Outoja tarinoita 2

Outoja tarinoita 2

(Aikakoneesta 2/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Markku Sadelehto (toim.): Outoja tarinoita 2,
Jalava (Jalavan kauhusarja 12),1990, nidottu,
ISBN 951-8954-51-8, 284 s.
Suom. Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä, päällys Jari Rasi.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Siihen nähden, että tätä pakettia markkinoidaan "splatterpunk-antologiana", on kokoelman sisällössä suhteettoman vähän splatteria. Punkista nyt puhumattakaan. Ainoastaan kirjan lopusta löytyvä David J. Schow'n "Läskitoukkaja Jerryn lapset" onnistuu olemaan hilpeästi molempia.

Loput novelleista sisältävät monia aivan mukavia ideoita, mutta tavalla tai toisella toteutukset eivät onnistu nousemaan ideoiden tasolle.

Clive Barker on ohjannut novellistaan "Helvetilliset" aivan erinomaisen elokuvan Hellraiser. Itse novellin perusteellinen tylsyys tulee siis yllätyksenä. Elokuvassa ei tuhlattu aikaa turhaan tekotaiteellisuuteen, mutta novellista saamme lukea sellaisia totuuksia, kuten että "vuodenajat kaipasivat toisiaan kuten mies ja nainen, siinä toivossa että ne kenties vapautettaisiin omasta kyltymättömyydestään". Ihan vakavasti puhuen, mitä hittoa tuo tuollainen kielenkäyttö oikein on? Pitäisikö tuon lauseen näyttää joltakin muulta kuin naurettavalta? Elokuvaohjaajana Barker on tuntuvasti vakuuttavampi kuin kirjailijana.

Skippin ja Spectorin "Miestenhuone" viehättää kyllä iljettävänä sosiaalipsykologisena kauhuna. Täydellinen tarina sekään ei ole, mutta totaalinen inhottavuus on aina positiivinen ilmiö.

Ihan kivaa viihdettä koko kirja, siis. Mutta mihin jäi splatterpunk?

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute