Älä pelkää pingviinejä

Juhani Hinkkasen kotisivu


Aloitussivu / Home

Musiikki ja äänentoisto -hakemisto / Audio Index

Musiikki ja äänentoisto:

Kakkoslaitteisto: olohuone

Tiedosto luotu 11.5.2008

Olohuoneen musiikkilaitteistoa on alettu rakentaa flat earth -filosofian pohjalta (no jaa, tosiasiassa se vain on jotenkin valunut siihen suuntaan). Huone on tyypillinen 60-luvun lähiökerrostalon olohuone mitoiltaan (pituus x leveys) 5.50 x 3.50 metriä eli 19.25 neliömetriä. Yhden lyhyen seinän muodostaa ikkuna ja parvekkeen ovi. Ikkunan alla on lasiovinen kirjahylly ja sen vieressä korkea papukaijahäkki pienellä pöydällä. Toisen lyhyen ja vasemmanpuoleisen pitkän seinän täyttää koko pituudeltaan 2.5 metriä korkea eli siis kattoon asti ulottuva kirjahylly, jossa ei ole mitään muuta kuin kirjoja. Toisen pitkän seinän täyttävät lipasto, tv-taso ja lasiovinen kirjahylly. Vapaaksi jäävää seinäpintaa peittää kymmenkunta vaihtelevan kokoista taulua lasikehyksissä.

Edellälueteltu kalustus on tarkoitettu pysyväksi. Lisäksi huoneessa on lyhyellä kirjahyllyseinällä pöytä, hyllyjen kulmassa työpöytä, jolla tietokoneen näyttö, sitten Ikean Lack-pöytä levysoitinalustana ja sohva. Jatkossa saattaa toinen tai ehkä molemmat pöydät poistua kokonaan ja sohva vaihtua nykyisestä parin metrin levyisestä kahden istuttavaan. Lisäksi on tietenkin mukava nojatuoli parhaalla kuuntelupaikalla.

Musiikilaitteisto käsittää seuraavat komponentit:

Vinyylisoitin: Connoisseur BD2/A / Goldring 1012 (soitin ostettu uutena 1977, rasia 2004)
Cd-soitin: Cambridge Audio Azur 640C (ostettu uutena 2005)
Vahvistin: Nytech CA-220 (1970-luvun lopulta)
Kaiuttimet: Acoustic Research AR-12 (vuodelta 1976)
Kaapelit: sekalaista halpatavaraa

Yleiskuva olohuonelaitteistosta

Yleiskuva olohuonelaitteistosta

CA ja Nytech

Cambridge Audio & Nytech

Connoisseur Lack-pöydällä

Connoisseur Lack-pöydällä

AR-12 kaiuttimet

Näkymä kuuntelupisteestä (isompi kuva)

Vinyylisoitin on siis piikitetyllä Lack-pöydällä ja vahvistin ja cd-soitin toistaiseksi samalla työpöydällä tietokoneen putkinäytön kanssa. Jatkossa, kunhan kerkiän, on tarkoitus hankkia pari Lack-pöytää lisää ja rakentaa niistä laiteteline. Kaiuttinet ovat huoneen ikkunanpuoleisessa päädyssä 20 sentin korkuisilla jalustoilla noin metrin päässä ikkunasta. Niiden edessä on leveä pehmeä matto jonka toisessa päässä noin puolentoista metrin päässä kuuntelutuoli.

Olohuoneessa on vielä näyttelyesineinä pari esihistoriallista vinyylisoitinta. Lipaston päällä on vanhempieni 50-luvun lopulta peräisin oleva Telefunken, joka ensimmäinen koskaan käyttämäni levysoitin, lisää Hifiharrastajien forumilla.

Telefunken 50-luvulta

Telefunken sekalaisten enimmäkseen mauttomien esineiden seurassa (isompi kuva)

Toinen museoesine on helmikuussa 2008 löytämäni käyttämätön Garrard RC75M soitin 50-luvun alusta alkuperäisessä pakkauslaatikossa. Tällä hetkellä se on varastoituna odottamassa sopivaa näytteillepanoa. Päätynee ehkä musiikkihuoneeseen matalan hyllytason päälle, jossa jo nyt muutamia antiikkilaitteita majailee.


Pakkauslaatikko avattuna (isompi kuva)

Tästäkin laitteesta on viestiketju Hifiharrastajissa, täällä.

Ja vielä lopuksi käytössä olevien laitteiden hankintapaikat:

Hifihuone (Tampereella, Cambridge Audio, Goldring ja kaapelit)
Sound Center (Helsinki, Connoisseur vuonna 1977, varaosia edelleen saatavilla)
Yksityishenkilöiltä (Nytech, Acoustic Research ja Lack-pöytä)