Kolmannen valtakunnan salaisuus

Kolmannen valtakunnan salaisuus

(Aikakoneesta 3/1992),


Takaisin arvosteluhakemistoon

Robert Harris: Kolmannen valtakunnan salaisuus (Fatherland, 1992)
Otava, 1992, sidottu, ISBN 951-1-12173-1, 394 s.
Suom. Juhani Lindholm, päällys Kauko Allén.

Vaihtoehtohistoria on tieteiskirjallisuuden alalaji, jota kustantajamme eivät suuremmin ole suosineet. Tänä syksynä on kuitenkin kauppoihin tullut kaksikin lajityypin edustajaa, nimittäin Philip K. Dickin klassikko Oraakkelin kirja ja tämä maailmalla bestselleriksi myynyt Kolmannen valtakunnan salaisuus, joka edustaa lajityypin viihteellisempää laitaa mutta ei suinkaan ole vailla ansioita.

Kyseessä on pohjimmiltaan dekkari. Vuonna 1964 hallitsee toisen maailmansodan voittanut Saksa Eurooppaa ja Hitlerin 75- vuotispäivä lähestyy. Kaukana idässä jatkuu sota ja Sveitsi on ainoa vapaa valtio Euroopassa. Juoni rakentuu vanhan SS- veteraanin murhan ympärille, jota päähenkilö, rikoskomissario Xavier March alkaa selvitellä. March on suhtautuu välinpitämättömästi ja kyynisesti politiikkaan ja on siksi joutumassa esimiestensä silmälläpidon alaiseksi. Kun murha alkaa paljastua osaksi mutkikasta salajuonta alkavat myös Marchin vaikeudet kasvaa, semminkin kun hän lyöttäytyy yhteen amerikkalaisen journalistin Charlotte Maguiren kanssa. Marchin tutkimuksissa paljastuu yksi kolmannen valtakunnan tarkimmin varjelluista salaisuuksista, se tosiasia, että juutalaisten 1940-luvun alussa tapahtunut pakkosiirto idästä vallatuille alueille olikin hämäys. Käy ilmi että tosiasiassa Euroopan juutalaisväestö hävitettiin kokonaisuudessaan keskitysleirien kaasukammioissa, kuten meidän historiassammekin melkein tapahtui.

Juuri tässä kohdassa tulee vastaan uskottavuuskriisi. Minä ainkaan en voi kuvitella, että juutalaisten joukkotuhon kaltainen asia olisi voinut pysyä salassa Saksan ja Euroopan väestöltä kymmeniä vuosia edes diktatuurin valvotuissa oloissa. Kirjailija tekee parhaansa, puhuu maailmalla liikkuvista huhuista, jotka Saksan viralliset tahot kerran toisensa jälkeen kumoavat muka järjettöminä, mutta ei täysin vakuuta lukijaa tilanteen uskottavuudesta. Mutta kaikesta huolimatta on Kolmannen valtakunnan salaisuus varsin voimallinen trilleri. Harris tuntee historiansa erinomaisesti, tämähän on ensimmäinen edellytys vaihtoehtohistoria-genren saralla, ja erityisen kiinnostavia ovat natsi-Saksasta nousseen Uuden Euroopan monet hienoiset yhtymäkohdat nyt syntymässä olevaan Euroopan Yhteisöön. Minä suosittelen tätä teosta kaikille vähänkin historiasta ja jossittelusta kiinnostuneille Aikakoneen lukijoille.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute