Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Ace Doubles - mitä ne ovat?


Ace Double, vasenAce Double, selkäAce Double, oikea


Vuonna 1952 perustetun pokkarikustantaja Ace Booksin alkuperäinen liikeidea oli sitoa selätysten yhteen kaksi kirjaa, joista toinen olisi uusintapainos ja toinen originaali. Sarja oli huomattava menestys. Se keskittyi puhtaasti viihdekirjallisuuteen ja sisälsi dekkareita, länkkäreitä ja science fictionia. Acen toimittajana vaikutti aina 1970-luvun alkupuolelle asti nuoresta sf-fanista ammattilaiseksi edennyt Donald A. Wollheim, joka vuonna 1971 perusti oman kustannustalonsa nimeltä DAW Books.

Alkuperäisestä ideasta luistettiin varsin pian sikäli, että usein alkoi kirjojen molemmilta puolilta löytyä originaaliteoksia ja jo varhaisessa vaiheessa alettiin julkaista myös perinteisen mallisia pokkareita, joista aluksi käytettiin nimeä "Double-size Books" vaikka ne olivat suhteellisen normaalimittaisia 200-300 sivuisia pokkareita. Varsinaisten Ace Double -kirjojen (alunperin "Double Novel Books") komponentit olivat tavallisesti lyhyempiä, joskus alle satasivuisia, joten tosiasiassa monet niistä olivat pienoisromaaneja, eivät täysimittaisia tekstejä.

Ace Doubles -sarja on nykyisin haluttu keräilykohde, sillä siihen sisältyi melkoinen määrä tunnettujen sf-kirjailijoiden ensipainoksia, esim. Philip K. Dickin, Ursula K. LeGuinin, Thomas M. Dischin, Samuel R. Delanyn ja huomattavan monien muiden 1950- ja 60-luvulla maineeseen nousseiden tekijöiden. Sarjan halutuin teos on kuitenkin William Burroughsin salanimellä William Lee julkaistu esikoisteos Junkie, josta suuren maailman keräilymarkkinoilla joutuu latomaan tiskiin vinon pinon taaloja, täällä Suomessa, jos tuuri käy, saattaa selvitä halvemmalla. Toisaalta sarjaan sisältyi myös runsaasti silkkaa mosoa mutta kurjimmistakin kirjoista löytyi vähintäänkin silmäniloa värikkäiden pulp-henkisten kansikuvien myötä (mikä tietenkään ei ollut hyväksi sarjassa julkaistujen laatukirjailijoiden arvostukselle sf-genren ulkopuolella)

Aika hyvät listaukset ja runsaasti kuvia löytyy Ace Doubles Image Librarysta. Skannausten laatu ei kuitenkaan ole paras mahdollinen (meidän ovat parempia).


Philip K. Dick -galleriaan


Takaisin sivun alkuun