Conan voittaja

Conan voittaja

(Aikakoneesta 1/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Robert E. Howard: Conan voittaja
(The Hour of the Dragon, jatkoromaani 1935-36; kirjamuodossa nimellä Conan the Conqueror, 1950).
Toim. Markku Sadelehto.
Jalava (Jalavan Fantasiasarja 6), 1991,
ISBN 951-8954-85-2, 246 s.
Suom. Ilkka Äärelä, Päällys Petri Hiltunen.

Tämä teos sisältää Conan romaanin Lohikäärmeen hetki ja lyhyen kuvauksen Conanin maailmasta nimeltään "Hyborialainen aika". Lohikäärmeen hetki on ainoa Howardin itse kirjoittama Conan-romaani, joskaan se, toisin kuin kirjan kansiteksteissä väitetään, ei ole hänen ainoa romaaninsa. Häneltä julkaistiin postuumisti 1939 Edgar Rice Burroughs -tyyppinen planeettaseikkailu Almuric mutta muita romaanimittaisia tekstejä ei tiettävästi ole olemassa. Ilmeisin syy hänen tuotantonsa novellipainotteisuuteen oli hänen julkaisukanavissaan eli lukemistolehdissä, jotka eivät voineet käyttää kuin muutaman pitemmän tekstin (jatkosarjan) vuodessa. Kirjamarkkinat alkoivat avautua tieteis- ja fantasiakirjoittajille laajemmassa mitassa vasta 1940-luvun lopulla.

Lohikäärmeen hetki on alunperin kirjoitettu eräälle englantilaiselle kustantajalle, joka kuitenkin ehti tehdä konkurssin ennen kirjan ilmestymistä. Howard oli alunpitäen tarjonnut heille novellikokoelmaa mutta he halusivat romaanin, joten hän kirjoitti sellaisen käyttäen hyväkseen materiaalia aikaisemmin julkaistuista Conan-novelleista. Lopputulos oli hyvä. Lohikäärmeen hetki on Howardia parhaimmillaan ja erinomainen sword & sorcery -romaani. Conan, joka nyt on Aquilonian kuningas, joutuu salajuonen uhriksi. Hänen vihollisensa ovat herättäneet henkiin muinaisen maailman mahtavimman velhon Xaltotunin jonka avulla he tuhoavat Aquilonian armeijan ja vangitsevat Conanin. Tämä kuitenkin pakenee ja lähtee etsimään Ahrimanin sydäntä, jalokiveä, joka on Xaltotunin mahdin salaisuus. Conanin quest päättyy taisteluun, jossa hän voittaa valtakuntansa takaisin ja tuhoaa Xaltotunin.

Lohikäärmeen hetki on Howardin itse kirjoittamista Conan-tarinoista niiden sisäisen kronologian mukaan viimeinen. Siinä huipentuu hänen tarinansa varhaisten novellien vaeltavasta palkkasoturista ja rosvosta kokonaisen valtakunnan hallitsijaksi, kovaksi mutta oikeudenmukaiseksi. Niille lukijoille, jotka eivät ennestään tunne Conania (onko heitä?) tämä on paras mahdollinen aloitus ja uskon myös useimpien vanhojen Conan-friikkien nauttivan tarinasta vaikka monet sen aineksista ovatkin tuttuja. Romaani ei nimittäin ole mikään tilkkutäkki vaan yhtenäinen ja loppuun asti hallittu kokonaisuus, seikkailu jollaisia kaiken aikaa yritetään kirjoittaa mutta harvoin onnistutaan. Suosittelen.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute