Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Aikakone FAQ



Seuraavassa rautaisannos Aikakonetietoutta. Aikakonetta koskeviin kysymyksiin olemme aika ajoin vastailleet myös Lukijoiden äänet-palstalla. Tätä tietopakettia tultaneen aika ajoin täydentämään ja päivittämään.


  1. Mikä ihmeen Aikakone?

  2. Ilmestyykö Aikakone vielä joskus oikeana lehtenäkin?

  3. Mikä on Aikakone ry?

  4. Voiko kuka tahansa tarjota tekstejään Aikakoneelle?

  5. Maksetaanko julkaistuista teksteistä jotain?

  6. Kuinka monta numeroa Aikakonetta ilmestyi paperilehtenä?

  7. Mitä kaikkea vanhoissa Aikakoneissa julkaistiin?

  8. Mistä vanhoja Aikakoneita saa?

  9. Tulevatko kaikki vanhojen Aikakoneiden jutut lopulta saataville Aikakoneen arkistoon?

  10. Vaatiiko Aikakoneen lukeminen jonkin tietyn selaimen käyttöä?

  11. Entä näyttöresoluutio?

  12. Mitä tekemistä tällä kaikella on Aikakone-yhtyeen kanssa?

  13. Ja mitä muuta?


  1. Mikä ihmeen Aikakone?

    Aikakone on vuonna 1981 perustettu science fiction & fantasia -lehti. Sen perusti Tähtitieteellinen Yhdistys Ursa Ry ja lehden julkaisemista on Ursan luovuttua siitä jatkanut vuoden 1990 alusta tarkoitusta varten perustettu Aikakone ry. Marras-joulukuun vaihteesta 1997 on Aikakone ilmestynyt ainoastaan www-sivustona.


  2. Ilmestyykö Aikakone vielä joskus oikeana lehtenäkin?

    Ei ilmesty. Aikakone on olemassa ainoastaan www-sivustona eikä mitään suunnitelmia paperimuotoon palaamisesta ole.


  3. Mikä on Aikakone ry?

    Aikakone ry. on yhdistys, joka keväällä 1989 perustettiin julkaisemaan Aikakone-lehteä. Aikakone ry merkittiin yhdistysrekisteriin vuonna 1992. Yhdistys ei ole kaikille avoin vaan sen jäseniksi kutsutaan soveliaiksi katsottuja henkilöitä. Lisätietoja löytyy yhdistyksen säännöistä.


  4. Voiko kuka tahansa tarjota tekstejään Aikakoneelle?

    Ilman muuta, meille kelpaavat niin novellit, asia-artikkelit kuin kirja-, sarjakuva- ja elokuva-arvostelutkin. Julkaisukynnyksen ylittämiseksi on tarjottavan tekstin kuitenkin oltava hyvä. Kuten muinaisista Atorox-tuloksista voi päätellä oli tasomme novellijulkaisijana paperilehden aikaan varsin korkea ja, jos meille tarjotaan novelleja (mitä erityisesti toivomme) on niiden oltava vastaavaa tasoa. Tämän ei suinkaan ole tarkoitus estää toiveikkaita tarjoamasta meille hengentuotteitaan, pahimmassakin tapauksessa me vain emme julkaise niitä ja parhaassa tapauksessa ne tuottavat kirjoittajalleen mainetta ja kunniaa. Haluamme julkaistavaksi tarjottavat tekstit mieluimmin disketeillä tai sähköpostin välityksellä, .txt- tai .rtf-muodossa. Muitakin tallennusmuotoja pystymme lukemaan mutta nämä ovat vaivattomimpia. Printtiä meille ei tarvitse toimittaa mutta kyllä meille tekstit vielä pelkästään paperillakin kelpaavat. Osoitteemme on Tesomajärvenkatu 20 A 1, 33310 Tampere, puh. (03) 345 2366, e-mail: juhani@aikakone.org.


  5. Maksetaanko julkaistuista teksteistä jotain?

    Ei niin pennin latia. Aikakonetta tehdään idealistisista lähtökohdista eikä se tuota tekijöilleen mitään, ainoastaan vie, joten mitään juttujenhankintamäärärahoja ei ole olemassakaan.


  6. Kuinka monta numeroa Aikakonetta ilmestyi paperilehtenä?

    Viisikymmentä, lehti oli aluksi numeroitu volyymittain, kussakin volyymissa neljä numeroa. Tämä käytäntö jatkui vuoden 1985 loppuun eli neljän volyymin ajan (yhteensä 16 numeroa). Vuoden 1986 alusta alkoi normaali numerointi (numerosta 1/1986) ja julkaisutahti oli neljä mumeroa vuodessa aina lehteen 2/1993 (eli yhteensä 30 numeroa). Sen jälkeen tuli vielä neljä numeroa seuraavasti: 1-2/1994-95, 1b/1995, 3/1995 ja 4/1995. 1b/1995 oli vain tilaajille tarkoitettu erikoisnumero, jonka pääsisältönä oli Greg Bearin pitkä novelli Veteraani (Hardfought). Mikäli lehti olisi jatkunut olisi jokaisessa vuosikerrassa ollut neljä tavallista numeroa ja yksi jonkun pitemmän mutta laatuisan tekstin sisältävä tilaajalahjanumero.


  7. Mitä kaikkea vanhoissa Aikakoneissa julkaistiin?

    Suunnitteilla on mahdollisimman kattava indeksi viidenkymmenen paperinumeromme sisältöön. Sen laatiminen on kuitenkin varsin iso urakka, joten sitä voinee joutua odottamaan vielä pitkäänkin. Sillä välin suosittelemme Jussi Vainikaisen Suomenkielisen sf-, fantasia- ja kauhukirjallisuuden bibliografiaa, josta löytyy varsin kattava listaus suomalaisten sf-lehtien sisällöstä.


  8. Mistä vanhoja Aikakoneita saa?

    Antikvariaateista, jos on tuuria. Meillä on kohtalaisen suuri käsivarasto, mutta emme ole toistaiseksi alkaneet organisoida vanhojen numeroiden myyntiä. Aikakonetta tilattiin laajalti myös kirjastoihin, joten vanhat vuosikerrat lienevät luettavissa ainakin isommilla paikkakunnilla.


  9. Tulevatko kaikki vanhojen Aikakoneiden jutut lopulta saataville Aikakoneen arkistoon?

    Eivät tule. Käännösnovellien julkaisuoikeudet on aikoinaan ostettu kertakäyttöä varten, joten kustakin novellista olisi sovittava kirjailijan tai hänen edustajansa kanssa uudelleen. Poikkeuksena ovat vanhat, jo tekijänoikeudesta vapaat tekstit sekä muutamat, joiden kirjoittaja on ystävällisesti antanut luvan tekstinsä uusjulkaisuun www-muodossa. Yleisesti ottaen ammattikirjailijat haluavat rahaa tekstiensä julkaisusta eikä Aikakoneella ole sitä mitenkään liikaa, www-julkaisu kun ei nykymuodossaan tuota mitään, ainoastaan vie. Aikakoneen kotimaisten tekstien parhaimmisto tulee saataville sitä mukaa kun niitä ehditään saada www-muotoon ja sikäli kuin niiden uusintajulkaisuun saadaan julkaisulupa kirjoittajilta. Kaikki paperilehdessä julkaistut haastattelut tullaan julkaisemaan uudelleen samoin kuin kirja-arvostelut vuodesta 1988 (aikaisemmista Olavi Markkasen ja Veikko Rekusen ylläpitämistä kirjapalstoista ei ole toistaiseksi tehty mitään päätöksia). Asia-artikkeleita tulee saataville sikäli kuin ne eivät ole sisällöltään kovin vanhentuneita. Kaikki tämä on pitkän tähtäimen projektia, jonka toteuttaminen kestänee vielä useita vuosia.


  10. Vaatiiko Aikakoneen lukeminen jonkin tietyn selaimen käyttöä?

    Ei varsinaisesti. Kaikki tekstit on testattu Windowsissa ja Linuxissa sekä Internet Explorerilla, Netscapella, Operalla, Konquerorilla että Mozillalla, joskin jälkimmäisen vanhemmilla versioilla aloitussivu kaatuu aika ajoin. Suosittelemme käyttämään uusimpia mahdollisia versioita, kolmesta ensiksimainitusta nelossarjaisia tai parempia. Kehyksiä Aikakoneessa ei käytetä. Pieniä javascriptejä on siellä täällä mutta varsinaista Javaa ei käytetä. Toivomme, että meille tiedotetaan kaikista havaituista teknisistä (ja muista) ongelmista. Teemme parhamme niiden korjaamiseksi. Erityisesti olemme kiinnostuneita Aikakoneen käyttäytymisestä yllämainitsemattomillla käyttöjärjestelmillä ja selaimilla.


  11. Entä näyttöresoluutio?

    Sivut ovat parhaimmillaan 1024x768:lla. Pienemmillä resoluutioilla joutuu palstoja kohdistamaan sivusuunnassa mutta koska tekstin maksimi palstaleveys on 600 pikseliä pitäisi lukemisen silti onnistuua vaivatta.


  12. Mitä tekemistä tällä kaikella on Aikakone-yhtyeen kanssa?

    Ei yhtään mitään! Me olemme olleet Aikakone jo vuodesta 1981, he ovat piirtyneet kuvaan kai joskus toistakymmentä vuotta myöhemmin eikä heillä ole mitään yksinoikeutta nimeen "Aikakone". Nimen käytöstä eri yhteyksissä on olemassa molempia osapuolia tyydyttävä sopimus.


  13. Ja mitä muuta?

    Emme tiedä. Kysykää meiltä ja yritämme vastata.



Takaisin sivun alkuun