Juhani Hinkkasen kotisivu


Aloitussivu / Home

Musiikki ja äänentoisto -hakemisto / Audio Index

Laitteisto ja laiteteline / Playback System

Musiikki ja äänentoisto:

Garrard 301

Linkkilista artikkelin lopussa päivitetty 22.8.2011

Lauantaina 30. joulukuuta 2006 tuli taloon "uusi" vinyylinpyöritin, 1960-luvun alussa valmistettu Garrard 301. Pyörityskaluston parantaminen on ollut suunnitelmissa koko ajan ja alunperin oli tarkoituksena etsiä käytetty Linn LP12, jota silmälläpitäen olin jo ehtinyt hankkia Heed Orbit 1 virtalähteenkin. Vanhat Garrardit, mallit 301 ja 401 olivat kuitenkin alkaneet vaikuttaa yhä kiinnostavammilta ja kiinnostavammilta mutta ainakin Suomen suunnalta katsottuna hieman hankalilta hankkia kohtuuhintaan.

Soitin on alunperin kotoisin Yleisradiosta ja oli tullessaan varustettu harvinaisella nimenomaan radiokäyttöön suunnitellulla 12-tuumaisella Bang & Olufsen ST/P -äänivarrella, joka sinänsä olisi mielenkiintoinen mutta siihen käy ilmeisesti vain valmistajan oma SP2-äänirasia, johon ei ole saanut vaihtoneuloja vuosikymmeniin, joskin Sound Smith jenkkilässä on tarjonnut niille huoltopalvelua. Tässä yksilössä oli kuitenkin saksalaiselta nettimyyjältä löytynyt käyttämätön neula, joten uskaltauduin käyttämään sitä jokapäiväisessä vinyylinkuuntelussa ihan tällaisenaan, joskin lisäsin alle piikit ja säädin sen vesivaa'an avulla mahdollisimman tarkasti vaakasuoraan. Sittemmin olen onnistunut hankkimaan vielä yhden jälkituotantoneulan mutta mitä sillä nyt projektin edettyä enää teen, sitä en tiedä, ehkä myyn yhdessä B&O:n varren kanssa.

Garrard 301

Tässä käsivaralta ilman salamaa otetussa kuvassa ensimmäinen kohtaamiseni Garrardin kanssa


Garrard on saapunut Tesomalle

Garrard on saapunut Tesomalle (klikkaa isommaksi)


Garrard 301- ensimmäinen koeajo

Ensimmäinen koeajo, vahvistimena oli tässä vaiheessa vanha Pioneerini


Testausta päälaitteistolla

Tilapäinen testijärjestely päälaitteistossani, lankut soittimen alla oli tarkoitettu nostamaan soitinta sen verran että sen alta tulevat liitäntä- ja verkkojohdot eivät jäisi kiinni plintin alle (klikkaa isommaksi)


Lähikuva testiajosta

Ja sama lähietäisyydeltä (klikkaa isommaksi)


Garrard lopullisessa sijoituspaikassaan

Garrard työssä (klikkaa isommaksi)


Projekti eteni vähä vähältä pitkin talvea. Aluksi hankin eBaysta SME 3012 Series 2 (oma sivu täällä) äänivarren. Ei ollut halpa mutta tiesin että katuisin myöhemmin jos jäisi ostamatta. Sitten tuli sekalaista tilpehööriä kuten muutama rasiakelkka, SME:n ja Garrardin alkuperäiset ohjekirjat (keräilijä ei voi olla ilman vaikka molemmat löytyvät pdf-muodossa netistä), uusi Denon DL-103R äänirasia ja Denon AU-320 step-up.

Olennaisin hankinta oli kuitenkin plintti. Oikeasti korrekti tapa olisi ollut rakentaa se itse mutta kun koulun puutöissä sain aikanaan kuutosen läsnäolosta (peukalo keskellä kämmentä) eikä oikein tilaa ja työkalujakaan ole joten jouduin ostolinjalle. Tarjolla olevista lukuisista vaihtoehdoista (ks. linkkilista alempana) päädyin viimeisen puolen vuoden aikana paljon suitsutusta osakseen saaneeseen walesiläisestä laattakivestä valmistettuun Slatedeckiin.

Slatedeckistä on useita eri versioita mutta perustyyppejä on kaksi, yksikerroksinen ja kaksikerroksinen. Kaksikerroksinen on Slatedeckin lippulaiva, varsin kallis ja alunperin ainoa, joka oli tarpeeksi leveä SME 3012:lle. Maaliskuussa tuli kuitenkin tarjolle uusi versio, leveä yksikerroksinen, hinnaltaan vain puolet kaksikerroksisesta ja täten juuri ja juuri mahdutettavissa budjettiini. Slatedeck ei ole tätä versiota juuri mainostanut. Se on heidän sivuillaan nähtävissä ainoastaan kaavapiirroskuvassa alimmaisena.

Helmi-maaliskuun vaihteessa kävin viestinvaihtoa Slatedeckin kanssa selvittääkseni joitakin asiaan liittyviä yksityiskohtia ja kun olimme päässeet yhteisymmärrykseen tein tilauksen. Toimitusaika oli pitkähkö, lähes puolitoista kuukautta, mutta vihdoin ja viimein seitsemäntenä toukokuuta saapui Britanniasta suuri paketti, jonka sisältöä tutkimme yhdessä Arskan, Tesoman hurtan kanssa.

Slatedeck on saapunut
Slatedeck pakkauksesta purettuna

Kokoamistyöhön ryhdyin vasta seuraavana viikonloppuna sillä SME oli Santulla huollossa ja saapui vasta torstaina. Äänirasian johdot tuottivat nekin pientä viivytystä koska en hirvinnyt suhteellisen kokemattomana ryhtyä niitä ominpäin ja puoliväkisin kiinnittämään (olivat tiukat) joten turvauduin Hifihuoneen apuun. Kuuntelemaan pääsin sitten vasta seuraavalla viikolla ja sen jälkeen on varovasti pistetty säätöjä kohdalleen ja pyöritetty vinyyliä koko ajan. Lisää ja parempia kuvia on luvassa kunhan kerkiän istumaan kuvankäsittelyohjeman ääreen.

Slatedeck lähes valmiina

Mainittakoon vielä että tämä minun plinttini on ensimmäinen asiakkaalle toimitettu eksemplaari tätä nimenomaista tyyppiä eli tällä hetkellä ei maailmasta löydy montaa ihan samanlaista. Kiitoksia ja terveisiä vain Darrenille Slatedeckillä! (Best wishes and thanks to Darren at Slatedeck!)


Linkkejä (tarkistettu ja täydennetty 22.8.2011):

Garrardin historiaa

Keskustelu Garrard-projektista Hifiharrastajien forumilla

Garrardmatters.com (Garrard-aiheinen keskusteluforumi)

Driving the Garrard 301 (linkki Wayback Enginen kautta, alkuperäinen sivu on kadonnut, valitettavasti kuvat eivät näy)

Garrard 301 Part Two - Disassembly and Maintenance (jatkoa edelliseen, linkki Wayback Enginen kautta, alkuperäinen sivu on kadonnut, täällä kuvat näkyvät)

Jeff Day's Garrard 301 Transcription Table Restoration Project Series, Part I

The Garrard Project Part 2: The Plinth

Jeff Day's Garrard 301 Transcription Table Restoration Project Series Part III

No. 6435

DIY'ing a Time Machine

Restoration of a Garrard 301

Shindo Labs Garrard 301 Player System

Garrard 301 Turntable Plinth Veneer Project (linkki Wayback Enginen kautta, alkuperäinen sivu on kadonnut)

Loricraft (huoltoa, plinttejä, faq)

Audio Kreativ (valmiita plinttejä)

Garrard 301 tekstejä Audio Asylumissa (nämä siis viestiketjuja, joissa mainitaan Garrard 301 ja näitä on paljon joten linkin avautuminen saattaa kestää useita minuutteja)

Garrard Photo Gallery