Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Aikatunneli

Aikatunneli

(Aikakoneesta 4/1989)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Greg Bear: Aikatunneli (Eon, 1985),
Karisto (Scifin parhaita), 1989, sidottu,
ISBN 951-23-2699-X, 428 s.
Suom. Eero Mänttäri, päällys Piotr Tomaszewski.



Greg Bearin maineikas romaani Aikatunneli jatkaa ansiokkaasti Kariston laadukasta scifisarjaa. Kirjailijalta on suomennettu aikaisemmin biotieteisiin pohjautuva teos Veren musiikkia (Blood Music).

Aikatunneli edustaa kovaa science fictionia parhaimmillaan. Maan lähelle saapuu aurinkokunnan ulkopuolelta valtaisa asteroidi, jota tutkimaan lähetetään monikansallinen ryhmä. Kirjan varsinainen juoni alkaa tilanteesta, jossa Kiveksi nimetty planeettamme uusi monikilometrinen seuralainen on osoittautunut jättimäiseksi avaruusalukseksi. Mikä vielä kummallisempaa, se on ihmisten rakentama ja sen sisällä on loputtoman pitkä käytävä, keinotekoinen aika-avaruuden vääristymä. Sen luonteen selvittäminen annetaan nuoren matemaatikkoneron, Patricia Vasquezin tehtäväksi.

Kirja on huomattavan laaja ja pääjuonen rinnalla etenee monia mielenkiintoisia sivujuonia, jotka kuitenkin liittyvät kaikki toisiinsa. Bear hallitsee tieteellis-teknisen tyylin ja pystyy luomaan uskottavia ja inhimillisiä henkilöitä. Tuloksena on onnistunut synteesi, jossa juonta kehitetään auki kiihtyvällä vauhdilla. Kirjan puolivälin jälkeen alkaa varsinainen ilotulitus, jossa kirjailija vetää lukijan mielikuvituksellaan ja kertojanlahjoillaan mukaan harvinaisen huimaan seikkailuun. Taitamattomamman kirjoittajan käsissä näistä aineksista olisi voinut tulla kamala avaruusooppera. Bearin ote pitää kuitenkin hyvin, ja lopun huikeat visiot tuovat mieleen Arthur C. Clarken klassikon 2001 avaruusseikkailu.

Karisto ansaitsee hatunnoston ennakkoluulottomasta julkaisupolitiikastaan, joka on tuonut monia uuden polven tieteiskirjailijoita laajemmankin lukijapiirin ulottuville. Jos taso pysyy, ja näin korkeana, on science fictionin harrastajilla ja muillakin aihetta tyytyväisyyteen.

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin Aikakoneen arkistoon


Takaisin sivun alkuun