Ensimmäinen kerta

Ensimmäinen kerta

(Aikakoneesta 3/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Ellen Datlow (toim.): Ensimmäinen kerta. Eroottisia scifi-novelleja (Alien Sex, 1990),
Jalava (Jalavan SciFi-sarja 20), 1991, nidottu,
ISBN 951-8954-73-9, 248 s.
Suom. Sari Kallioinen & Anita Puumalainen,
päällys Jari Rasi.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Ensimmäinen kommentti: sana "erotiikka" on samanlainen muoti-ilmaus kuin on sana "kasinotalous" tai "lama" tai "kulutusjuhla". Ko. sanaa käytetään viljalti kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa yhteyksissä niin kauan, että se muotoutuu viitteelliseksi yleistermiksi, jolla ei itse asiassa enää ole definitiivistä sisältöä. Ilmeisesti juuri siksi joku nerokas kustannustoimittaja on kehittänyt tämän alaotsikon "eroottisia scifi-novelleja". Novellit käsittelevät seksiä, kyllä vain. Ne käsittelevät seksuaalisten traditioiden uusia tulkintoja, uusia näkökulmia sukupuoliviettiin ynnä rikkovat ravakasti useita tabuja. Siitä huolimatta - ja ehkä juuri siksi - tästä kokoelmasta ei löydy kuin yksi tahi kaksi eroottista novellia. "Eroottisen" käsitän tietenkin nynnysti mielihyvää herättäväksi seksuaalisuuden ilmaukseksi, joka ei liity välttämättä välittömään suvunjatkamiseen tai sitä vastaavaan prosessiin. "Eroottisuus" voisi tietyssä mielessä olla myös "kiihottavuuden" synonyymi, ja siksipä tämän kirjan ostaneet omenaposkiset puberteetikot, jotka luulevat pääsevänsä spektaakkelinomaisten runkkuvisioiden äärelle, luultavasti oksentavat ennen kuin ejakuloivat. Niin että: alkuperäinen otsikko Alien Sex on hyvin kuvaava ja tyhjentävä. Harmi, ettei sitä ole haluttu kääntää informatiivisemmassa muodossa.

Olen lukenut tämän teoksen aikaisemmin alkukielellä, ja siksi teos oli miellyttävää kertausta. Miellyttävää siksi, että itse pidän sukupuolirooleja ja seksuaalisuutta ehtymättömänä spekulaation aarreaittana.

Tässäkin kokoelmassa moni kirjoittaja onnistuu suorastaan räjäyttämään tajunnan, mikäli lukija on vain oikeassa vastaanottavaisuuden tilassa.

Niin kurjaa kuin se onkin, en voi 21 novellin runsaudesta kirjoittaa jokaisesta kommenttia, niin helppoa ja kiitollista kuin se olisikin ollut. Omia ehdottomia lemmikkejäni kokoelmasta ovat Leigh Kennedyn "Karvaiset kasvot" (Her Furry Face), missä äärimmäisen tabuista mutta kiehtovaa aihetta käsitellään eläytyvästi; Rick Wilberin "Sotamorsian" (The War Bride), joka on niin simppelin oloinen, että se suorastaan haastaa etsimään itselleen analogioita; James Tiptree Jr:n klassikko "Kylmän kukkulan rinteellä" (And I Awoke and Found Me Here on the Cold Hill's Side), joka keksii oivan mutta traagisen selityksen ihmisen himolle muukalaista kohtaan; ja sokerina pohjalla Connie Willisin "Kaikki rakkaat tyttäreni" (All My Darling Daughters), joka kertoo todella riipaisevasti siitä, miten raiskaus ja insesti eivät ole seksuaalirikoksia, vaan väkivaltarikoksia; ja niistä sen huomaa.

Onhan siellä muitakin hurjia tarinoita. On hyviä yhden idean juttuja (Pat Cadiganin "Hädässä muukalainen tutaan"); on hauskoja tyylilajikokeiluja (Farmerin "Viidakkoruttoskidi sekoilee", joka tarkoituksella sotkee kahden Burroughs-nimisen kirjailijan aiheet ja kielen); on Larry Nivenin myös klassiseksi käynyt "Mies terästä, nainen paperia", jossa kieli poskessa väännetään esseetä Teräsmiehen vaikeuksista lisääntyä Lois Lanen kanssa; on Edward Bryantin "Tanssivat kanat", joka menee aika lailla hyvän maun rajoille; ja melkoisen hyväksi osoittautuva ikuisen valheen kuvaus, Bruce McAllisterin "Kun isät lähtevät".

On siellä pari pettymystäkin. Lisa Tuttlen "Aviomiehiä" on kieltämättä oivallisesti preskriptiivistä kulttuurimalliamme hahmottava, mutta tällä leidillä on yksi niin paljon parempi sukupuolirooli/seksinovelli, ettei "Aviomiehet" kestä vertailua siihen. Se on muuten "Wives" (kuinkas muuten!) ja löydettävissä ainakin kokoelmasta A Spaceship Built of Stone (Women's Press, 1987) (toim.huom: julkaistu sittemmin Aikakoneen numerossa 4/1992 nimellä "Vaimot"). On parikin "paholaisrakastaja" tai "paholaisrakastajatar" -teemaista juttua, jotka eivät kanna yhtään minnekään ja sen sellaista.

Se, mikä tässä kokoelmassa on yhtä kaikki kaikkein merkittävintä, on sen pyrkimys näyttää seksuaalisuus varioivana ja äärimmäisen enigmaattisena alueena, jonka ymmärtämistä haittaavat tällä hetkellä emotionaalinen, tabu- ja traditiosidonnainen ajattelu. Moni sukupuolisuuden osa-alueista näytetään uudessa ja ajatuksia herättävässä valossa. Tässä yhteydessä en voi olla referoimatta kotimaiseen vaihtoehtoon, pienen amatööri(mies)kirjoittajien joukkion laatimaan monisteeseen Sex noveller, jossa koetettiin käsitellä seksiä science fictionin operointikeinoin, mutta yhtäkään uutta ja tuoretta näkökulmaa ei onnistuttu löytämään - lähinnä sf-perspektiivi kapeni väkivaltaisuusaspektiksi. Tämä Datlowin kokoelma sen sijaan pyrkii selkeästi sanomaan joillekin seksuaalisuuden osa-alueille maagisen kysymyksen "entäpä jos", ja onnistuu viihdyttämään, häiritsemään, kuvottamaan ja herättämään oivalluksia ilotulituksen lailla.

Harmi, että kannen typografia on alapuolella kaiken arvostelun ja Jari Rasin kansikuva vähintäänkin tyhmä. Suomennokset ovat onneksi kerrankin kelvollisenoloisia (näin jo painajaisia "All My Darling Daughters"-novellin mahdollisesta suomennoksesta - nyt kommentoisin lähinnä nimikettä: miksei "Kaikki tytärkultaseni" tms. implikoimaan seksuaalista asettelua?).

Johanna Sinisalo


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute