Älä pelkää pingviinejä

Juhani Hinkkasen kotisivu


Aloitussivu / Home

Musiikki ja äänentoisto -hakemisto / Audio Index

Musiikki ja äänentoisto:

Ykköslaitteisto: musiikkihuone

Päivitetty 11.5.2008

En koskaan ajatellut että asunnossani olisi jonain päivänä pelkästään musiikinkuuntelulle omistettu huone mutta nyt on, melkein ainakin. Melkein sikäli että huoneessa on toistaiseksi myös tietokone (pöytäkone) mutta se tulee siirtymään muualle kunhan saan muihin huoneisiin suunnittelemani sisustusratkaisut toteutettua.

Huone on mitoiltaan (pituus x leveys) 3.45 x 3.90 metriä eli noin 13.5 neliömetriä. Ovi on pitemmällä seinällä ja ikkuna ovelta katsoen vasemmanpuoleisella lyhyemmällä seinällä. Oikeanpuoleisella on koko seinän mittainen kaapisto. Huoneen jakaa pituussuunnassa kaikista seinistä irrallaan oleva 60 senttiä leveä, 160 senttiä pitkä ja 110 senttiä korkea kahteen suuntaan avautuva kirjahylly joka jättää ikkunanpuolelle 2.6 metriä tilaa. Tämä on varsinainen kuuntelutila, huoneen pohjapiirros on tämännäköinen:

Musiikihuoneen pohjapiirustus

Jatkossa siis tietokone oheislaitteineen ja työtuoli poistuvat ja työpöydän virkaa tehnyt järeä ompelukonepöytä siirtyy lähemmäksi ikkunaa. Se on nyt ulompana putkinäytön vaatiman tilan takia. Pöytää tulen käyttämään laitetasona. Sille saattaa jatkossa asettua toinen vinyylisoitin mutta siitä lisää alempana. Mitään erityistä akustointia huoneessa ei ole tehty. Seinänkorkuiset kirja- ja vinyylihyllyt saavat toistaiseksi riittää, eipä huoneessa nykyisellään ainakaan kaiu mitenkään erityisesti.

Syyskuusta 2005 käytössä ollut laiteteline on koottu Lundia-osista käsittäen seuraavat komponentit:

2 x avotikas 108x50
7 (alunperin 5) x hyllytaso 50x50
takalevy 100x50
etulista
kiinnitysnastoja 20 kpl

Mitat siis 108 x 54 x 50 (korkeus x leveys x syvyys) joten useimmat laitteet sopivat, kuitenkin on huomattava että käytännöllinen hyllyleveys on 46 senttiä, kokonaismitoissa kun on mukana avotikkaat. Hyllyä pitää pystyssä tukevasti kiinninaulattu takalevy ja lisätukena etulista. Komponenttien toimitusaika on 2-3 viikkoa ja hinnaksi tuli viidellä hyllytasolla ilman kotiinkuljetuskuluja 204,60 euroa, lisätietoja vaihtoehdoista ja nykyisistä hinnoista Lundialta.

Laitteet Lundiassa

Tällä hetkellä telineessä on seuraavat laitteet:

Vinyylisoitin: Garrard 301 / SME 3012 Series II / Orsonic AV-101S / Denon DL-102 Slatedeckin plintissä (Garrard & SME 1960-luvun alusta, Slatedeck & Denon uusia) & Denon AU-320 step-up MC-rasialle (noin vuodelta 1980).
Viritin: Pioneer TX-301 (1980-luvun alusta, roskalaatikkolöytö)
CD-soitin: Technics SL-P230 (1980-luvun lopulta)
Kasettidekki: Aiwa AD-S950 (1990-luvun alusta)
Vahvistin: NAD Model 200 (vuodelta 1976)
Alemmilla tasoilla on Record Collector lehden viime vuosien numeroita.

Kaiuttimet ovat DIY-versiot BBC:n LS3/5a-monitoreista Epoksen jalustoilla. Ne ovat melko lähellä toisiaan ja kuunteluetäisyys on lyhyt mutta se ei haitanne koska juuri lähikenttäkuunteluun nämä kaiuttimet on alunperin suunniteltukin. Ne ovat nyt olleet käytössäni syyskuusta 2007 ja olen pitänyt niistä paljon. Lopulta, joskus kun budjetti sallii, yritän löytää hyväkuntoiset tehdasversiot, mieluimmin ehkä Rogersit. Halpoja ne eivät tule olemaan koska LS3/5a on kulttiesine ja siksi keräilijähinnoissa. Kaapelit ovat Tech-Linkin halpatavaraa paitsi äänivarren ja step-upin välillä Van Den Hul D-501 Hybrid.


Tulevaisuuden suunnitelmissa on vielä toisen vinyylisoittimen hankkiminen tietotekniikalta vapautuvalle työpöydälle. Se tulisi stereokäyttöön (Garrard on varustettu monorasialla) ja koska sen parina on Garrard tulisi sen mielellään olla jotain samanhenkistä. Unelmissa on Thorens TD-124 tai Garrard 401 mutta joutunen aluksi tyytymään vaatimattomampaan ratkaisuun. Myös vahvistuspuolelle olen ajatellut muutoksia. Jotta vinyylilaitteisto olisi loppuun asti oikeassa hengessä koottu tarvitsisin vintage-putkivahvistimen, mieluimmin brittiläisen (esim. Quad tai Leak tulevat etsimättä mieleen) mutta harkitsen vakavasti myös muitakin soveltuvia vaihtoehtoja.

Ja lopuksi suosittelen tietenkin laitteiston hankintapaikkoja:

Hifihuone (Tampereella, Epos-jalustat, Tech+Link & kaiutinkaapelit)
Slatedeck (Slatedeck)
eBay (SME, Denon AU-320, Denon DL-102 & Orsonic)
Santtu Engineering (SME:n huolto, Van Den Hul)
Kirpputori Areena I (NAD), Lokomonkatu 11, Tampere, täällä on usein vintage-ikäistä hifiä
Länsikirppis (Technics)
Yksityishenkilöiltä (Garrard & LS3/5a)
Tesomajärvenkatu 20:n roskis (Pioneer)