Tähtien sota -trilogia

Tähtien sota -trilogia

(Ennen julkaisematon)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Tähtien sota - trilogia (Star Wars Trilogy, 1987).
Sisältää kolme romaania: George Lucas: Tähtien sota (Star Wars, 1976), Donald F. Glut: Imperiumin vastaisku (The Empire Strikes Back, 1980) & James Kahn: Jedin Paluu (Return of the Jedi, 1983).
WSOY, 1996, sidottu, ISBN 951-0-20890-6, 624 s.
Suom. Risto Mäenpää (Tähtien sota), Risto Varteva (Imperiumin vastaisku) & Ilkka Äärelä (Jedin paluu), päällyksen kuva John Berkey.

Tuskin kenellekään tarvitsee kertoa Tähtien sota -trilogian juonta. Tässä yli 600 sivuisessa kirjassa se on aivan sama kuin elokuvissakin, vain yksityiskohdilla täydennettynä. Kun moderni scifi on niin älyllistä ja usein teknistäkin, että päätä särkee, Tähtien sodan tapainen tyylipuhdas seikkailutarina on jopa miellyttävän virkistävä tuttavuus. Näin on, vaikka sama tarina voisi olla kotoisin jo scifin pulp-ajalta -40-50-luvuilta. Vaikka Tähtien sodassa on myös esim. uskonnollisia vaikutteita, on sen liika älyllistäminen aivan turhaa. Kyse on seikkailusta. Piste.

Tähtien sota ja Imperiumin vastaisku ovat ilmestyneet suomeksi aiemminkin. Jedin paluu on nyt ensimmäistä kertaa paperilla härmäksi. Mainiota, sillä se onkin kokonaisuuden onnistunein ja sävykkäin osuus. Kovakantinen kirja on tyylikäs lisä kenen tahansa Tähtien sota -fanin kirjahyllyssä mutta kyseessä on kuitenkin vain oheiskrääsää. Pääasia on aina ollut ja on yhä elokuva, tai oikeammin kokonainen sarja niitä.

Mutta Tähtien sota -krääsällä on taipumus olla yleensä laatukamaa tietokonepelejä myöten. Tämäkin kirja on kauttaaltaan sujuvasti ja ammattitaitoisesti kirjoitettu. Ensimmäinen osa on saanut viralliseksi kirjoittajakseen itse ilmiön luojan George Lucasin, mihin hänellä lienee luontainen nautintaoikeus. Mutta romaanin on kuitenkin oikeasti kirjoittanut Alan Dean Foster, mikä tässä tulkoon mainituksi.

Paperinen Tähtien sota on mahdoton arvosteltava. Aina välillä lukiessani valkoiset hiiret kulkivat pitkin selkäpiitä ja sisältäni kuului onnellinen kehräys. Mutta se kun ei johdu kirjasta, vaan elokuvien synnyttämistä mielikuvista. Jotta Tähtien sota -trilogia saisi osakseen arvoisensa kirjallisuuskriittisen analyysin, pitäisi löytää joku scifi-kirjallisuuden tuntija, joka ei olisi koskaan nähnyt yhtään Tähtien sota -elokuvaa ja mieluiten ei olisi niistä kuullutkaan. Niin hän olisi täysin vapaa kaikenlaisista ennakkoluuloista ja hypestä. Mutta - kuten hyvin tiedämme - yksisarvisen löytäminen on paljon helpompaa.

Siksi nostan käteni pystyyn. Luin kirjan, nautin siitä mutta oliko se hyvä? Ei aavistustakaan.

Marko Ahonen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute