Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Aikakoneen linkit


Yleistietoa, bibliografioita ja linkkilistoja



Linkkien toimivuus tarkistettu 23.6.2001.


  • Kaikkien suomalaisten sf-linkkilistojen äiti sijaitsee Jyväskylän SF Seura 42:n sivulla. Se jakautuu kotimaisiin ja ulkomaisiin linkkeihin ja varsinkin jälkimmäinen osuus kestää vertailun melkein mihin tahansa maailmalta löytyvään listaukseen. Erityisen huomattava on luettelo ei-anglosaksisen maailman sf-yhteyksistä, kiinnostaisiko esimerkiksi tieto singaporelaisesta tai turkkilaisesta sf-toiminnasta? Lisäksi on tarjolla Suomenkielisen sf- fantasia- ja kauhukirjallisuuden bibliografia ja näiden listausten laatijan Jussi Vainikaisen henkilökohtainen sf-linkkilista, joka tekotavaltaan muistuttaa aika tavalla tätä meidän listaustamme. Näiden luomusten kanssa emme edes yritä kilpailla, emme ainakaan valikoiman kattavuudessa (tai emme ainakaan ihan vielä). Seuraavat valinnat ovat nimenomaan henkilökohtaisia suosikkejamme netin tuhansien sf-sivujen joukosta. (17.9.1997/25.7.1998)

  • Suurin osa viime vuosina suomennetusta high fantasy -kirjallisuudesta on esitelty nimimerkki Darkin (= Mika Salovaara) Scifi ja fantasiakirjat -sivulla. Esittelyt ovat lyhyitä mutta asiallisia. Suosittelemme. (25.7.1998)

  • Science Fiction Resource Guide on yksi parhaita lähtökohtia tieteiskirjallisen tiedon metsästykseen. Jos haluatte löytää yhtä perusteellisen linkkilistan kuin Jyväskylästä, niin se on täällä. (28.8.1998)

  • Paras bibliografinen tietolähde uusimpaan englanninkieliseen fantastica-kirjallisuuteen on uutislehti Locuksen listauksiin perustuva äärimmäisen yksityiskohtainenä hakemisto. Se alkaa vuodesta 1984 ja päivitetään hyvin usein. Päälistaus ulottuu vuoden 1998 loppuun ja vuosien 1999, 2000 & 2001 kirjat on listattu omina tiedostoinaan. Kenenkään ei toisinsanoen enää tarvitse kysellä kavereilta mitä joku on kirjoittanut, täällä on kaikki vastaukset valmiina! (17.11.1997)

  • Toinen aivan korvaamaton tiedonetsintäpaikka on Internet Speculative Fiction DataBase, jota tosin täytyy käyttää ns. terveen järjen kanssa. Esim. John Sladekista on löytynyt tietoa kahden eri otsikon alta, enin osa nimellä John Sladek ja yhden novellin tiedot otsikolla John T. Sladek. Muitakin vastaavia juttuja löytyy sieltä täältä mutta yleisesti ottaen info on luotettavaa ja virheitä korjataan kunhan ne vain saatetaan sivun ylläpitäjien tietoon. (5.2.1998)

  • SF-Lovers Archive on monipuolinen ja hyvin mielenkiintoinen tietovarasto. Iso osa aineistosta koostuu Sf-Lovers-postituslistan arkistoista aina 1980-luvun alkupuolelta lähtien ja saatavana on myös runsaasti tv- ja elokuva-infoa. Monet itemit ovat teksti-muotoisia ja tarkoitettu imuroitaviksi omalle koneelle. Myös ftp-osoite löytyy. (5.2.1998)

  • The Linköping Science Fiction & Fantasy Archive on sekin varsin huomattava tietovarasto. Iso osa materiaalista on kerätty usenetistä alkaen vuodesta 1985 eikä siis välttämättä ole kovin ajantasaista. Tänne on kuitenkin tallennettu paljon sellaista tietoa mitä muualta ei löydy (kirja-arvosteluja, bibliografioita, keskustelua, fanzineja ym.). (7.2.1998)

  • Alpha Ralpha Boulevard on laadullisesti hyvin epätasainen tietolähde. Se sisältää periaatteessa tietoa varsin suuresta määrästä kirjailijoita mutta tarjotut bibliografiat ovat useimmiten hyvin vajavaisia ja jotkut linkeistä vanhentuneita. Toisaalta olemme löytäneet täältä toisinaan sellaisiakin linkkejä, joihin emme missään muualla ole törmänneet. (11.11.1998)

  • Ultimate Science Fiction Web Guide ei ole ihan nimensä veroinen mutta kylläkin melko käyttökelpoinen. Hyödyllisten linkkien ohella löytyy myös runsaasti kirjailijoiden ja muiden vaikuttajien sähköpostiosoitteita ja tietoa monien varsin epätodennäköisten maiden sf-toiminnasta (Suomi-tietous tosin on yhä, kesäkuussa 2001, varsin vajavaista). (17.2.1998)

  • William Contenton Index to Science Fiction Anthologies and Collections, joka alunperin ilmestyi kahtena paksuna kirjana, kertoo mistä antologiasta tai kokoelmasta jokin tietty novelli on löydettävissä. Hakemisto on ajan tasalla vuoteen 1983 asti ja on aivan korvaamaton. Uudempi tieto on löydettävissä edellälinkitetyltä Locus-sivulta. (7.2.1998)

  • Science Fiction and Fantasy Research Database on hakemisto yli 50000:een tieteis- ja fantasiakirjallisuutta käsittelevään artikkeliin vuodesta 1878 alkaen. Kyseessä on siis pelkkä artikkelibibliografia, itse tekstit on etsittävä käsille paperimuodossa. (17.9.2000)

  • Monet merkittävät tieteis- ja fantasiakirjailijat ovat syntyperältään kanadalaisia. Aiheesta kertoo lisää Made in Canada - The Homepage for Canadian Science Fiction. (4.4.2001)

  • Sitten heimoveljemme eli Eesti ulmeühing (Estonian Science Fiction Association). Täällä on runsaasti ajantasaista tietoa Suomenlahden eteläpuolisesta sf-toiminnasta (valitettavasti ainoastaan eestiksi, englanninkielinen yhteenveto olisi tervetullut) ja mm. bibliografia eestinkielisestä tieteis- ja fantasiakirjallisuudesta. (5.2.1998)

  • Fandom Directory on ilmestynyt paperimuodossa vuodesta 1979. WWW-versiossa on yli 4000 sf-vaikuttajan, julkaisijan, fanzinen, kirjakauppiaan ym. yhteystiedot. Omat tietonsa saa mukaan täyttämällä tarjolla olevan ilmoittautumislomakkeen. (11.11.1998)

  • The Fannish E-Mail Directorysta löytyy yli 3000 sf-fanin ja ammattilaisen sähköpostiosoitteet ja myös jonkin verran linkkejä kotisivuille. Omat tietonsa saa mukaan täyttämällä tarjolla olevan ilmoittautumiskaavakkeen. (17.2.1998)

  • Sf-fandomin historiaan liittyvää materiaalia on arkistoitu kiitettävästi FANAC FanHistory Projectissa. Täällä on saatavilla suuri määrä klassisia fanzine-juttuja aikojen alusta alkaen, con-raportteja ja valokuvia & kaikenmoista sisäpiirikamaa, ehdottomasti ei tosikoille. Vastaava brittiläinen arkisto on The UK Science Fiction Fandom Archive. Täältä löytyy todella hyödyllistäkin kamaa kuten täydennyksiä Cluten ja kumppanien science fiction- ja fantasia-hakuteoksiin. (14.6.1998/11.11.1998)

  • British Fanzine Bibliography on nimensä mukaisesti pelkkä bibliografia (yksityiskohtainen listaus ilmestyneistä julkaisuista mutta ei niiden sisällysluetteloita). Kiehtovinta tässä listassa on brittiläisten fanzine-nimikkeiden käsittämätön määrä (tuhansia nimikkeitä vuodesta 1930). Toinen vastaavanlainen listaus on Memory Hole, joka listaa myös amerikkalaista materiaalia. The Memory Hole Annex puolestaan luetteloi conien materiaalia ja sisältää myös jonkin verran valokuvia sekä itse tapahtumista että mm. conien badgeista ja muusta tilpehööristä. (11.11.1998)

  • Fandom-terminologian sanakirjan hyödyllisyydestä/tarpeellisuudesta voidaan olla montaakin mieltä. Sellainen kuitenkin on julkaistu Stilyagi Air Corps -sivuilla. (11.11.1998)

Takaisin linkkihakemistoon


Takaisin sivun alkuun