaita uusien maailmojen ja vieraiden elämänmuotojen tarjoamiin muoniin. Niinpä näiden 17 reseptin kanssa ei juuri maksa vaivaa lähteä ystävälliseen lähikauppaan ostoksille. Tässä Star Trek -jakson Amok Time kuuluisaksi tekemä Plomeek-keitto, huomattava erilainen kuin Cooking Manualin esittelemä muunnelma:

Plomeek-keitto

1 tuore oranssi Plak-meloni kuorittuna ja kuutioituna
1/3 kupillista vulcanuslaista vuorivettä
3 rkl vihreää voita
3 1/2 kupillista kiehuvaa Le-Matyan maitoa (kuka logiikan mestari on keksinyt mennä lypsämään isoa kissapetoa?)
1/4 tl aavikkosuolaa
1/4 kupillinen vulcanuslaisia leipäkuutioita

Melonikuutiot keitetään pehmeiksi vuorivedessä ja vihreässä voissa. Seos soseutetaan solaarisekoittimella. Le-Matyan maito ja aavikkosuola lisätään, ja tarjotaan leipäkuutioiden kanssa.


Tämän traditionaalisen ja arvokkaan ruokalajin ainekset löytynevät sentään vulcanuslaisesta lähikaupasta. Useimmat vihkosen resepteistä ovat niin interstellaarisia, että hämmästyttää, kuinka moiset tuoat ovat koskaan kehittyneet, puhumattakkaan, kuinka niiden ainekset hankitaan. Tässä yksi esimerkki:

Reguluksen munakokkeli

4 tuoretta Reguluksen ankeriaslinnun munaa
1/4 tl Orionin suolaa
1/4 tl vastajauhettua organialaista pippuria
1 kupillinen Antareksen brandya
2 rkl rigellaaniöljyä.

Valmistetaan kuten terralainenkin munakokkeli.ODD COMBINATIONS OF ETHYL ALCOHOL MOLECULES


Alkuperäistä Star Trek -sarjaa tehtäessä oli vähällä päästä kuvatuksi muuankin käsikirjoitus, jossa perusjoukko istuu avaruusbaarissa kiskomassa juomaa, joka aiheuttaa voimakkaita mielialan muutoksia. Idea tyrmättiin, koska sen katsottiin muistuttavan liiaksi asti huumeiden käyttöä. Alkoholia vastaan sarjan tekijöillä ei koskaan ollut mitään, muistakaapa vaikka Scottyn uhrimielistä ryyppykilpaa alienin kanssa jaksossa By Any Other Name, Trouble With Tribbles -jakson kapakkatappelua tai tyylikästä tissuttelua jaksoissa This Side of Paradise tai Requiem for Methuselah.
Selvää siis on, että tarvitaan myös The Star Trek Bartender's Guide. Kotitekoisen näköinen vihko, joka sisältää 26 drinkkiohjetta, on selvästikin tehty asiaan vihkiytyneille, joilla tarkoitan tässä Star Trek -faneja.
Koosteen vitsit piilevät drinkkien sisäänlämpiävissä nimissä, joskus myös itse resepteissä. Näytteeksi muutama nimi: Peach-O Trimble, Randy Yeoman ja I'm a doctor, not a pepper! Käsi ylös, kuka ei tajunnut!
Niille, jotka tajusivat, on vihkosessa oma pieni tuplaloukkaus. Valitan englanninkieltä, mutta tämä ei toimi käännettynä:

The Trekkie

1 1/2 oz Vodka
1 oz Creme de Noyaux (almond liqueur)
2 tablespoons lime juice

Shake with cracked ice, strain into tall glass filled with cracked ice. Add Club Soda, decorate with nut of your choice on top.

The Trekker

Same as "the trekkie", except nut is placed beneath cracked ice in the class.PANGALAKTINEN KURLAUSPOMMI

Kun nyt kerran ryyppäämään ratkettiin, meillä ei ole kerrassaan minkäänlaista oikeutta ohittaa Linnunradan ja science fictionin tunnetuinta drinkkiä ilman erityistä kunniamainintaa. Nyt tulee silkkaa sitaattia Douglas Adamsilta Pekka Markkulan tulkitsemana (ja se poika kyllä tiesi!) teoksessa Linnunradan käsikirja liftareille:

"Myös Linnunradan käsikirja Liftareille mainitsee alkoholin. Se kertoo myös, että paras kaikista maailmankaikkeuden alkoholijuomista on pangalaktinen kurlauspommi.
Se kuvailee kurlauspommin vaikutusta seuraavasti: se tuntuu siltä kuin aivosi lyötäisiin muusiksi sitruunaviipaleella, joka on kiedottu suurehkon kultaharkon ympärille. Käsikirja luettelee myös ne planeetat, joilta saa parasta kurlauspommia, ryypyn hinnan kullakin planeetalla ja niiden hyväntekeväisyysjärjestöjen nimet, jotka auttavat kurlauspommin käyttäjää pääsemään takaisin jaloilleen.
Käsikirja kertoo myös, kuinka jokainen voi itse sekoittaa kurlauspommin. Nimittäin näin:
Otetaan pullollinen vanhaa kunnon Janxin ponua, johon sekoitetaan mitallinen Santraginus V:n merivettä (Ah, ihmeellistä santraginealaista merivettä - ah, autuaita santraginuksen kaloja! sanotaan kirjassa).
Seokseen pannaan sulamaan kolme kuutiota arcturuslaista mega-giniä (kuutioiden tulee olla hyvin jäätyneitä, sillä muuten niiden sisältämä puhdistettu bensiini pääsee haihtumaan).
Juoman läpi puhalletaan neljä litraa fallialaista suokaasua niiden onnellisten peukalokyytiläisten muistoksi, jotka ovat kuolleet ekstaasiin Fallian soilla.
Hopealusikan pesän selkää pitkin valutetaan joukkoon mitallinen Qualactinin hyperminttumehua, joka on Qualactinin alueen päähän nousevista tuoksuista paras, aavistuksen verran makea ja mystinen.
Joukkoon pudotetaan Algolin aurinkotiikerin hammas ja katsotaan, kuinka se sulaessaan valaa juomaan Algolin aurinkojen tulta. Päälle sirotellaan zamforia. Lisätään juomaan oliivi. Nautitaan... mutta... hyvin varovasti..."
(Adams, s 23-24)WITCH IN THE KITCHEN BAKES FAIRY CAKES


Dragonlance - fantasia ja pelimaailmaan kuuluu Margaret Weisin ja Tracy Hickmanin toimittama The Complete Krynn Source Book; Leaves from the Inn of the Last Home. Kirja antaa runsaasti taustatietoja pelin tolkienmaisesta maailmasta, historiaa, karttoja, tarinoita, sotapäiväkirjoja, luonnehdintoja Krynnin eri kansoista, numerologiaa, lauluja, ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä 24 reseptiä teoksen nimessä mainitun majatalon ruokalistalta. Rotkokääpiöt eivät kaikesta päätellen olleet synnynnäisiä elintarvikehygieenikkoja sen enempää kuin matemaatikkojakaan (he eivät osanneet laskea pitemmälle kuin kahteen), ja näistä syistä heidän ruuanlaittoaan ei noteerattu kovin korkealle. Resepteissä itsessään ei kuitenkaan ollut vikaa (sanavalinnoissa ehkä hieman) kuten oheisesta liskopadasta voitte todeta:

Rotkokääpiöiden liskopata

Kahden keskikokoisen liskon liha (tai vajaa kilo paistia, ellei ole liskokausi)
2 rkl jauhoja 2 kertaa (1+1+1+1 eli 4 rkl)
2 perunaa ja vielä 1 silvottuna (kuutioituina)
2 porkkanaa 2 keraa viilleltyinä (viipaloituina)
1 lehtisellerin varsi viilleltynä (viipaloituna)
2 sipulia murhattuina (silputtuina)
2 lihaliemikuutiota muserrettuina (liskonlihan kanssa mieluummin kanaliemikuutioita)
2 kupillista vettä, röyhtäilevää (kiehuvaa)
1 tl &#%*!-kastiketta (Worchester-kastikekin käy)
2 rkl persiljaa, murhattuna (silputtuna)
2 valkosipulin kynttä, murskattuina
1 bonglemarjan lehti (laakerinlehtikin käy)
1 tl paprikaa
1 tl suolaa
1 aivastus mustapippuria (1/2 tl)

Jos olet rotkokääpiö: mäiskäise liskoa pari kertaa olan yli. Paiskaa lisko pataan. Lisää muu roina. Sytytä alle iso nuotio. Ota torkut.
Jos et ole rotkokääpiö: sekoita jauhot, suola ja pippuri padassa. Poista lihasta rasva ja paloittele liha parin sentin paloiksi. Kierittele lihapaloja padassa jauhoissa. Lisää muserretut liemikuutiot ja vesi ja sekoita. Lisää muut ainekset ja sekoita. Peitä kannelle ja hauduta miedoimmalla lämmöllä 4 - 6 tuntia, kunnes liha ja kasvikset ovat mureita. Voit lisätä vihreää tai sinistä elintarvikeväriä antamaan ruoalle aidon rotkokääpiöruoan näön.


