Corman on Corman

Corman on Corman

(Aikakoneesta 2/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Roger Corman & Jim Jerome: Corman on Corman
(How I Made a Hundred Movies in Hollywood and Never Lost a Dime, 1990),
Like Kustannus, 1992, nidottu, ISBN 951-578-080-2, 336 s.
Suom. Mika Siltala & Matti Paunio,
päällys Kari Puikkonen.

Tässä on vaihteeksi kirja, joka todella ansaitsi tulla suomennetuksi. Kaikkihan Roger Cormanin tänä päivänä tietävät, halpatuotantofilmin kuninkaan, jonka 1960-luvulla ohjaamia kauhufilmejä viime aikoina on ihan kiitettävästi nähty televisiossakin. Niistä tunnetuimpiin kuuluvat lukuisat Poe- filmatisoinnit ja Pieni kauhukauppa. Uudemmista mainittakoon Brian Aldissin romaaniin perustuva Frankenstein Unbound. Tuottajana hän tarjosi varhaisia työtilaisuuksia lukuisille sittemmin suureen maineeseen nousseille ohjaajille, sellaisille kuin Francis Ford Coppola, Martin Scorsese ja Jonathan Demme.

Tämä kirja kertoo Cormanin ja hänen elokuviensa tarinan mestarin ja hänen ystäviensä ja työtovereidensa omin sanoin ja se tarina on paitsi informatiivinen niin myös huomattavan hauska. Se alkaa hänen ensimmäisestä työpaikastaan elokuva-alalla (juoksupoika, $ 32,50 viikossa) sinnikkään omien käsikirjoitusten markkinoinnin kautta ohjaajaksi ja tuottajaksi, itseasiassa melkoinen sf- kertomus sinänsä.

Cormanin filmien tekeminen oli usein melkoista seikkailua, esimerkiksi rotuvihasta syvässä etelässä kertovaa The Intruderia (1961) kuvattaessa uhkauskirjeitä- ja soittoja tuli tuhkatiheään. The Wild Angelsin (1966) jälkeen Helvetin Enkelit lukivat Cormanille tappotuomion, jotta onneksi ei sentään pantu täytäntöön. Kiire oli myös kova. Joskus unohtui statisteille aurinkolasit päähän tai kello ranteeseen mutta se ei tahtia haitannut. Pieni kauhukauppa (1960) puolestaan kuvattiin kahdessa päivässä viidessä päivässä kuvatusta A Bucket of Bloodista (1960) ylijääneissä lavasteissa. Tällaisen tahdin mahdollisti ennen muuta se, että Corman oli rautainen ammattimies ja tiukka taloudenvartija, joka ei haaskannut aikaa turhiin harhalyönteihin, samoin kuin hänen taitonsa valita aikaansaavat ihmiset toteuttamaan projektejaan.

Corman on Cormanin julkaiseminen on suuri kulttuuriteko, ja teoksen arvoa lisäävät vielä teoksen lopusta löytyvät yksityiskohtaiset filmografiat. Vilpittömät kiitokset siis Likelle. Nyt vain odotamme kärsimättöminä vielä tälle vuodelle luvattua Chris Rodleyn kirjaa David Cronenbergista.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute