Juhani Hinkkasen kotisivu


Aloitussivu / Home

Musiikki ja äänentoisto -hakemisto / Audio Index

Laitteisto ja laiteteline / Playback System

Musiikki ja äänentoisto:

NAD Model 200

Lokakuun alussa 2006 noudin kirpputorilta varsin järeän (100 wattia/kanava 8 ohmiin, painoa 26 kiloa) NAD Model 200 vahvistimen vuodelta 1976. Purin sen ja siivosin sen sisältä ilmeisen pitkän varastoinnin aikana kertyneen pölyn ja pienet roskat ja puhdistin kaikki säätöpotikat ja tällä hetkellä toimii lähes moitteettomasti (VU-mittareihin ei syty valoa mutta ovat muuten OK). Etulevyn vasemmassa reunassa oli jonkin verran maaliroiskeita, jotka eivät lähteneet irti ja jotka näkyvät oheisissa valokuvissa mutta ovat luonnossa aika huomaamattomia. NAD maksoi 85 euroa (tingitty sadasta) joten sanoisin että varsin edullinen päivitys. Aikaisemmin käyttämäni uutena ostettu Cambridge Audio Azur 640A meni marraskuussa myyntiin.Nad Model 200 ja Pioneer SA-700

NAD laitetelineessä yhdessä Pioneerin kanssa (klikkaa isommaksi)


NAD juuri taloon tulleena

NAD juuri taloon tulleena huoltoa ja puhdistusta odottamassa (klikkaa isommaksi)


NADin takalisto

Ja sama takaapäin (klikkaa isommaksi)


NADin sisuskalut

Sisuskalut näyttävät tällaisilta (klikkaa isommaksi), yksityiskohtaisempia kuvia täällä


Ensimmäinen koeajo

Ensimmäinen koekäyttö, toimii! (klikkaa isommaksi)


Varhaiset NAD:it vuosilta 1974-77 ovat ilmeisesti aika harvinaisia. Suurin osa netistä löytämästäni informaatiosta on saksankielistä ja laitteita löytyy myynnistä lähinnä vain manner-Euroopasta (esim. täältä) ja yllättäen Australiasta. Näyttäisi siltä että merkki olisi levinnyt laajemmin englanninkieliseen maailmaan vasta nyt jo klassikoksi nousseen mallin 3020 myötä.


Linkkejä:

Keskustelu UK Vintage Radio Repair and Restoration Forumilla
NAD:in varhaishistoriaa saksalaisella Hifi Forumilla (Googlen englanninkielinen versio)
NAD:in historiaa suomeksi, artikkeli tosin sivuuttaa varhaisvaiheet kokonaan ja antaa ymmärtää että NAD olisi perustettu 1977 (sama englanniksi)