Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Ensimmäinen yhteys

Ensimmäinen yhteys

(Aikakoneesta 1/1989)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Jyrki Ijäs (toim.): Ensimmäinen yhteys - Tieteisnovelleja
Pirkanmaan Kirjapaino ja Lehtikustannus (Tieteissarja 1), 1988, nidottu , ISBN 951-99942-9-7, 368 s.
Suom. Veikko Rekunen, Tapani Ronni, Jorma-Veikko Sappinen, Seppo Sipilä & Leena Peltonen
Päällys: Kari T. Leppänen
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)Ensimmäinen yhteys on jokaiselle sf:n harrastajalle välttämätön hankinta ja kirjahyllyn kaunistus. Tämä novellikokoelma on ennenkokematon ja mullistava. Se on 90-luvun aloitus science fictionissa. Kirjan julkistamistilaisuudessa kokoelman idean keksinyt Pekka Markkula ja kustantajan edustaja Jorma-Veikko Sappinen pyysivät minua kirjoittamaan muistaakseni suurin piirtein näin. Oukei, nyt olen juomani ansainnut, joten voin tarttua itse antologiaan...

Ulkoasultaam Ensimmäinen yhteys on siisti ja tyylikäs, mikä on aina tärkeä pointti, vain kansitekstit olisivat voineet olla myyvemmät. Kirja on varsin mittavakin. Siitä löytyy kahdeksan käännösnovellia ja neljä kotimaista, joiden lisäksi Ijäs on sommitellut jokaisesta kirjoittajasta tiiviin esittelyn. Kannen on tehnyt Kari T. Leppänen vankalla ammattitaidollaan, vaikka on hän joskus onnistunut paremminkin. Nämä Leppäsen hi-tech-kuvat ovat hieman asenteita suuntaavia. Ne saattavat synnyttää assosiaatioita teknisestä, kovasta sf:sta, mikä on liian yksipuolinen leima tälle kokoelmalle. Sitä paitsi vaikuttaa koomiselta kun tämännimisen kirjan kannessa yhteydenotto aloitetaan Black & Decker 2700 -mallilla, olkoonkin, että se on kuvitusta niminovelliin.

Ijäs on tulkinnut teemaansa eli ensimmäistä yhteyttä, ihmisen ja vieraan älyn kohtaamista, vapaalla kädellä. Novellit mahtuvat miten kuten tähän muottiin. Varsinkin Edward Bryantin hienon Hai-novellin ja Robert Silverbergin kimmosanerimaisen Aikavuon haaksirikkoisten kohdalla teemaa saa venyttää aika tavalla. Näissähän ei, Ijästä lainaten, "kohdata jotakin muuta älyä", vaan ihminen joutuu niissä nokakkain muuttuneen itsensä kanssa. Väliäkö tuolla toisaalta, hyviä kertomuksia ne ovat silti.

Antologian pihvi on yhdistää samoihin kansiin sekä ulkomaisia että kotimaisia töitä, mistä ei välttämättä muodostu omien novellistiemme kannalta kovin edullista asetelmaa. Epäsuhta syntyy kun käännösnovelleja valittaessa on käytettävissä loputon määrä toinen toistaan parempia antologioita. Meidän novellistiemme tuotanto on sensijaan ainakin määrällisesti vielä vaatimatonta, joten heidän on usein kirjoitettava vartavasten uusi novelli mieliessään mukaan. Eikä mestariteoksia synny liukuhihnalta. Juha Salminen ja Pekka Virtanen ovat selvinneet ekasta yhteydestä aikaisemmin julkaistulla novellillaan, Johanna Sinisalo ja Pekka Markkula ovat kirjoittaneet uudet. Kunnialla he kaikki kuitenkin selviävät. Varsinkin Salmisen pitkä ja loppuun saakka jännitteensä säilyttävä "Viimeinen sota" esiintyy tässä seurassa edukseen.

Ijäs on synnyttänyt kirjansa taidolla ja näkemyksellä. Hän on selvästi lukenut matkan varrella malliksi toisenkin novellikokoelman. Ensimmäiseen yhteyteen kerätyt tarinat ovat erilaisia niin tyyliltään, tunnelmaltaan kuin sisällöltäänkin. Mukana on jopa huumoria. Mikään kertomus ei nouse toisten yläpuolelle eikä yksikään jää muiden jalkoihin. Kokoelma on tasapainoinen mutta sovinnainen. Ijäs ei ole kelpuuttanut mukaan sisällöllisiä tai muodollisia kokeiluja, mikä lienee suunniteltu ratkaisu. Uuden kustantajan ei ole turvallista iskeä pienille markkinoillemme kovin vaarallisia visioita.

En esittele novelleja erikseen koska ne ovat kaikki lukemisen arvoisia. Oma suosikkini oli Bryantin tunnelmallinen Hai. Eric Frank Russellin klassinen haaksirikkotarina Harrastaja sekä John Varleyn Namu ja Tervapöpö olivat myös mieluisia. Oli hyvä idea valita kokoelmaan aikaisemmin suomentamattomia kirjailijoita. Itse päätin tutustua tarkemmin Varley:iin Tervapöpön luettuani.

Ensimmäisen yhteyden julkaissut Pirkanmaan Kirjapaini ja Lehtikustannus Oy aikoo jatkaa sf:n kustantamisen rulettia. Tulossa on James Tiptree, Jr:n romaani Hävittäjä (Up the Walls of the World), jonka jälkeen on luvattu Philip K. Dickiä. Myös Ijäs aikoo jatkaa teemallisten novelliantologioitten toimittamista, ja mikä ettei, sillä aloitus oli, jos ei nyt aivan niin ihmeellinen kuin alussa kirjoitin, niin varsin onnistunut kuitenkin.

Harri Haarikko


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin Aikakoneen arkistoon


Takaisin sivun alkuun