Juhani Hinkkasen kotisivu


Aloitussivu

Spontaania ornitologiaa

Käytettyjä gammasäteitä

Pyrstötähtipöperöä

Täydellinen syöpäläiskirja

Maailman masentavin horoskooppi

Musiikki ja äänentoisto

Hinkkasen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Suomalaisen sf-fandomin kronologia

Tämä tiedosto tulee olemaan listaus suomalaisista sf-tapahtumista ja suomalaisen fandomin hintoriaan liittyvistä merkkipäivistä. Työ on vielä kesken eikä varmasti koskaan tule olemaankaan täysin valmis sillä kuvia, tekstiä ja linkkejä on tarkoitus aika ajoin lisätä. Listauksen pääpaino on varhaisissa ajoissa mikä lyhyellä aikaskaalallamme tarkoittaa aikaa ennen vuotta 1990 (tätä kirjoittaessani vielä 1985). Aineiston määrän lisääntyessä on tiedosto tarkoitus pilkkoa useammaksi alasivuksi mutta aloitus tulee pysymään samassa osoitteessa (tämänhetkinen ei kuitenkaan välttämättä ole vielä lopullinen).

Tässä listauksessa on luetteloitu kaikki tiedossani olevat fandom-tapahtumat, seurojen ja lehtien perustamiset sekä kaikenmoista tarkemmin määrittelemätöntä aiheeseen liittyvää. Seurojen yksittäiset kokoukset on pääsääntöisesti mainittu vain jos niissä oli muutakin kuin sääntömääräistä ohjelmaa. Yksittäisiä säännöllisiä kokoontumisia ("mafiat") ei ole mainittu ellei niihin liity jotain arkirutiinista poikkeavaa.

Tietolähteinä on käytetty aikakauden sf-lehtiä, seurojen tiedotteita ja esitteitä, sanomalehtiartikkeleita, yksityistä kirjeenvaihtoa ja omia muistoja. Huomautettakoon vielä että osa tiedoista perustuu tilaisuuksien järjestäjien ennakkomateriaaliin joten osa tämän listan informaatiosta saattaa olla nyt jo kauan sitten unohdettujen ohjelmamuutosten ja peruutusten takia virheellistä.

Juhani Hinkkanen


Tiedosto perustettu 9. elokuuta 2009 ja päivitetty viimeksi 16. tammikuuta 2017. Lisäys: 15. tammikuuta 2017 alkaen olen alkanut lisäämään vuoden 1985 jälkeisiä tapahtumatietoja sekalaisessa järjestyksessä ja aika lailla sähkösanomatyylillä, sitä mukaa kun arkistokansioistani tietoa tulee vastaan, aluksi pääosin 90-luvun jälkipuoliskoa.27. tammikuuta 1976

Ensimmäisen suomalaisen sf-yhdistyksen Turun Science Fiction Seuran perustava kokous Suomen Yhdyspankin kerhohuoneistossa. Läsnä oli 24 henkilöä.

31. maaliskuuta 1976

Turun SF Seuran seurailta Turun kaupunginkirjastossa. Matti Rosvall esitelmöi aiheesta Mitä on science fiction kirjallisuus?. Kuulijoita oli 33. Esitelmä julkaistiin sittemmin Spinin numerossa 2/1980.

18. toukokuuta 1976

Turun SF Seuran järjestämä keskustelutilaisuus ravintola Iskerin musiikkisalissa. Keskustelun pohjana olivat Jarmo Mäenpään esitelmä Arthur C. Clarke: 2001 Avaruusseikkailu ja Lars Hedmanin Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi. Paikalla oli kuusitoista osanottajaa. Tekstit jaettiin monisteina yleisölle ja Mäenpään teksti julkaistiin seuran lehden Spinin ensinumerossa 1/1977.

13. lokakuuta 1976

Turun SF Seuran järjestämä keskustelutilaisuus Turun kaupunginkirjastossa. Keskustelun pohjana olivat Jari Välimäen esitys Isaac Asimov: Itse Jumalat ja Kai Salosen Stanislaw Lem: Solaris. Kuulijoita oli kymmenen ja esitelmät jaettiin yleisölle monisteina. Salosen teksti ilmestyi myöhemmin Spinin numerossa 2/1981.

16. joulukuuta 1976

Turun SF Seuran sääntömääräinen syyskokous, paikalla vain viisi henkilöä joten kokous päätettiin keskeyttää ja jatkaa sitä 19. tammikuuta 1977. Käsillä olevassa kokouskutsussa on kuulakynällä viivattu 19.01. yli ja korjattu päiväksi 30. tammikuuta joten se lienee jatkokokouksen todellinen päivämäärä. Paikaksi oli leimasimella lyöty Kerhokeskus Tornik[...] (loppuosa on epäselvä).

Toukokuu 1977

Turun SF Seuran lehden Spinin ensimmäinen numero ilmestyy. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen sf-fanzine.

13. huhtikuuta 1978

Turun SF Seuran kevätkokous Åbo Akademin Gadoliniassa, jossa kuultiin apulaisprofessori Aarre Heinon esitelmä science fictionin kirjallisuustieteellisistä ongelmista.

Kesä 1979

Forrest J. Ackerman vierailee Helsingissä ja tapaa puolisen tusinaa suomalaisia faneja, mm. Markku Haapion ja Matti Rosvallin.

23-27. elokuuta 1979

Lauri Tudeer on ilmeisesti kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen osanottaja Worldconissa, tässä tapauksessa Seacon'79:ssä Brightonissa Englannissa. Hänen matkaraporttinsa julkaistiin Spinissä 2/1979.

Joulukuu 1979

Tampereen Science Fiction Seuran perustava kokous. Läsnäolijoita oli 22. Puheenjohtajaksi valittiin Matti Rosvall ja sihteeriksi Raimo Nikkonen.

Kevät 1980

Ursan Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 3/1980 alkaa Jari Koposen science fiction palsta.

Lokakuu 1980

Ursan SF Klubi perustetaan.

14. lokakuuta 1980

Tampereen SF Seuran järjestämä keskustelutilaisuuden Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosaston luentosalissa.

Talvi 1981

Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 1/1981 julkistetaan suunnitelmat tulevasta Ursan SF Klubin lehdestä, joka saa nimekseen Aikakone.

22. tammikuuta 1981

Markku Haapion artikkeli Rakettiromantikot järjestäytyvät Ilta-Sanomissa tuo fandomin olemassaolon kaiken kansan tietoisuuteen.

7. huhtikuuta 1981

Turun SF Seuran kevätkokous Turun yliopistolla ja sen yhteydessä yleisötilaisuus, jossa näytettiin noin 10 minuutin mittaisia 8 millin versioita vanhemmista sf-filmeistä.

6. lokakuuta 1981

Aikakoneen ensimmäisen numeron postitustalkoot Ursan tiloissa Laivanvarustajankadulla. Alkuperäinen 500 kappaleen painos osoittautuu riittämättömäksi joten joudutaan ottamaan 300 kappaleen lisäpainos, joka sekin loppuu kesken ja lehteä levitetään lopulta valokopioina. Ensimmäisen numeron toimituskunnan muodostavat Jari Koponen, Jyrki Ijäs, Olavi Markkanen ja Tom Ölander.

14. joulukuuta 1981

Turun SF Seuran syyskokous ja sen yhteydessä yleisötilaisuus, jossa näytettiin elokuva Kauhujen planeetta (kokouskutsusta: "Elokuva kertoo hurjapäisestä seikkailuretkestä vihamieliselle planeetalle").

Tammikuu 1982

Tampereen SF Seuran Portti-lehden ensinumero ilmestyy. Sen toimituksen muodostavat Raimo Nikkonen ja Leena Peltonen.

Talvi 1982

Ari Ahola, Tuomas Kilpi ja Hannu Lindberg Heinolasta alkavat julkaista fanzinea Time and Space. He toimittavat kuusi numeroa vuoteen 1983 asti.

20. huhtikuuta 1982

Turun SF Seuran kevätkokous ja sen yhteydessä yleisötilaisuus, jossa näytettiin elokuva Viimeinen mies.

Toukokuu 1982

Kaarle Ervasti julkaisee uuden version alunperin 1976 ilmestyneestä suomenkielisen sf-kirjallisuuden bibliografiastaan. Tämä laitos on nimeltään Aikataika: Fantastica fennica 1867-1981.

7. toukokuuta 1982

28 amerikkalaista sf-kirjailijaa ja toimittajaa pysähtyy päiväksi Helsinkiin matkaltaan Neuvostoliitosta takaisin kotimaahansa. Matkalaisten joukossa olivat mm. Roger Zelazny, Joe Haldeman ja Forrest J. Ackerman. Tämä on varmasti edelleenkin suurin joukko ulkomaisia sf-kirjailijoita joka koskaan on samanaikaisesti ollut Suomen kamaralla.

Kevät 1982

Juha Keränen alkaa julkaista omia novellejaan Fanzinessaan Finnish Science Fiction. Kaksi numeroa ilmestyy ja kolmas oli tekeillä mutta jää ilmestymättä.

28-30. toukokuuta 1982

King-Con, ensimmäinen Suomessa järjestetty sf-con Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Tapahtuma organisoitiin ruotsalais-suomalaisin voimin ja se alkoi Tukholmassa Helsinkiin matkaavalla lautalla perjantaina 28. päivä ja jatkuen viikonloppuna Helsingissä. Tapahtuman organisaattoreina toimivat Ruotsissa Sam J. Lundvall ja Suomessa Tom Ölander. Suomalaisista olivat Tukholmasta asti mukana Tom, Jyrki Ijäs ja Pekka Supinen. Kunniavieraina olivat kirjailija Harry Harrison ja taiteilija Karel Thole. Con-raportteja julkaistiin Portissa 3/1982 (Raimo Nikkonen), Aikakoneessa 4/1982 (Jyrki Ijäs ja Tom Ölander, lisäksi Veikko Rekusen kommentti Lukijoiden äänet -palstalla), Spinissä 3/1982 (Kari Mäentaka) ja Time and Spacen numerossa 3 (Tuomas Kilpi).

Syksy 1982

Ari Ahola Heinolasta tuottaa kolme numeroa kaksipuolisen A3-arkin kokoista fanzinea Zig-Zug.

13. syyskuuta 1982

Sir Fred Hoyle saapuu Helsinkiin esitelmämatkalle tähtitieteilijän ominaisuudessa. Ennen paluutaan Englantiin 20.9. hän esitelmöi myös Turussa. Hänen mukanaan oli hänen vaimonsa Barbara ja poikansa Geoffrey, jonka kanssa hän on kirjoittanut useimmat sf-romaaninsa. Sir Fredin haastattelu julkaistiin Aikakoneessa 4/1982.

12. lokakuuta 1982

Kriittisen korkeakoulun esitelmä Säätytalolla Helsingissä: Pertti Jotuni: Science fiction tieteessä.

19. lokakuuta 1982

Kriittinen korkeakoulu Säätytalolla Helsingissä: Psykologinen science fiction.

26. lokakuuta 1982

Kriittinen korkeakoulu Säätytalolla Helsingissä: Science fiction ja tulevaisuuden yhteiskunta.

15. marraskuuta 1982

Turun SF Seuran syyskokous Turun yliopistolla ja sen yhteydessä yleisötilaisuus, jossa näytettiin elokuva Luutnantti Robin Crusoe: Komedia avaruusajan haaksirikosta.

19-21. marraskuuta 1982

Swecon 82 Tukholmassa. Mukana kolme suomalaista: Tom Ölander, Leena Peltonen ja Eija Elo. Leena Peltosen raportit julkaistu Portissa 4/1982 ja Spinissä 4/1982.

25. marraskuuta 1982

Tampereen SF Seura kokoontui Tampereen kirjastotalon musiikkisalissa. Ohjelmassa oli Jyrki Iivosen alustus aiheesta Venäläinen utopia ja ennakkotiedotteen mukaan Dungeons and Dragons -pelinäytös sekä kuulumiset Sweconista.

21. helmikuuta 1983

Kriittinen korkeakoulu Säätytalolla Helsingissä. Myyttiset romaanit - Tolkienin romaanitrilogian tarkastelua, FK Kirsi-Marja Aaltonen ja kirjailija Eila Pennanen.

1. maaliskuuta 1983

Kriittinen korkeakoulu Säätytalolla Helsingissä. Myyttiset romaanit - Tolkienin romaanitrilogian tarkastelua: Apul.prof. Tarmo Kunnas: Eurooppalaisen korkeakulttuurin antirationalismi & FK Ritva-Liisa Pilhjerta: Platonin perilliset.

Kevät 1983

Juhani Hinkkanen julkaisee ensimmäisen numeron fanzinen ja vanhan tieteiskirjallisuuden postimyyntiluettelon yhdistelmästä Uusia maailmoja. Numeroita ilmestyi kaikkiaan vain kaksi. Kolmas numero oli suunnitteilla syksyllä 1984 ja sen piti sisältää perusteellinen listaus Seura-lehdessä 1930-luvulta aina vuoteen 1970 julkaistuista sf- ja kauhunovelleista mutta aika ei riittänyt sen koostamiseen. Materiaali on olemassa vain käsin kirjoitettuina muistiinpanoina. Lehti muuttui pelkäksi postimyyntiluetteloksi nimeltä Runsauden holvi.

5. huhtikuuta 1983

Ben Hellman esitelmöi Arkadi ja Boris Strugatskin tuotannosta Neuvostoliiton kulttuuri- ja tiedekeskuksessa Helsingissä. Esitelmän jälkeen esitettiin Andrei Tarkovskin elokuva Stalker.

