Supersankarit

Supersankarit

(Aikakoneesta 4/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Ilpo Lagerstedt: Supersankarit -
Ilmiö amerikkalalsessa sarjakuvassa
,
Kirjastopalvelu, 1991, sidottu,
ISBN 951-692-273-2, 106 s.
Päällys Esko Aalto.

Suomenkielistä tietokirjallisuutta sarjakuva-alalta on tähän mennessä ollut tarjolla niukanlaisesti. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Uuden ajan edelläkävijänä on markkinoille ilmaantunut tämä amerikkalaisen supersankarisarjakuvan historia.

Amerikkalaisista sarjakuvalehdistä kirjoittaminen on yleensä turhauttavaa puuhaa. Perustiedot ovat hankalasti saatavissa - ja piirtäjätkään eivät välttämättä muista, mihin lehtiin ovat vuosikymmenten kuluessa piirtäneet. Lehtiä on ilmestynyt kasoittain mutta useat kustantajat eivät ole välittäneet kirjoittaa yrityshistorioitaan muistiin.

Ilpo Lagerstedt on nähnyt vaivaa järjestäessään pikkutietoja selkeäksi genrehistoriaksi. Sarjakuvantekijöitä ja heidän tuotteitaan on mukana niin runsaasti, että luettelomaisuudelta on paikoitellen mahdotonta välttyä, mutta vähemmän vakavien anekdoottien sijoittaminen tekstiin keventää kokonaisuutta mukavasti.

Teoksen pahin puute on se, että katsaus supersankarien kehitykseen loppuu kesken. Viimeinen esitellyistä lehdistä on alunperin vuonna 1986 ilmestynyt Watchmen. Sen jälkeen on tapahtunut paljonkin ja jotenkin olisi odottanut, että kirjassa olisi viimeksi kuluneita vuosiakin sivuttu tavalla tai toisella. Juuri näinä aikoinahan koko supersankaruuden käsite on kokenut suuria muutoksia. Supersankarisarjakuvat ovat astuneet yli lajityyppinsä reunoista. Sandman ja uusi Doom Patrol ilmestyvät jo suomeksi joten niiden poisjättäminen kyllä hiukan kummastuttaa. Eipä silti, eihän tässä kirjassa mainita Swamp Thingiäkään, joka sentään on ollut olemassa jo parisenkymmentä vuotta.

Lagerstedt pitää enemmän vanhoista supersankareista, mikä hänelle suotakoon. Lajityypin perinteiden kerääminen ja lajittelu on tarpeellista perustyötä. Esimerkiksi Kapteeni Marvelin eri versioita on Yhdysvalloissa ilmestynyt kolmen julkaisijan kautta, minkä lisäksi samasta hahmosta kehitettiin brittiversio nimellä Marvelman. Kun Marvelmania sittemmin on julkaistu myös Yhdysvalloissa, on nimi muutettu muotoon Miracleman. Kapteeni Marvelin sukulaiset ja tuttavat ovat myös seikkailleet omissa lehdissään. Ilman asiantuntevaa historiikkia on supersankareiden joukkoon eksyminen kovin helppoa.

Mutta siitä huolimatta: mihin unohtui Marshal Law? Concrete? Animal Man? Elektra?

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute