Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Pekka Markkula ja Kus-Kus

Pekka Markkula
on poissa


Viime keskiviikkoiltana (15/7 1998) saimme kuulla tiedon tunnetun suomentajan, kirjoittajan ja toimittajan ja läheisen ystävämme Pekka Markkulan äkillisestä poistumisesta keskuudestamme sairauskohtauksen seurauksena. Emme tiedä asiasta vielä tarkempia yksityiskohtia mutta tapahtuma-ajankohta oli ilmeisesti tiistai 14. heinäkuuta. Hän oli syntynyt vuonna 1948 ja oli juuri täyttänyt 50 vuotta.

Pekka tunnettiin sf-kuvioissa parhaiten suomentajana. Hänen parhaita sf-töitään olivat mm. Loru sorbusten herrasta, Linnunradan käsikirja liftareille (sen alkuperäinen painos), useat Harry Harrisonin teokset, Samuel R. Delanyn Nova ja muutama kymmenen muuta.

Toimittajana hänen uransa alkoi 1970-luvun alussa Musa-lehdessä jatkuen sittemmin Soundissa 1980-luvun alkupuolelle. Aktiiviseen toimitustyöhön hän palasi muutama vuosi sitten Book Studion Galaxy-sarjan toimittajana mikä työ nyt jäi traagisesti kesken. Sarja tiettävästi tulee kuitenkin jatkumaan.

Pekka teki ehkä muistettavimmat kirjoitustyönsä yleisradiolle lukuisten kuunnelmasarjojen dramatisoijana, tunnetuimpana varmaankin Linnunradan käsikirja liftareille. Novellistina hän ei ollut kovin tuottelias joskin lyhyen aikaa 1980-luvun lopulla hyvin aktiivinen.

Aikakoneessa me muistamme Pekan vaikeuksienkin keskellä positiivisena ystävänä, jonka kanssa silti saattoi toisinaan riidellä railakkaasti ja mennä seuraavana päivänä kaljalle ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut. Emme tavannet mitenkään säännöllisesti mutta oli hyvä tietää, että hän oli aina saatavilla silloin kun tarvittiin. Me kaipaamme häntä.

Aikakoneen toimitus


Johanna Sinisalo on kirjoittanut meille omia muisteluksiaan Pekasta ja julkaisemme mielellämme muidenkin sf-vaikuttajien ja asianharrastajien henkilökohtaisia muistelmia hänestä. Kirjoittakaa siis meille (ja signeeratkaa tekstinne, mitään anonyymiä emme tässä yhteydessä julkaise).


Portin sivuilla on luettavissa Boris Hurtan laatima muistokirjoitus, johon sisältyy myös bibliografia Markkulan suomennoksista, kuunnelmateksteistä ja Portissa julkaistuista teksteistä.Myös Wanhojen Herrojen Tieteiskirjallisuuden Nautiskeluhuone on laatinut muistosivun.

Wanhojen Herrojen sivuille on sittemmin lisätty myös Pekan äidin Kaisu Markkulan kaunis muistokirjoitus Poikani Pekan muistoksi samoin kuin Hannu Pajusen Muistoja Pekka Markkulasta .

Ben Roimolan laatima lyhyt ruotsinkielinen muistokirjoitus on löydettävissä Enhörningenin sivuilta.


Takaisin sivun alkuun