Alice Hoffman: Noitasisaret (Practical Magic, 1995)
Book Studio, 2. painos 1998
(1p. 1997), nidottu, ISBN 951-611-944-1, 234 s.
Suom. Arvi Tamminen & Renne Nikupaavola
Aluksi kaksi huomautusta kirjasta itsestään. Ensinnäkin, kirjan pohjalta tehty elokuva on Suomessa. Se on tiettävästi huono. Älkää antako sen häiritä, kirja ei ole. Toiseksi, Book Studion kirjat ovat välillä olleet hiukan masentavia, melkein yhtä paljon painovirheitä ja melkein yhtä huono käännös kuin WSOY:llä. Älkää antako senkään häiritä, tämän kirjan asu ja käännös ovat erinomaiset. Sitten tarinaan.
Noitasisaret ei äkkiä katsoen sovi nuoret tytöt -kaavaan. Sisaret ovat päätapahtumien aikana nelissäkymmenissä. Kuitenkin heidän tarinansa alkoi heidän ollessaan nuoria tyttöjä, toisella on kaksi murrosikäistä tytärtä ja - tärkeimpänä - he eivät ole koskaan kasvaneet aikuisiksi. Sally ja Gillian kuuluvat Owensin sukuun, jonka kaikki naiset - kuten koko kaupunki tiesi - ovat noitia. Tytöt kasvoivat sukutalossa tätiensä hoivissa, koska vanhemmat olivat kuolleet. Ja tädit todella olivat noitia, parhaimmillaan lemmentaioissa. Tytöt väijyivät illat ovenraossa ja vannoivat, etteivät ikinä rakastu oikeasti. Gillian pakeni villiin ja vapaaseen elämään, Sally avioliittoon.
Sallyn mies kuoli, ja Sally vajosi vuodeksi mykkyyteen. Sitten hän otti tyttärensä ja pakeni toiseen kaupunkiin ja normaaliin elämään. Pakeni siihen päivään asti, jolloin Gillian löysi häet uudelleen. Gillian oli pulassa. Hänen autossaan oli viimeisin avomies. Kuolleena.
Sally ja Gillian hautaavat miehen sireenien alle, ja sen jälkeen mikään talossa ei ole niinkuin ennen. Sireenit kukkivat väärään vuodenaikaan, sammakko tuo suussaan taloon haudatun miehen hopeasormuksen. Sallyn kauniista tyttärestä tulee ruma, rumasta kaunis. Sireenit huokuvat jotakin häiritsevää, joka kerää tyhjäsilmäisiä naisia kadulle talon eteen. Ja kaikkien Owensin naisten elämään tulee uusi rakkaus, Sallyn kohdalla Gillianin kuollutta miestä etsivä sheriffi. Vieläkö voi elämä käydä hankalammaksi?
Kyllä voi, silloin, kun Sallyn Kylie-tytär näkee vieraan miehen sireenipensaissa joka ilta, ja maasta nousee käärmeennahkasaapas. Muu ei auta, Owensin noitien on tultava korjaamaan pulmat.
Nopeasti ajatellen tarina noidista ei ole rajatapaus, vaan silkkaa fantasiaa. Mutta miten lienee? Tapahtuiko oikeastaan muuta kuin että naiset keskenään tappoivat myrkyttämällä täysin lupaavan sireenipensaan? Oliko pahantahtoinen varjo talossa pelkkää syyllisyydentunnetta - ei sitä sentään joka päivä haudata kuolleita miehiä puutarhaan. Ja tyttäristä - Kyliestä tuli kaunsi sinä päivänä, jona Gillian-täti auttoi häntä leikkaamaan tukkansa uudelleen ja pojat alkoivat katsoa hänen peräänsä. Samana päivänä Antoniasta tuli ruma, mutta hän kaunistui, kun poika sanoi, että hän on älykäs. Kauneus tulee sisältä. Ja Owensin suvun ensimmäinen noita - hän kulki metsissä, mutta miehen perässä. Hän asui yksin, mutta miehen vuoksi kuin Nathaniel Hawthornen Tulipunaisessa kirjaimessa. Ja elääkseen hän möi yrttejä, kuten sitten jälkeläisensäkin. Kun tädit tyttöjen lapsuudessa myivät lemmentaian apteekin naiselle, ja tämä sai rakastettunsa ja muuttui mykäksi, eikö hän miehensä lopulta kuoltua vapautunut liian suuresta intohimosta, mennyt pois ja perustanut kaupan? Vai oliko se sittenkin noituutta? Miten voi sanoa?
Alice Hoffmanin erityinen voima on persoonallisessa, tarinoivassa kertomatavassa. Tuntuu, kuin joku juttelisi takan vieressä hyvin hiljaisella äänellä hyvin vanhaa tarinaa. Tuuli ulvoo ulkona, varjot lepattavat, ja tarina kiertyy auki ja loppuun. Loppu kuuluu näin:
- Sally Owens tietää sentään joitakin asioita varmasti. Heitä aina varissutta suolaa vasemman olkapään yli.
Pidä rosmariinia pihaportin luona. Lisää pippuria perunamuhennokseen. Kasvata ruusuja ja laventelia onnea tuottamassa. Rakastu aina, kun voit.
Ja kasva aikuiseksi naiseksi, mutta älä sentään liian aikuiseksi. Älä pakene metsään kuten Nell ja Eva. Älä pakene menneisyyteen kuten Isobel. Älä pakene uneen kuten Ellen. Kasva aikuiseksi, mutta muista Sallyn ohjeet. Toisaalta, perunamuhennoksessa voi pippurin sijaan kokeilla sipulia tai omenaa - tai molempia.
Takaisin sivun alkuun