Mustan jumalan suudelma

Mustan jumalan suudelma

(Ennen julkaisematon)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Markku Sadelehto (toim.): Mustan jumalan suudelma,
WSOY (Fan-sarja), nidottu, 1993,
ISBN 951-0-18765-8, 262 s.
Suom. Ulla Selkälä, päällys Jukka Murtosaari.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Markku Sadelehto on kulkenut pitkän tien vanhoista kokoelmista kuten Pimeyden Linnake. Ilmeisesti liian pitkän koska hän kaapii jo laarinpohjia. Aikaisemmissa kokoelmissa oli ainakin muutamia helmiä mutta näitä sepustuksia en ainakaan minä olisi kaivannut.

"Musta Muukalainen" varsinkin on laarinpohja-kamaa eli viimeinen suomentamaton Howard (tuskinpa näistä siltikään eroon pääsee). Sadelehdon väitteistä huolimatta näen siinä lähinnä jonkinlaista juonenpoikasta jos sitäkään. Se on sekavampi ja pinnallisempi kuin kronologinen edeltäjänsä "Mustan Joen Tuolla Puolen". Jos, kuten Sadelehto väittää, Clark Ashton Smithin "Satampa Zeiroksen tarina" sisältää runoilijan tyylikeinoja, onpa se todella kärsinyt käännöksestä. Kiihkeimmät Cthulhu-fanaatikot tietysti tekevät päällään reikiä kattoon.

"Atlantiksen Valloittajan" herrasmieskirjoittaja Manly Wade Wellman muistuttaa tyyliltään huonoa Burroughsia. Kivikautisen (sanan useammassa merkityksessä) tarinan herrasmiespiirteet ovat lähinnä siinä ettei edes luolamiessankari saa sortua toiseen naiseen jos on jo "naimisissa".

C.L.Mooren kirjoittama kokoelman niminovelli on ilmeisesti otettu "esimerkkinä" miten nainen kirjoittaa sankarifantasiaa. Ja Marion Zimmer Bradleyn kokoelmiin ei tietenkään koskettaisi edes pitkällä tikullakaan.

Henry Kuttnerin "Ukkosta Aamunkoitteessa" on siinä mielessä kehitystä parempaan että siinä on jo jonkinlainen juoni. Mutta jopa Howard osasi tehdä eläväisempiä päähenkilöitä !

Puhtaan Miekka & Magia - räikytyksen ystävät kuolaavat kyllä kirjan läpimäräksi tätä lukiessaan. Muut suuntaavat Englanninkielisten kirjojen hyllylle.

Vesa Lehtinen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute