Juhani Hinkkasen kotisivu


Aloitussivu

Arkiston pääsivu

Luetut kirjat 1975-1983

Aikamatkustuksen teoriasta ja aivan erityisesti käytännöstä

Tähtien kuninkaat ja galaktiset imperiumit eli avaruusoopperaa traditionaalisesti

Kun kuolema korjasi kirjailijan

Katkelmia Kosmoskynän pääkirjoituksista 1984-1986

Suomen tieteiskirjoittajat

Kaikkiruokaisen päiväkirja (Aikakoneessa)

Hinkkasen arkisto:

Katkelmia Kosmoskynän pääkirjoituksista 1984-1986Toimitin Kosmoskynää, joka aluksi kulki nimellä Suomen Tieteiskirjoittajat - Jäsentiedote, numerosta 2/84 numeroon 6, jota ei ollut päivätty ja joka ilmestyi kesällä 1986. (Jos oikein pedantteja ollaan niin Kosmoskynän ensi numero, 1/84, oli nimeltään Suomen Science Fiction Kirjoittajat - Jäsentiedote, ja se ilmestyi Veikko Rekusen toimittamana joskus loppukesällä 1984) Tähän juttuun olen koonnut viiden toimittamani numeron pääkirjoituksista sellaisia katkelmia joilla ehkä vielä on jotain mielenkiintoa tai edes historiallista merkitystä. Olen lisännyt sulkeisiin ja kursivoituna kommenttini vuoden 1997 perspektiivistä sikäli kuin olen sen aiheelliseksi katsonut. Pilkutusta olen paikoitellen korjannut (tai muuttanut entistä virheellisemmäksi) mutta muuten ovat katkelmat, mahdolliset lyöntivirheet poislukien, alkuperäisessä sanamuodossaan.


Jäsentiedotteesta 2/84, otsikolla "Mitä on tulossa"

Tavoitteena on siis ainakin neljä vähintään 10-sivuista numeroa vuodessa. (Tämä tavoite on yleisesti ottaen toteutunut, tosin vasta oman toimittajakauteni jälkeen. Lehden nykytilasta en ole mitenkään varma...)

...voitte säästää yhdistyksen varoja monistamalla tekstinne itse A4-kokoon ja postittamalla sitten tarpeellisen määrän kopioita minulle liitettäväksi lehden jatkoksi. (...) Mitään ennakkosensuuria ei tämäntyyppisille kontribuutioille ole tarkoitus järjestää. Kaikki julkaistaan, niin kauan kun niissä ei ole mitään yksityisiä henkilöitä loukkaavaa. (Tämä ei aivan tässä muodossa toteutunut kertaakaan, joskin monet artikkelit toimittajakaudellani oli monistettu suoraan kirjoittajien lähettämistä originaaleista.)

Jäsentiedotteesta 3 (1/85)

Kuten useimmat teistä tietänevät, pitäisi Tampereen Science Fiction Seuran järjestää ensi heinäkuussa ensimmäinen todella suomalainen sf-coni, ja tämä on jotain sellaista, joka olisi pitänyt toteuttaa jo vuosia sitten. Sanalla sanoen, me tarvitsemme jokavuotisen FinnConin. Ensimmäisen kerran heitin tämän ajatuksen ilmaan KingConin juhlaillallisilla vuonna 1982, kuten siellä vieressäni istunut Kari Mäentaka ehkä vielä muistaa, ja nyt teen sen uudelleen.

Finnconin tulee olla vuotuinen tapahtuma, tilaisuus, jossa asianharrastajat kautta Suomen voivat tavata toisensa ja jossa tieteiskirjallisuutta voidaan tehdä tunnetuksi kaikelle kansalle. Siellä keskustelevat kirjoittajat kirjoittamisesta ja taiteilijat taiteilemisesta ja Atoroxit annetaan niille, jotka sellaisen ovat ansainneet. Ne, jotka tietävät, levittävät tietojaan muidenkin kuulla ja kuvittajat näyttävät aikaansaannoksiaan ehkäpä jopa myydenkin niitä. Myös fanzineja on esillä ja myynnissä ja kaikille kiinnostuneille kerrotaan, miten sellainen syntyy ja miten kuka tahansa voi omansa julkaista. Näytteillä on myös kirjoja ja myytävänäkin ja kaiken aikaa pyörivät elokuvat tarjoten jokaiselle jotain. Tämä on minun utopiani FinnConista, jolle Tampereen tapahtuma toivottavasti on alku. (Ei hassumpi visio, taisi toteutua aika tyydyttävästi. Tässä jutussa kävin vielä läpi varsin yksityiskohtaisesti conin järjestämisen käytännön ongelmia ja ehdotin mm. järjestämisvastuun kierrättämistä eri seurojen välillä)

Viime kerralla julistin kilpailun tämän tiedotteemme nimestä ja ehdotuksia tulikin melko mukavasti. Joukossa ei kuitenkaan ollut ainuttakaan sellaista, jonka taakse olisin itse valmis varauksetta asettumaan ja niinpä jätän valinnan teille. Valitkaa seuraavasta listasta kolme parasta ja lähettäkää ne minulle 15.5. mennessä. Arvon lupaamani kirjapalkinnon nimiä alunperin ehdottaneiden ja kaikkien äänestäjien kesken.

Avaruuskuriiri, Epätoivo, Kalja, Kapseli, Kiertorata, Kolmas Säätiö, Kosmoskynä, Lenkkimakkara, Matkaaja, Rajallisuus, Raketti, Sanakone, SciFa (= Science Fantasy), Tähdenlento, Utopia, Äärettömyys, Ääretön rajallisuus Siinä ne olivat, toivon korkeaa äänestysprosenttia.

Jäsentiedotteesta 4 (2/85)

Kuten kannesta näette, olemme edelleen vain Jäsentiedote. Syynä on se, että viime numerossa julistettu nimiäänestys päättyi tasatulokseen. Äänestäjiä oli kahdeksan ja äänet jakautuivat seuraavasti:

Kosmoskynä, 3 ääntä
Tähdenlento, 3 ääntä
Avaruuskuriiri, 1 ääni
Kolmas Säätiö, 1 ääni
Alun alkaen pyysin äänestämään kolmea parasta, mutta koska kaikki eivät kuitenkaan niin tehneet, otin huomioon ainoastaan ensi sijalle asetetut vaihtoehdot. Joka tapauksessa olen päättänyt jättää lopullisen valinnan seuraavalle vuosikokoukselle. Mainittakoon, että lisää nimiehdotuksia alkoi ilmaantua heti kun oli liian myöhäistä eli viime numeron jo ilmestyttyä, mm. sellaisia kuin Babel-17, Ikaros, Out of Their Minds, Outoa viiniä ja Yksityinen maailmankaikkeus. (Niin kuin historiaa tuntevat ja Aikalisä 2:n lukeneet saattavat arvata, oli Ikaros Jyrki Ijäksen ehdotus ja hän hyödynsi sen sittemmin hyvin alkaneen mutta vähitellen pois haihtuneen oman lehtensä nimenä.)

Niin kuin jotkut ehkä jo ovat kuulleet, tuli Kosmoskynästä myös hallituksen viime kokouksessaan perustaman tunnustuspalkinnon nimi. Aloite oli Haarikon Harrin ja palkinnon voi hallitus myöntää sellaiselle yhdistyksen jäsenelle, jonka se katsoo edistäneen suomalaisen tieteiskirjallisuuden asiaa. Palkinnon saaja ei kuitenkaan itse saa olla hallituksen jäsen. Palkinto käsittää kunniakirjan ja kosmoskynän, johon toivottavasti saadaan myös kaiverrettua saajan nimi. (Nimiä ei liene koskaan saatu kaiverrettua. Ostin tuolloin Gaudeamuksen kirjakaupasta kaikki jäljellä olleet kosmoskynät tätä jaloa perinnettä varten, vieläköhän niitä jossain yhdistyksen kätköissä on?)

Kosmoskynästä 5 (ilmestyi lokakuussa 1985)

Niin, jäsentiedotteemme on siis nyt nimeltään Kosmoskynä. Näin päätti vuosikokouksemme Tampereella 20.7. Numero viitosen ensimmäisen Kosmoskynän kannessa selittää se, että olen päättänyt jatkaa jo aloittamaani jäsentiedotteiden juoksevaa numerointia samalla tavalla kuin Tähtivaeltaja jatkaa Time and Spacen numerointia . (Tämä asia olisi oikeastaan pitänyt jättää selvittämättä. Kuvitelkaapa vain, miten keräilijät viidenkymmenen vuoden kuluttua olisivat hikoilleet verta yrittäessään turhaan löytää Kosmoskyniä 1 - 4.) (Keräilijät eivät ilmeisesti lue keräilemiään lehtiä, sillä Kosmoskyniä 1 - 4 tiedetään etsityn jo kymmenen vuoden jälkeen!)