Kaikenkaikkiaan The Inn of the Last Home -keittokirja esittelee järkeviä ja ravitsevia fantasiaruokalajeja, jotka uskoisin Sam Gamginkin hyväksyvän. Niin monet myöhemmät fantasiakirjat otaksuvat, että pastoraalinen leivästä, juustosta, hunajasta, marjoista sekä viinistä koostuva ruokavalio pitää lohikäärmeentappajan tiellä.TRANSSYLVANIA FRIED CHICKEN


Mitä arvelisitte Kreivi Dracula -fan clubin julkaisuja -sarjaan kuuluvan keittokirjan käsitteleväm? Karpaattien kansanomaista keittiötä? Itä-Euroopan aatelisten reseptejä 1400-luvulta? Viktoriaanista brittikeittiötä? Veriruokia? Ei-ehei! Se sisältää 30 broileriruokaa ja mieltäkääntävän infantiilin pikku sadun Draculasta ja hänen lemmikki-yksisarvisestaan
Tosi kuin veri.
Teoksen nimi on The Count Dracula Chicken Cookbook, ja sen on jostakin tuntemattomasta syystä laatinut Jeanne Keyes Youngson, jolla titteleitä piisaa. Takakansi, joka näin meidän kesken sanottuna vaikuttaa teoksen ilman muuta mielikuvituksekkaimmalta sivulta, kertoo tämän ladyn olevan Kansainvälisen Kreivi Dracula Fan Clubin perustaja ja puheenjohtaja (jäsenmäärää ei mainita), kirjallisuustieteen tohtori (yliopistoa ei mainita), palkittu animaatioelokuvien tekijä (animaatioelokuvia tai palkintoja ei mainita), seksineuvoja, ja mitä kaikkea.
Ennen kuin uskoudutte hänelle seksiongelmissanne, vilkaiskaa kuitenkin ensin vaikka seuraava, teoksesta peräisin oleva resepti:

Sienibroileri

1 kokonainen broileri sitruunalla hierottuna
5 rkl voita
1/2 kuppia sherryä
murskattu valkosipulin kynsi
paloiteltuja sieniä
suolaa ja pippuria

Ruskista broileri joka puolelta voissa ja aseta pataan, jossa on tiivis kanso. Kaada pataan sherry, valkosipuli ja sienet, ripota suola ja pippuri. Kypsennä. Ota broileri padasta, paloittele ja asettele tarjoiluvadille. Valmista kastike seuraavasti: yhdistä 2 rkl voita, 2 rkl jauhoja, 1 1/2 kupillista maitoa, 1/2 kupillista kermaa padassa oleviin aineksiin ja sekoita, kunnes on tasaista. Kaada kastike broilerin päälle ja koristele vesikrassilla.

Siinähän sitä on reseptiä kerrakseen mieheltä joka a) ei syö, b) kavahtaa valkosipulia j c) on ilmoittanut: "En koskaan juo - viiniä". Kaikenkaikkiaan resepteistä 10 sisältää valkosipulia muodossa tai toisessa ja 9 jotakin viiniä. Herra kreivi näyttää myös matkustelleen huomattavan laajalle Bram Stokerin kirjassa selvitetyt käytännön vaikeudet huomioon ottaen. Reseptejä on Kiinasta, USA:n Etelävaltioista, Italiasta jne.
Miksi tämä on vampyyrikeittokirja? Miksi tämä on julkaistu? Millainen on p.o. seuran rivijäsenten tietämys harrastusalastaan, kun puheenjohtaja päästää maailmalle tällaista? Keksiikö joku äkkiä käypäisen selityksen sille, miksi Dracula-keittokirja keskittyy broilereihin?
Tuskin teistä kukaan kauheasti pettyy, jos paljastan teille tämän kirjallisuuden tohtorin rustaaman sadun juonen. Ovathan useimmat teistä kuitenkin sepittäneet jotakin hyvin saman tapaista viisivuotiaana. Näin se menee, uskokaa tai älkää:

Kreivi Dracula oli vetäytynyt hurmehommista (miten?) ja oli nyttemmin Lontoon vallasväen ihailema seurapiirien sielu (tai, no, jokin), mutta silti hän tunsi itsensä yksinäiseksi. Niinpä hän keksi hankkia lemmikin, ja löysikin lehdestä ilmoituksen, jossa kaupiteltiin ihastuttavia yksisarvisen varsoja. Sellaisenhan Dracula oitis hankki ja nimesi Teddy Edwardiksi (älkää olko tuon näköisiä, en MINÄ tätä keksi). Paha tohtori van Helsing teki kuitenkin mukavalle kreivillemme kaikenlaista jäynää noin vain periaatteen vuoksi. Siksi olikin kreivin huoli todellinen, kun rakas Teddy Edward katosi. Mutta voi sitä riemua, eräänä kauniina päivänä yksisarvinen palasikin kolkuttamaan vanhan verenimijän ovea mukanaan mitä kaunein naarasyksisarvinen ja kolme suloistakin suloisempaa varsaa.