13. huhtikuuta 1983

Sf-ilta Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosaston salissa. Liisa Rantalaiho kertoi aiheesta Nainen tieteiskirjallisuudessa.

14. toukokuuta 1983

Turun SF Seuran kevätkokous ja seuran Science Fiction Palkinnon jakaminen Turun yliopistolla. Sen sai Antti Oikarinen novellista Jumalten vuori, joka oli julkaistu Portin numerossa 4 /1982. Palkinto nimettiin myöhemmin Atorox-palkinnoksi ja voittaja sai sittemmin vakiintuneen robotti-pystin myöhemmin postin välityksellä. Suunnitteilla ollut palkinto julkistettiin ensimmäisen kerran Spinissä 2/1982 ja ehdokaslista julkaistiin numerossa 1/1983. Tilaisuuden päätti elokuva Mies toisesta maailmasta.

28-29. toukokuuta 1983

Sarjakuvafestivaali Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä, kunniavieraana Enki Bilal.

20-24. kesäkuuta 1983

Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen teemana on Tutkiva kynä ja paikalla Mukkulassa on myös muutama sf-kirjailija: Herbert W. Franke Itävallasta ja Svend Åge Madsen Tanskasta.

4-6. heinäkuuta 1983

Science fiction Oriveden suvessa -tapahtuma Oriveden opistolla. Tapahtuman järjesti Kansanvalistusseura ja vetäjänä toimi opiston kirjastonhoitaja Kai Ekholm. Tapahtuma järjestettiin arkena ja oli suhteellisen kallis, 570-630 markkaa majoituksesta riippuen ja hintaan sisältyi myös ruoka. Alustajia oli kymmenen ja ja osanottajia kuusitoista poislukien yksi ilmoittautunut, joka ei saapunut paikalle. Alustajat olivat Kai Ekholm, Kari Enqvist, Jouko Hanhinen, Jyrki Ijäs, Olavi Kanervisto, Matti Kuusi, Veikko Rekunen, Pirkko Talvio-Jaatinen, Klaus Taubert ja Gladys Balabuha (Petroskoista). Osallistujiin lukeutuivat mm. Jussi-Ville Heiskanen, Juhani Hinkkanen, Timo-Jussi Hämäläinen, Reijo Kalvas, Matti Savolainen ja Pauli Suuriniemi. Tapahtuma oli samalla myös ensimmäinen Suomessa järjestetty tilaisuus, jossa tarjottiin koulutusta sf-kirjoittajille. Päivävierailun paikalle tekivät ainakin Raimo Nikkonen ja Leena Peltonen. Raportteja tapahtumasta julkaistiin Portissa 3/1983 (Matti Savolainen, hyvin perusteellinen), Spinissä 3/1983 (Juhani Hinkkanen) ja Aikakoneessa 3/1983 (Jyrki Ijäs).

23. heinäkuuta 1983

Huviretki tienpientarelle eli faunin iltapäivä, ensimmäinen fandom-kokoontuminen Viikinsaaressa organisoidaan Tampereen Science Fiction Seuran toimesta. Ennakkotiedote tapahtumasta julkaistiin Portin numerossa 2/1983 ja jo edellisessä numerossa asiasta mainittiin nimellä Piknik tienpientareella. Kokoontumisessa oli ensimmäisellä kerralla muodollista ohjelmaakin sillä Matti Savolainen ja Veikko Rekunen kertoivat tuolloin parin viikon takaisesta Oriveden sf-tapahtumasta. Ohjelman keskeytti ukkosmyrsky ja seurue pakeni niemenkärjestä, jossa tilaisuus alkoi, sittemmin hyvin tutuksi tulleseen ja kokoontumispaikaksi vakiintuneeseen läheiseen keittokatokseen. Kari Mäentakan lyhyt raportti julkaistiin Spinissä 3/1983.

Heinäkuu 1983

DAW Books julkaisee Richard D. Nolanen toimittaman eurooppalaisen science fictionin antologian Terra SF II, johon sisältyy Veikko Rekusen novelli Biological Truth (Biologinen totuus, Aikakoneesta 2/1982). Sarjan seuraavaan osaan on tarkoitus sisältyä Antti Oikarisen Jumalten vuori Portista 4/1982 mutta teos jää ilmestymättä.

13. syyskuuta 1983

Helsingin yhteiskunnallisessa opistossa alkaa Liisa Juustilan luentosarja Ihminen ja yhteiskunta tieteisromaanin silmin.

15. syyskuuta 1983

Helsingin yliopistolla alkoi Ritva-Liisa Pilhjertan 14-osainen luentosarja Mielikuvitusmaailmat kirjailijain luomina projektioina. Sarja keskittyi fantasiakirjallisuuteen ja koko luentosarjan seurasivat Jari Koponen ja Juhani Hinkkanen, jotka olivat tarkkoina jottei asiavirheitä päässyt tulemaan ja lainailivat luennoitsijalle hieman vaikeammin hankittavaa lähdekirjallisuutta. Kaikkiaan kuulijoita oli useita kymmeniä.

16. syyskuuta 1983

Helsingin Science Fiction Seuran perustaminen. Seuran päätoimintana oli aluksi jatkaa Tuomas Kilven aloittaman Time & Space lehden julkaisemista, joka lehti sittemmin tuli tunnetuksi uudella nimellä Tähtivaeltaja. Perustamisjulkilausuman olivat allekirjoittaneet Toni Jerrman, Tuomas Kilpi, Minna Kumpulainen, Sari Vennola, Ilkka Ruokola, Jukka Murtosaari ja Markku Uusitalo.

Syksy 1983

Veikko Rekunen hakee lehti-ilmoituksella ja Kirjoittajapalstalla Aikakoneessa 3/1983 osanottajia suunnittelemaansa kirjoittajarenkaaseen, josta myöhemmin saa alkunsa Suomen Tieteiskirjoittajat.

Time and Space julkaisee englanninkielisen numeron Universal Mind toimittajina Tuomas Kilpi ja Toni Jerrman.

29. lokakuuta 1983

Tampereella Pyynikinlinnassa avattiin Teollisen kulttuurin Tutkimussäätiön järjestämä kuukauden avoinna ollut näyttely Työ - automaatio - tietoyhteiskunta. Esillä oli mm. kirjanäyttely, jossa runsaasti sf-kirjoja. Näyttelykirjasen tekemisessä oli avustanut Tampereen SF Seura.

4. marraskuuta 1983

Tampereen SF Seuran jäsenilta Kulttuuritoimiston kokoushuoneessa Frenckelissä. Keskustelua sf-harrastamisesta ja elokuva.

19-20. marraskuuta 1983

Ursan SF-klubin järjestämä koulutustilaisuus harrastajakirjoittajille Säätytalolla Helsingissä. Kurssin vetivät Olavi Paavilainen WSOY:ltä ja Veikko Rekunen. Lisäksi kuultiin Ritva-Liisa Pilhjertan alustus. Rekusen artikkeli kurssista julkaistiin Aikakoneessa 4/1983 Kirjoittajapalstalla.

21. marraskuuta 1983

Turun SF Seuran syyskokous Turun yliopistolla. Kokouksen päätteeksi katsottiin elokuva The Thing.

1983

Nummelassa perustetaan tieteiskirjallisuuden ja tähtitieteen seura Kaksi kuuta. Sen puuhamiehinä toimivat Timo-Jussi Hämäläinen ja Juha Auvinen.

27. tammikuuta 1984

Tampereen SF Seura kokoontui Kulttuuritoimiston kokoussalissa Frenckellillä pohtimaan jäsenkyselyssä esille tulleita toimintaehdotuksia. Lisäksi esitteli Timo Pietilä uuden tietokone-fantasiapelinsä ja näytettiin sf-elokuva.

Maaliskuu 1984

Naistenlehti Jaana alkaa julkaista sf-novelleja joista ensimmäiset numerossa 10/1984. Jaana jatkaa satunnaisia novellijulkaisuja aina alkuvuoteen 1985, jolloin lehti lakkautetaan. Julkaistuista teksteistä tunnetuin on Johanna Sinisalon Palvelukseen halutaan, kokenut neitsyt numerossa 9/1985.

9. maaliskuuta 1984

Tampereen SF Seuran vuosikokous jonka jälkeen katsottiin elokuva.

28. huhtikuuta 1984

Turun SF Seuran kevätkokous ja Atorox-palkinnon jako Turun yliopistolla. Voittaja oli Eija Elo novellilla Napoleonin vaihtoviikot Portista 3/1983. Palkinnon otti vastaan voittajan puolesta Pauli Suurniemi. lopuksi esitettiin kaksi sf-elokuvaa.

Kevät 1984

Suomen nuori fandom alkaa jo katsoa taaksepäin menneisyyteensä kun Aikakoneen numeroissa 1 & 2/1984 julkaistaan Juhani Hinkkasen artikkeli ja perusteellinen bibliografia Sf-lehdistö Suomessa.

Toukokuu 1984

Pirkka-lehden toukokuun numerossa on Olavi Kanerviston artikkeli Kirjoittamalla kuolemattomuuteen suomalaisista sf-lehdistä.

