Etsijä

Etsijä

(Aikakoneesta 4/1995)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Viivi Hyvönen: Etsijä
WSOY, 1995, sidottu, ISBN 951-0-20443-9, 134 s.
Kansi & kuvitus: Petri Hiltunen.

Viisitoistavuotias suomalainen fantasiakirjailija on ihan taatusti Tapaus, eikä tämä kirjakaan niin karsea plagiaatti ole kuin ehdin muutaman ensimmäisen sivun matkalla pelätä. Niiden matkalla meille nimittäin esitelään haltiakansa, ennustuksia, Pyhä Puu, susien kanssa kimpassa elävät haltiaheimot, kämmenessä oleva enteellinen syntymämerkki, meteoriraudasta taotut aseet ynnä albiino sankaripoju. Onhan se aina ilahduttavaa nähdä, että varttuva nuoriso harrastaa lukemista.

Mitään erityistä omaperäisyyttä tai syvyyttä Viivin Etsijästä on turha odottaa, se on selvää, mutta kaiketi moisen pyytäminen olisikin kohtuutonta kirjoittajan kauhistuttavan nuoren iän huomioon ottaen. Juttu kulkee varsin juohevasti ja tarinan kaikki peruselementit tulevat täytetyiksi, mitä ei suinkaan voi sanoa likimainkaan kaikista maailman varrella lukemistani ammattikirjoittajien fantasiaromaaneista. Parissa kohdassa kirjoittaja jopa yltää ilmauksiin ja tehoihin, jotka pistävät varpaat kipristelemään odotellessa, mitä hän kymmenen vuoden kuluttua mahtaakaan kirjoittaa.

Mutta ettei tämä kritiikki suistuisi ihan paapomisen puolelle, esitettäköön tyhmä kysymys. Jos kerran sankarittaremme oli kykenevä muuttamaan albiinokaverinsa esim. suden hahmoon, miksi hän ei vaikeuksien uhatessa kilpakentällä pystynyt lisäämään tähän vähän pigmenttiä naamioidakseen hänet? Ja huojennukseksi Vanhoille Herroille ja kaikille muillekin sovinistisiolle siellä, ei syytä huoleen. Varttuvalla naissukupolvella näyttää olevan kaikki perinteiset sukupuoliroolit vielä täydellisesti sisäistettyinä.

Petri Hiltusen mustavalkoinen kuvitus on erittäin mainio.

Leena Peltonen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute