Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Matrix

MatrixTakaisin DVD-hakemistoonMatrix (1999)
DVD-alue: 1
Ohjaus: Wachowski-veljekset
Pääosissa: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss,
Hugo Weaving

Kun DVD:n historiaa joskus myöhemmin kirjoitetaan, saa Matrix teoksessa aivan oman lukunsa. Tämä 1990-luvun paras science fiction -elokuva teki DVD-myynnin ennätyksen 1,5 miljoonan lätyn kohdalla, eikä menestys ole päättynyt suinkaan siihen. Tuo 1,5 miljoonaa tuli täyteen jo ennen PAL-version julkaisua.

Matrixin juoni lienee jo yleistä scifi-kansanperintöä, mutta pari sanaa siitä. Keanu Reeves esittää tulevaisuudessa elävää ohjelmoijaa, joka viettää kaksoiselämää. Päivisin hän on tavallinen tietokoneduunari, öisin crackeri nimeltään Neo.

Eräänä yönä Neo herää, kun monitorille ilmestyy teksti: "Mikä on Matrix?" Tämä onkin koko elokuvan oleellisin kysymys. Neoon ottaa yhteyttä vastarintaliike, joka paljastaa, että Neon todellisuus on valhetta vain ja että lähes koko ihmiskunta on... No, enpä sano mitä, mutta se pistää olemassaolomme aika vaatimattomiin kehyksiin. Nerokasta.

Eikä tässä vielä kaikki. Neo on vastarintaliikkeen johtajan mielestä (Fishburne) koko ihmiskunnan ainoa toivo, eräänlainen messias, jolla on elämää suurempi tehtävä.

Yhä alle kolmekymppiset Wachowskin veljekset ovat kirjoittaneet, tuottaneet ja ohjanneet ainutlaatuisen elokuva - scifi- ja action-leffan, jonka juonessa on runsaasti liikkuvia osia. Ja miten kävi, kun katsojan älyä ei kerrankin aliarvoitu? Matrixista tuli valtava hitti, johon on jo tekeillä kaksi jatko-osaa (tai edeltävää osaa, tai yksi jatko-osa ja yksi edeltävä osa, tulevaisuus näyttää).

Matrixiin on haettu mallia varsinkin japanilaisista scifi-piirretyistä ja hongkonglaisista toimintaleffoista. Sen lisäksi esikuvia ovat olleet cyberpunk-kirjallisuus, videopelit ja supersankarisarjakuvat. Paskaakos tuossa, mutta kun jokaisesta lähteestä on otettu taitavasti juuri se kiinnostavin ja paras osa.

Matrixin toimintakohtaukset ovat uskomatonta herkkua. Niitä ei ole niin valtavasti kuin voisi ihmisten puheista päätellen luulla, mutta kun action iskee ruudulle, katsoja iskeytyy vasten tv-tuolia.


Ns. flo-mo-tekniikka mahdollistaa hetken pysäyttämisen vaikka silloin, kun molemmat taistelijat ovat ilmassa, mutta kamera pystyy silti liikkumaan vapaasti. Kun tähän on vielä yhdistetty perinteisen aasialaisen elokuvan vaijeri-stuntit, lopputulos on uskomaton.

Matrixin tummasävyinen maailma on luotu tyylitajulla, joka ei lipeä hetkeksikään. Näyttelijöistä Keanu Reeves tuntuu etukäteen ajateltuna huonolta idealta, mutta elokuvan jälkeen kaikki muut vaihtoehdot tuntuvat vääriltä. Aliarvostettu Laurence Fishburne pääsee kerrankin loistamaan ja australialainen Hugo Weaving on inha roisto, jossa on elämää suuremman vastustajan fiilistä. Matrixin yllätysherkku on ainoassa tärkeässä naisroolissa oleva Carrie-Anne Moss, josta tulee vielä tähti. Siinäpä nainen, jossa on munaa. Hän on neiti Cool itse.

DVD:n ekstrat: Matrixiin on selvästi panostettu paljon rahaa ja vaivaa. Tekninen ykköslaatu äänen ja kuvan suhteen on täysin itsestäänselvyys. Elokuvan tekemisestä kertoo kokonainen puolen tunnin dokumentti. Pääsemme tutustumaan myös Matrixin suunnitteluun ennen kameroiden käynnistymistä. Vaihtoehtoisella ääniraidalla leffaa kommentoivat ohjaajat, näyttelijät ja muut oleelliset henkilöt. DVD:ltä voi kuunnella erikseen myös pelkästään elokuvan musiikin. Se on hyvin rock kuten on Matrixin henki muutenkin. Follow the White Rabbit -peliin en ole vielä ehtinyt tutustua. Mikäli tietokoneesta löytyy DVD-asema, pääset käsiksi myös muihin multimediaominaisuuksiin, jotka vievät sinut aina Internetiin ja chatteihin saakka.

Pisteet elokuvalle (1-5): 5
Pisteet DVD:lle (1-5): 5

Marko Ahonen


The Matrix - The Web Site


Takaisin DVD-hakemistoon


Takaisin sivun alkuun