25. toukokuuta 1984

Tampereen SF Seuran jäsenilta Kulttuuritoimiston kokoushuoneessa Frenckelissä.

7. heinäkuuta 1984

Turussa perustetaan Suomen Science Fiction Kirjoittajien Yhdistys. Perustavan kokouksen kutsui koolle Harri Haarikko. Perustavan kokouksen osanottajat olivat Harri Haarikko, Jussi-Ville Heiskanen, Juhani Hinkkanen, Jyrki Ijäs, Toni Jerrman, Juha Keränen, Tuomas Kilpi, Kivi Larmola, Anetta Meriranta, Kari Mäentaka, Mika Niemi, Veikko Rekunen, Pekka Sirkiä, Pekka Supinen ja Pekka Virtanen. Artikkeli yhdistyksen varhaisvaiheista löytyy Hinkkasen arkistosta. Veikko Rekunen julkaisi uutisen tapahtumasta kirjoittajapalstalla Aikakoneessa 3/1984 ja lisäksi julkaistiin lyhyt anonyymi artikkeli Spinissä 3/1984.

21. heinäkuuta 1984

Huviretki tienpientarelle järjestetään Viikinsaaressa jo toisen kerran. "Sf-väen nyt jo perinteikäs kesätapaaminen" sanotaan Portin 2/1984 ennakkotiedotteessa. Täällä on arpajaispalkintoina kaksi kappaletta college-paitoja, joiden hihaan on Leena Peltonen kirjaillut Sf-picnic -84 -logon. Nämä ovat kaikkien aikojen ensimmäiset suomalaiset science fiction -tekstiilit. Ne päätyvät Marko Mahnalalle ja Pekka Supiselle (valokuva täällä).

15. syyskuuta 1984

Suomen Science Fiction Kirjoittajien Yhdistyksen hallitus kokoontui Jyväskylässä ja hyväksyi ensimmäisen version sittemmin monena päivitettynä laitoksena levitetystä Ohjeita kirjoittajille -monisteesta. Tämä ensimmäinen versio julkaistiin vielä samana syksynä yhdistyksen ensimmäisessä Veikko Rekusen toimittamassa jäsentiedotteessa, josta sittemmin kehittyi yhä ilmestyvä Kosmoskynä. Hallitus päätyi sittemmin yöpymään erään kerrostalon rappukäytävään mutta se on kokonaan toinen tarina...

22. marraskuuta 1984

Juha Keränen julkaisee jumala-teemaisen novellifanzinen Biblia Pauperum. Kirjoittajien joukossa ovat mm. Veikko Rekunen ja Toni Jerrman.

1. joulukuuta 1984

Suomen Science Fiction Kirjoittajien Yhdistys pitää ensimmäisen vuosikokouksensa Seinäjoella ravintola Krisnassa. Läsnä oli yhdeksän jäsentä. Yhdistyksen nimi muutetaan nykyiseen muotoonsa Suomen Tieteiskirjoittajat.

Samana päivänä Turun SF Seuran syyskokous Turun yliopistolla. Kokouksen jälkeen oli ohjelmassa pari sf-elokuvaa.

29. tammikuuta 1985

Tampereen SF Seuran jäsenilta Kulttuuritoimiston kokoushuoneessa Frenckelissä. DI Ahti Karivieri kertoi aiheesta Tekninen fossiili jonka jälkeen katsottiin elokuva.

16. maaliskuuta 1985

Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen järjestämällä aikakauslehtien toimittajien luovan kirjoittamisen kurssilla (11-20.3) oli lauantain teemana science fiction, Matti Savolainen piti alustuksen.

13. huhtikuuta 1985

Turun SF Seuran kevätkokous jonka jälkeen elokuvat Asfalttisoturi ja Mad Max.

27-28. huhtikuuta 1985

Helsingin Science Fiction Seuran Symposiumi tieteiskirjallisuuden kirjoittamisesta kiinnostuneille. Tapahtuman vetäjä oli Jussi-Ville Heiskanen ja tapahtumapaikkana Helsingin ylioppilaskunnan kirjakahvila Uudella ylioppilastalolla.

18-19. toukokuuta 1985

II Suomalainen Sarjakuvafestivaali Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Teemana oli supersankarit ja kunniavieraana Jean Giraud eli Moebius.

17. kesäkuuta 1985

Radio 2:n kulttuuritoimitus aloittaa 8-osaisen science fictionia käsittelevän sarjan, jonka toimittaa Erkki Kauhanen. Sarja oli alunperin tarkoitus aloittaa jo helmikuussa..

19-21. heinäkuuta 1985

Tamcon, ensimmäinen täysin suomalaisin voimin järjestetty sf-con. Perjantain ohjelmassa oli elokuvia ja risteily, joka päättyi Viikinsaareen. Erillistä Viikinsaaren kesäretkeä ei vuonna 1985 järjestetty. Lauantain ohjelmassa oli esitelmiä Amurin koulun juhlasalissa ja illalla illanvietto ravintolassa Wanhat Roomeot. Lauantaina jaettiin myös Atorox-palkinto ja sen sai Pekka Virtanen Aikakoneessa 3/1984 julkaistusta novellista Perinne. Mainittakoon vielä että tämä oli ensimmäinen kerta kun Atorox-palkittu oli henkilökohtaisesti paikalla vastaanottamassa palkintonsa. Sunnuntaiaamuna oli Suomen Tieteiskirjoittajien järjestämä panelikeskustelu science fictionin kirjoittamisesta ja lopuksi puolelta päivin planetaarioesitys. Conin fan-kunniavieras oli Tom Ölander.

23-25. toukokuuta 1986

Finncon 86 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä, vieraina Brian W. Aldiss ja Sam J. Lundwall. Ainoa Finncon, johon on ollut sisäänpääsymaksu, jota tuolloin pidettiin ylettömän kalliina.

26. heinäkuuta 1986

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

1-3. toukokuuta 1987

III Suomalainen Sarjakuvafestivaali Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä, teemana Kotimainen sarjakuva suurennuslasin alla.

25. heinäkuuta 1987

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

28-29. toukokuuta 1988

IV Sarjakuvafestivaalit Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla, vieraana Hunt Emerson ja teemana Underground-sarjakuva ja vaihtoehtokulttuuri.

23. heinäkuuta 1988

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

15. joulukuuta 1988

Juho Tammisen sf- ja fantasiakauppa Taikapeilin (Mechelininkatu 23, Helsinki) avajaiset.

6-7. toukokuuta 1989

V Sarjakuvafestivaalit Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla, pääteemana tanskalainen sarjakuva. Tanskalaisten vieraiden ohella oli paikalla myös jo edellisillä festivaaleilla vieraillut Hunt Emerson.

22. heinäkuuta 1989

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

12-13. elokuuta 1989

Finncon 89 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä, kunniavieraina John Brunner ja Martin Tudor.

14. lokakuuta 1989

Harri Haarikko, Boris Hurtta, Kari Mäentaka, Juha Salminen ja Pekka Virtanen perustavat Turussa Wanhain Herrain Tieteiskirjallisuuden Nautiskelu Huoneen.

28. heinäkuuta 1990

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

18. kesäkuuta 1991

Jyväskylän kesässä on ensimmäisen kerran scifille omistettu teemapäivä, vieraana Ian Watson

10-11. elokuuta 1991

Finncon 91 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä, kunniavieraina Iain M. Banks ja John A. Alexander

3. tammikuuta 1992

Suomen Tolkien-seuran perustava kokous uudella ylioppilastalolla Helsingissä.

4. huhtikuuta 1992

Aprillinaamiaiset ravintola Eetvartin / Pub Ellun Kanan kellarikabinetissa Tampereella.

22-24. toukokuuta 1992

Tolkien Phenomenon -seminaari Turussa.

10-11. kesäkuuta 1992

Jyväskylän kesän Fantasia-seminaari, kunniavieraana Robert Holdstock.

25. heinäkuuta 1992

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

10. lokakuuta 1992

Outo Hohto - Populaarikirjallisuuden seminaari Turun kirjamessujen (9-11/10) yhteydessä, luennoitsijoina mm. Boris Hurtta, Mika Laaksonen ja Leena Peltonen.

14. marraskuuta 1992

Suomen science fiction -seurojen ja -lehtien yhteistyökokous ravintola Mexasissa Tampereella.

17-18. kesäkuuta 1993

Jyväskylän kesä, vieraina Lisa Tuttle ja Suzy McKee Charnas.

2. heinäkuuta 1993

Uimaseura Mustan Laguunin Vesipedot perustetaan Tohlopissa edistämään kaikenlaisia vetisiä harrastuksia ja aivan erityisesti uintia suomalaisen sf-kansan keskuudessa.

7-8. elokuuta 1993

Finncon 93 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä, kunniavieraina Terry Pratchett ja Bryan Talbot.

Joulukuu 1993

Mikkelin Science Fiction Seuran perustaminen. Yhteyshenkilöksi mainittiin Rafael Grönlund.

8-9. tammikuuta 1994

AikaCon 94 Tampere-talossa Tampereella, kunniavieraana Ian Watson.

14. toukokuuta 1994

Star Trek Tapahtuma VI: The End? Ylioppilastalon yläkerrassa Jyväskylässä.

18-19. kesäkuuta 1994

Jyväskylän kesän Science Fiction -seminaari, kunniavieraina Neal Stephenson ja Mario Kivistik.

23. heinäkuuta 1994

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

21-23. lokakuuta 1994

Turun kirjamessut

29. lokakuuta 1994

Suomen sf-seurojen yhteistyökokous Uuden ylioppilastalon Alasalissa Helsingissä

21. marraskuuta 1994

Tampereen Star Trek seuran perustava kokous Tampereen Ylioppilastalolla. Tuliko tästä mitään, sitä en tiedä. Kokouskutsun takana oli Timo Isomäki.

16. kesäkuuta 1995

Middle-Err Laajavuoressa Jyväskylässä Tolkien-Seuran smialit esittäytyivät ja pitivät eri kivaa. Tapahtuman järjestivät Jyväskylän smial Everholtin metsäsiat.

17-18. kesäkuuta 1995

Finncon 95 / Jyväskylän Kesä Jyväskylässä on ensimmäinen Finncon Helsingin ulkopuolella, kunniavieraina Bruce Sterling, Vonda N. McIntyre, Storm Constantine, Alan Jones ja Greg Day.

22. heinäkuuta 1995

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

28-30. kesäkuuta 1996

Science fiction -paja Oriveden Opistolla, ohjaajina Leena Peltonen, Johanna Sinisalo ja Eeva-Liisa Tenhunen.

27. heinäkuuta 1996

Huviretki tienpientarelle Viikinsaaressa Tampereella.

12. syyskuuta 1996

Simon Ingsin Kuumalinjan julkistaminen Suomalaisessa kirjakaupassa Helsingissä. Toni Jerrman haastatteli häntä tilaisuudessa.

21. syyskuuta 1996

Kus-Kusin kymmenvuotissynttärit Juhani Hinkkasen residenssissä Käräjätörmällä Tampereella.

9. marraskuuta 1996

Suomen sf-seurojen yhteistyökokous ja Star Trek -tapahtuma Ilokiven kabinetissa Jyväskylässä

27-29. marraskuuta 1996

Philip Pullman vieraili Suomessa kustannusyhtiö Tammen vieraana ja esiintyi yleisöllen yleisölle Rikhardinkadun kirjastossa (28/11), Helsingin yliopistolla (29/11) ja Akateemisessa kirjakaupassa (29/11).

3-4. tammikuuta 1997

Contact 97 Viking Linen Rosellalla ja Ahrvid Engholmin luona Tukholmassa.

2. toukokuuta 1997

Tapani Ronnin Väitöskaronkka III: Tohtorin paluu Savolaisen osakunnan tiloissa Uudella ylioppilastalolla Helsingissä oli varsin merkittävä seurapiiritapahtuma.

1. heinäkuuta 1997

Tähtivaeltaja-palkinnon jako Kahvila Engelin (Aleksanterinkatu 26) terassilla Helsingissä.

26. heinäkuuta 1997

Huviretki tienpientareella Viikinsaaressa Tampereella.

27. heinäkuuta 1997

Mustan Laguunin Vesipetojen järjestämä Brunssi Rannalla Tohlopilla Tampereella.

Elokuu 1997

Dinosaurus-klubin perustaminen.

16-17. elokuuta 1997

Finncon 97 Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä, kunniavieraina Norman Spinrad ja Ian McDonald.

13. syyskuuta 1997

Vuonna 1967 syntyneiden scifi-ihmisten yhteiset synttärit Suomenlinnan Pirunkirkossa.

25. huhtikuuta 1998

Smial Morelin järjestämä TamFan -98 Tampereella Vuoltsun nuorisokeskuksessa.

1. kesäkuuta 1998

Tähtivaeltaja-palkinnon jako Vanhan Ylioppilastalon Tiedekuntasalissa Helsingissä

2-3. kesäkuuta 1998

Tähtivaeltaja-päivät Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisalissa Helsingissä, kunniavieraana Simon Ings.

26-27. kesäkuuta 1998

Aikakone Ry:n järjestämä näyttely Suomenkielinen tieteiskirjallisuus - Sata ensimmäistä vuotta Vanhan kirjallisuuden päivillä Vammalassa.

17-19. heinäkuuta 1998

Jyväskylän kesä, kunniavieraana Neil Gaiman.

16-18. lokakuuta 1998

Turun kirjamessut

17. lokakuuta 1998

Sf-seurojen yhteistyökokous Turun kirjamessuilla.