Kuten viime numerossa ja myös Aikakoneessa mainitsin, on Kosmoskynä myös jakamamme tunnustuspalkinnon nimi. Ensimmäinen sellainen annettiin Tamconissa Kari Mäentaalle hänen ansioistaan Atorox-palkinnon luojana ja Spinin päätoimittajana. Palkinto ei ole vuotuinen vaan se tullaan myöntämään silloin, kun hallitus sen katsoo aiheelliseksi (Harri Haarikon sanoin: "Voimme jakaa kymmenen Kosmoskynää vuodessa tai Kosmoskynän kymmenessä vuodessa")

Kosmoskynästä 6 (ilmestyi kesäkuussa 1986)

Nyt näyttää siltä, että luvattuja neljää numeroa emme tänä vuonna saa millään aikaiseksi, joten kolmeen (toivottavasti) on tyytyminen. Ensi vuodesta en uskalla luvata mitään, sillä siirryn silloin Aikakoneeseen niin sanotulle päätoimittajan pallille, enkä tosiaan tiedä jääkö siitä enää aikaa Kosmoskynälle. Tämä merkitsee sitä, että Kosmoskynä saattaa tarvita uuden toimittajan, sellaisen, joka on valmis tekemään TÖITÄ, toisin sanoen, jos lehteä tehdään entiseen malliin, niin kirjoittamaan kaiken puhtaaksi, taittamaan, valitsemaan kuvat, letraamaan otsikot ym. ym. Vapaaehtoiset ilmoittautukoot hyvissä ajoin eli viimeistään vuoden loppuun mennessä. (Juha Salminen tarjoutui vapaaehtoiseksi ja nosti Kosmoskynän suurimpaan loistoon mitä se kuunaan on nähnyt, oi niitä upeita aikoja...)

Koska Kosmoskynä ilmestyy miten sattuu, olemme ryhtyneet kehittelemään myös muita toimintamuotoja. Ensimmäisenä on edessä kaksipäiväinen koulutustapahtuma Tuusulan kansanopistolla 9-10. elokuuta. Tilaisuus on valitettavasti maksullinen mutta ei onneksi liian kallis. Osallistujamäärä on tehokkuussyistä rajoitettu kahteenkymmeneen, joten mukaan haluavien on syytä ilmoittautua nopeasti. (Tässäkin suuren tradition alku. Koulutustapahtumia on sittemmin järjestetty lähes joka vuosi, mukana ovat olleet useimmat merkittävät kirjoittajamme ja opettajina parhaat kyvyt mitä löydettävissä on.)

Sitten alamme pyörittää kirjoittajapiirejä, joissa viiden hengen ryhmissä keskustellaan tieteiskirjallisuudesta, arvostellaan toistemme tekstejä, joita postitse kunkin piirin sisällä kierrätetään. Siis itseasiassa vanha tuttu kirjoittajarinki toimivaan kokoon supistettuna. Piirejä perustetaan niin monta kuin on tarpeen ja niitä vetävät ainakin aluksi hallituksen jäsenet. (Osa kirjoittajapiireistä toimi vielä jokunen vuosi sitten, miten lienee tänään?)

Monet muistanevat, että yhdistyksemme perustamisvaiheessa oli puhetta oman novelliantologian aikaansaamisesta. Tämä projekti muuttui utopiasta todellisuudeksi viime helmikuussa, kun allekirjoitimme Ursan kanssa kustannussopimuksen todennäköisesti ensi vuoden syksyllä julkaistavasta uusia kotimaisia sf-novelleja sisältävästä antologiasta. Antologian sisältö valitaan kaikille (siis myös ei-jäsenille) avoimella kirjoituskilpailulla, jonka tuomareista ainakin osa tulee olemaan yhdistyksen ulkopuolelta. Korostettakoon jo nyt, että novellien ei missään tapauksessa tarvitse olla mitään hard-sf-kamaa, vaikka kustantaja onkin Ursa. Antologian sisällön valinta on kokonaan meidän (tai siis nimeämiemme valitsijoiden) asiamme, eikä Ursalla ole siihen mitään sanomista. (Aika hyvä kirja siitä tulikin.)Takaisin alkuun

Takaisin Hinkkasen arkistoon

Takaisin päähakemistoon


Tämä teksti arkistoitu 7. lokakuuta 1997