Älä pelkää pingviinejä

Juhani Hinkkasen kotisivu


Aloitussivu / Home

Musiikki ja äänentoisto -hakemisto / Audio Index

Musiikki ja äänentoisto:

Laitteisto ja laiteteline

Päivitetty 11.5.2008

Tämä tiedosto on vanhentunut elo-syyskuussa 2007 tehtyjen uusien laitehankintojen jälkeen. Nyt on rakennettuna oma laitteisto kaikkiin kolmeen käytettävissä olevaan huoneeseen. Linkit uusiin laiteseittelyihin löytyvät musiikkiosaston aloitussivulta.

Useimmat musiikkilaitteeni ovat syyskuusta 2005 asustaneet Lundia-osista kokoamassani laitehyllyssä, joka koostuu seuraavista rakenneosista:

2 x avotikas 108x50
7 (alunperin 5) x hyllytaso 50x50
takalevy 100x50
etulista
kiinnitysnastoja 20 kpl

Mitat siis 108 x 54 x 50 (korkeus x leveys x syvyys) joten useimmat laitteet sopivat, kuitenkin on huomattava että käytännöllinen hyllyleveys on 46 senttiä, kokonaismitoissa kun on mukana avotikkaat. Hyllyä pitää pystyssä tukevasti kiinninaulattu takalevy ja lisätukena etulista. Komponenttien toimitusaika on 2-3 viikkoa ja hinnaksi tuli viidellä hyllytasolla ilman kotiinkuljetuskuluja 204,60 euroa, lisätietoja vaihtoehdoista ja nykyisistä hinnoista Lundialta.

Laitteet Lundiassa

Kuvassa (klikkaa isommaksi) näkyvä laitteisto käsittää seuraavat komponentit:

Vinyylisoitin: Garrard 301 / SME 3012 Series II / Denon DL-103R Slatedeckin plintissä (Garrard & SME 1960-luvun alusta, Slatedeck & Denon uusia) & Denon AU-320 step-up MC-rasialle (noin vuodelta 1980)
CD-soitin: Cambridge Audio Azur 640C (ostettu uutena 2005)
Kuulokevahvistin & tarvikkeita: Heed Canamp (ostettu uutena 2006)
Kasettidekki: Aiwa AD-S950 (1990-luvun alusta)
Vahvistin: NAD Model 200 (vuodelta 1976)

Kuvan ulkopuolelta kuuluvat päälaitteistoon vielä AKG K 340 kuulokkeet 1970-luvun lopulta ja satunnaisena backuppina toimiva Connoisseur BD2/A vinyylisoitin Goldring 1012 -äänirasialla. Käsillä on myös Orsonic AV-101S rasiakelkka, joka oli alunperin tarkoitettu Denonille mutta kummankaan mukana tulleet kiinnitysruuvit eivät sopineet toisiinsa. Otan sen käyttöön kunhan soveliaat löytyvät. Tällä hetkellä siihen on testiluontoisesti kiinnitetty ikiaikainen Pickering XV-15/400E rasia uudella 625E neulalla.

Makuuhuoneessa yöpöydän alla on Pioneer SA-700 vahvistin, Sennheiser HD 477 kuulokkeet ja kirpputorilta tosihalvalla ostettu Philips CDI 470 multimediasoitin 90-luvulta. CD-i-soittimet oli tarkoitettu käyttämään erilaisia audiovisuaalisia sovelluksia ja myös pelikäyttöön mutta on osoittautunut ihan kelvolliseksi cd-pyörittimeksikin. Ei mitään hifiä mutta kelpaa taustamusiikin kuunteluun ja ennenkaikkea mahtuu yöpöydälle

Kaiuttimet ovat vintage-tavaraa eli Acoustic Researchin AR-7 (vuodelta 1973) & AR-12 (vuodelta 1976), kunnostettu pari kumpiakin. Käytän molempia pareja samanaikaisesti vaikka se varsin harhaoppista taitaakin olla. Kaiuttimien kuvaamiseen kuunteluympäristössä ei kameran laajakantti riitä, joten tässä hieman vanhempi otos olohuoneestamme:

Acoustic Research AR-7 ja AR-12

Klikkaa kuva isommaksi

SME:n ja Denon step-upin välillä on Van Den Hul D-501 Hybrid -kaapeli, cd-soitin on kytketty vahvistimeen Musical Blue -kaapelilla (otsikkokuvassa vielä aikaisempi järjestely). Muut kaapeloinnit ovat Tech+Linkin halpiksia ja kaiutinkaapelit Hifihuoneen metritavaraa.

Ja lopuksi suosittelen tietenkin laitteiston hankintapaikkoja:

Hifihuone (Tampereella, Cambridge Audio, Project (myyty pois), Goldring, Tech+Link & kaiutinkaapelit)
Musiikin.com (postimyynti, Heed, Denon DL-103R & Musical Blue)
Sound Center (Helsinki, Connoisseur & Pickering vuonna 1977, varaosia edelleen saatavilla)
Huuto.Net (Aiwa, AR & AKG)
Slatedeck (Slatedeck)
eBay (SME, Denon AU-320, Orsonic & uusi neula Pickeringiin)
Santtu Engineering (SME:n huolto, Van Den Hul)
Keltainen Pörssi (Linn, nyt jo myyty, ei sieltä kyllä yleensä ihan tämän tason kamaa löydy...)
Stockmann (Sennheiser)
Kirpputori Areena I (NAD), Lokomonkatu 11, Tampere, täällä on usein vintage-ikäistä hifiä
Länsikirppis (Philips)

Pioneer on peräisin jostain helsinkiläisestä kodinkoneliikkeestä, ostettu käytettynä 1977 (ehkä vaihtokone Sound Centeristä, en tosiaan enää muista), ja Garrard on ostettu tamperelaiselta yksityishenkilöltä.