Eikös ollutkin söpöä.

Jos teitä kaiken tämän jälkeen hurmaa ajatus liittyä e.m. seuraan, osoite vuodelta 1979 on:
Office of the President
Count Dracula Fan Club
Penthouse North
29 Washington Square West
New York, N.Y. 10011, USASF = SPECULATIVE FOODS

Jos kaikissa tähän asti esitellyissä keittotaidon oppaissa on ollut enemmän tai vähemmän fiktion makua, sitä todellisemmista asioista kertoo Eve ja John Harveyn toimittama julkaisu Fanfoodery, or The Plain Fan's Guide to Happy Eating, a collection of fannish food and drink recipes. Siinä erinäiset kirjailijat kuten Lisa Tuttle, Christopher Priest ja Bob Shaw, ja lukuisat tutut ja tuntemattomat fanit selostavat toinen toistaan elämänmakuisemmin ruokakokemuksiaan sf-elämän arjessa ja juhlassa. Tässä teille esimerkiksi con-survivalismia kauneimmillaan. Abi Frost kertoo, miten valmistetaan lämmin ateria con-olosuhteissa hotellihuoneessa.

Chow Mein kahdelle Mexiconin tapaan

Ainekset:
1/2 pkt pikanuudeleita
1 pkt valmista pavunitusalaattia tai vastaavaa
esim. 2 viipaletta kinkkua
2 sientä
1 muna
soijakastiketta

Tarvikkeet:
1 sähkökattila
2 puhdasta nenäliinaa
1 pesuallas
1 pesty metallinen roskakori
1 teekannu
1 kuppi
1 linkkuveitsi tai aamiaistarjoitusta lainattu veitsi
rulla teippiä
pyyhe

Menetelmä:
Kattila täytetään vedellä, joka kiehautetaan. Pesualtaan tulppa suljetaan ja pohja peitetään nenäliinalla. Nuudelit pannaan altaaseen, peitetään kiehuvalla vedellä ja jätetään turpoamaan 3 - 5 minuutiksi. Toinen nenäliina kiinnitetään teipillä tyhjän kattilan päälle niin, että siitä muodostuu pussi. Kattilaan kaadetaan teekannulla vettä nenäliinan pohjaan asti. papusalaatti pannaan nenäliinaan ja höyrytetään kiehuvan veden yllä. Kinkku paloitellaan ja sienet viipaloidaan veitsellä ja muna vatkataan kupissa. Nuudelit nostetaan altaasta, siivilöidään nenäliinassa ja siirretään roskakoriin, jossa muut ainekset sekoitetaan niihin. Munan pitäisi kypsyä muiden ainesten lämmössä, mutta auttaa, jos roskakorin kietoo pohjaa lukuunottamatta pyyhkeeseen ja pitää sitä hetken lämpöpatterin päällä
.

Karua elämän makua on myös Bob Shawn deadline-padassa, jolla säilyy hengissä noina usein toistuvina aikoina, kun ei ole aikaa eikä ajatuskapasiteettia antaumuksellisempaan keittotaiteeseen.

Deadline-pata

Otetaan kaksi kupillista vettä ja kaksi lihaliemikuutiota. Liemeen pilkitaan puoli kiloa makkaraa kolmen sentin palasina sekä kaksi suurehkoa sipulia ja kaksi perunaa pilkottuina. Maustetaan maun mukaan ja annetaan kiehua vähintään puoli tuntia välillä sekoittaen.

Fanfoodery sisältää suuren määrän hupaisia con-muisteluksia ja sisäpiirin juttuja brittiläisestä fandomista. Erityisen vakuuttavaa kuvaa sf-väestä hyvän ruoan ystävinä se ei anna, mutta kertoo kiistatonta kieltään heidän (meidän?) ennakkoluulottomasta kokeilumielestään - ja vahvistaa todeksi sem ennenkin havaitun seikan, että mieltymys tieteiskirjallisuuteen ja chiliin korreloi jollakin vaikeasti selitettävällä tavalla. Chili con carnen ja spagetti bolognesen valta-asema Fanfooderyn sivuilla ei kuitenkaan ole niin musertava, kuin olisi saattanut kuvitella. Reseptejä löytyy myös sellaisiin lajeihin kuin hyytelöidyt maitokuutiot, ninja-piparit ja rakentinpolttoainesoppa.


Takaisin sivun alkuun

Takaisin Leenan arkistoon

Takaisin aloitussivulle