Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Kosmoskynä kokee muodonmuutoksenSeuraava tiedote oli postitettu sfnet.harrastus.kulttuuri.sf-uutisryhmään. Uskoisimme sen näillä sivuilla saavan hiukan isompaakin huomiota (huomautus 25.12.2001: tiedote on muistaaksemme vuodelta 1999, joten ainakin tilaustiedot saattavat jo olla vanhentuneita).


Viime vuosina ovat niin Suomen Tieteiskirjoittajat ry kuin sen julkaisema Kosmoskynä-lehtikin olleet äärimmäisen kapeassa marginaalissa mitä maamme sf-kulttuuriin tulee. Myönnän, etten itsekään ollut lukenut ainokaistakaan lehden numeroa ennen kuin tulin tilanneeksi sen pari viikkoa sitten - Pekka Sirkiän ilmoitus siitä, että numerossa 1/99 oli arvosteltu kaikki Atorox-ehdokkaat, herätti uteliaisuuteni.

Lehdet eivät olleet kovin uljas näky silmälle, joka on tottunut lukemaan Tähtivaeltajan ja Portin kaltaisia "oikeita sf-lehtiä". (Anteeksi, Pekka...;-}) Silti olin havaitsevinani lehdessä elpymisen aihioita. Pekka Sirkiä kaipaili uusia tekijöitä uudistamaan niin sisältöä kuin ulkoasuakin. Sekin oli numerossa 1/99 toivoa herättävää, että lehti lupasi ryhtyä arvostelemaan kotimaisia sf-novelleja, jotka tähän saakka ovat olleet täysin kritiikin ulkopuolella. (Tästähän sanoi jotakin listalla mm. Markku Soikkeli.) Tajusin, että lehden toimintaidea oli mainio: Portti ja Tähtivaeltaja jättävät juuri Kosmoskynän kokoisen markkinaraon sellaiselle lehdelle, joka palvelee nimenomaan sf:n kirjoittamisesta kiinnostuneita ihmisiä - aloittelevista wanna bee -tapauksista jo asemansa vakiinnuttaneisiin kirjoittajiin.

Porttihan on korvaamaton kotimaisten novellien julkaisukanavana. Ja sekä Portti että Tähtivaeltaja arvostelevat varsin kattavasti varsinaisen sf-kirjatuotannon. Mutta uusi Kosmoskynä on se lehti, joka keskittyy kirjoittamaan sf:n kirjoittamisesta. Minua ainakin kiinnostaa lukea muiden kirjoittajien ajatuksia kirjoittamisesta ja prosessista. Siksi lähdin minäkin mukaan tekemään Kosmoskynää. Ja lisää kirjoittavia ja kirjoittamisesta tietäviä ihmisiä kaivataan. Kosmoskynästä tulee eräänlainen kotimaisten sf:n kirjoittajien foorumi vaihtaa ajatuksia ja mielipiteitä kirjoittamisesta. Ja tietenkin monia lukemiseen keskittyviäkin kiinnostaa kurkistaa kirjoittajien pääkopan sisälle. Kun kotimainen sf-novelli löytyy Portista tai Tähtivaeltajasta (tai muista lehdistä), löytyy sen kirjoittaja Kosmoskynästä.

Nykyään Kosmoskynä ilmestyy 2 kertaa vuodessa. Tämän vuoden ensimmäinen numero on jo ilmestynyt, ja kuten Pekka Sirkiä aiemmin mainosti, siitä löytyvät kaikkien Atorox-ehdokkaiden arvostelut - melko uusi ilmiö, tämä suomalaisten sf-novellien arvostelu! Ja vuoden toinen numero tulee olemaan se ensimmäinen kasvonsa (ja aivonsa) uudistanut Kosmoskynä. Jatkossa lehti uudistuu lisää: se tulee nousemaan unhon märästä ojasta ja nousemaan uljain ja voimakkain siivin punahöyryiselle sf-taivaallemme! Jos sf:n kirjoittamispuoli kiinnostaa, tilatkaa ihmeessä!

Eli pistäkää 40 markan edestä rahaa tilille 800019-1746033 ja lisätkää tilillepanokorttiin nimi ja osoite, niin saatte Sirkiän lupaaman pläjäyksen niitä vanhoja numeroita ja lopulta myös sen loppuvuodesta ilmestyvän Ihan Uudistuneen ja Ihmeellisen Kosmoskynän!

Pasi Jääskeläinen, Kosmoskynän uusi toimitussihteeri


Aikakone toivottaa Kosmoskynälle menestystä. Pitkä kiipeäminen on kuitenkin edessä, jos Kosmoskynä aikoo vielä joskus olla se lehti, jota odotetaan eteisen kynnysmatolla ja luetaan siinä paikassa kannesta kanteen kuten lehden kulta-aikoina 1980-luvun lopulla oli tapana. Mitä julkaisukanaviin tulee, niin Aikakone julkaisee mielellään laatuisaa novellitekstiä, mitään julkaisukynnyksen ylittävää ei vain toistaiseksi ole tarjottu.

Juhani Hinkkanen


Takaisin sivun alkuun