Conan Cimmerialainen

Conan Cimmerialainen

(Aikakoneesta 4/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Robert E. Howard: Conan Cimmerialainen,
Jalava, 1991, nidottu, ISBN 951-8954-61-5, 160 s.
Suom. Leena Peltonen, kansi & kuvitus Petri Hiltunen.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Conan Cimmerialainen on Petri Hiltusen kokoama antologia, joka sisältää viisi Conan-novellia ja yhden runon.

Kirjan avaa runo "Cimmeria", joka kuvaa vahvoin vedoin Conanin kylmää synnyinmaata. "Jääjättiläisen tytär" on lyhyt ja kaunis tarina, jossa Conan on joutunut sotimaan kylmään Pohjolaan. Se toimii hyvin esittelynovellina, jossa Conanin arvomaailma ja toimintatavat tulevat lukijalle tutuiksi.

"Varjoja kuutamolla" on hieman välityön makuinen novelli, joka sijoittuu etelän trooppisille saarille. "Saalistava varjo" taas on kokoelman parhaita tarinoita. Conan joutuu aavikkokaupunkiin, jonka asukkaat ovat rappeutuneet ja nukkuvat enimmän aikaa huumeunia nähden. Howard painottaa kärjistäen alkuvoimaisen barbaarin ja velttojen kaupunkilaisten välisiä eroja.

"Paholaisen lampi" sijoittuu läntisen valtameren takaiselle tuntemattomalle mantereelle, jossa Conan joutuu mittelemään voimiaan vahvoja taikavoimia hallitsevien jättiläisten kanssa. "Gwahlurin jalokivet" on ehkä kirjan paras novelli. Tässä juonikkaassa ja humoristisessa tarinassa Conan jahtaa pyhäinjäännöksinä vartioituja jalolciviä Alkmeenonin unohdetusta kaupungista.

Novellit heijastanevat Howardin omia fantasioita: neljässä tarinassa viidestä Conan voittaa omakseen kauniin ja vähäpukeisen naisen. Muutenkin perusjuonikuviot muistuttavat melko paljon toisiaan. Howard on kuitenkin sujuva kertoja ja näitä tarinoita lukee ihan mielikseen.

Petri Hiltunen tuntuu tavoittaneen kuvissaan Conan-tarinoiden sisimmän olemuksen. Kirjassa on yli neljäkymmentä kokosivun kuvaa, jotka on tehty huolella ja pikkutarkalla tyylillä. Harmi vain, että hiusviivat ovat paikka paikoin menneet suttuisiksi painossa.

Leena Peltonen on tehnyt laadukkaan suomennoksen, ero aikaisempiin Conan-suomennoksiin on huomattava. Tyylitaju ja onnistuneet sanavalinnat tuottavat erityisen kauniin lopputuloksen runossa "Cimmeria".

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute